Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 20-10-2015
Post: #201
RE: Transceiver OVI40
Tak, jest tutaj. To jest generowane automatycznie z kodu razem z opisami każdej pozycji.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
09-02-2018 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 770
Dołączył: 19-09-2013
Post: #202
RE: Transceiver OVI40
Po zlutowaniu wyglada to tak:


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2018 13:15 przez SP3OSJ.)
10-02-2018 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 770
Dołączył: 19-09-2013
Post: #203
RE: Transceiver OVI40
Czy juz wiadomo co bedzie pod szostym przyciskiem podekranowym? Czy tume bedzie ostatni a piaty klawisz bedzie niespodzianka? Mi brakuje dwoch rzeczy: rozciaganie widma (mam big wiec nie mam tej funkcji w dotyku), i wybor emisji cyfrowej między freeDV, RTTY, psk (to jest w dotyku ale bez pałeczki nie da rady).
Dziwne rzeczy jakie dostrzegam (mcHF/OVI40) to: przy mniejszych predkosciach wodospad skacze (brak płynności), i przy wyciagnietej antenie gdy S'metr ustawia sie na poziom "1" spektrum nie schodzi do horyzontu tylko nie wiadomo czemu sie podnosi (AGC?, ARW?)
Znalazlem tez chyba blad (foto) Jezeli prawda jest ze ten filtr to BPF od 1,7KHz do 2,3KHz to podswietlenie (jasny kolor na displayu) zle pokazuje dolna czestotliwośc (1,7KHz), jest to za blisko znacznika "0" stwierdzam to na podstawie ~bliżniaczej czestotliwości w LPF 1,8KHz


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2018 18:59 przez SP3OSJ.)
12-02-2018 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 20-10-2015
Post: #204
RE: Transceiver OVI40
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  Czy juz wiadomo co bedzie pod szostym przyciskiem podekranowym? Czy tume bedzie ostatni a piaty klawisz bedzie niespodzianka?
Jeśli ktoś znajdzie zastosowanie to pewnie zostanie użyty, na razie nie wiadomo. Moim zdaniem powinno to być przełączanie kolejnej grupy przycisków lub wejscie do obsługi karty SD
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  Mi brakuje dwoch rzeczy rozciaganie widma (mam big wiec nie mam tej funkcji w dotyku),
?? chyba nie rozumiem? masz możliwość płynnej zmiany stosunku widmo/wodospad przecież (miesiąc temu poprawiłem nawet instrukcję działania dotyku)
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  i wybor emisji cyfrowej między freeDV, RTTY, psk (to jest w dotyku ale bez pałeczki nie da rady).
Miejsce może nie jest najszczęśliwsze bo blisko krawędzi gdzie dotyk traci czułość, tu masz rację - coś z tym trzeba będzie zrobić.
(12-02-2018 18:31)SP3OSJ napisał(a):  Dziwne rzeczy jakie dostrzegam (mcHF/OVI40)to przy mniejszych predkosciach wodospad skacze (brak płynności) i przy wyciagnietej antenie gdy S'metr ustawia sie na poziom "1" spektrum nie schodzi do horyzontu tylko nie wiadomo czemu sie podnosi (AGC?, ARW?)
Znalazlem chyba blad (foto) Jezeli prawda jest ze ten filtr to BPF od 1,7KHz do 2,3KHz to podswietlenie (jasny kolor na displayu) zle pokazuje dolna czestotliwośc (1,7KHz), jest to za blisko znacznika "0" stwierdzam to na podstawie LPF 1,8KHz
Tutaj wielka prośba bo nie każdy z programistów zajmuje się wszystkim, jeśli zauważyłeś błąd to zgłoś go w oficjalnym repozytorium lub przynajmniej na forum Sulingen tam zapewne dostaniesz konkretną i szybką odpowiedź.

Artur, apropos wspomnianego forum - koledzy próbują się z tobą skontaktować bo są zaciekawieni nowym radiem które pokazałeś (SParrow), odezwij się tam bo zaczynają się tworzyć teorie spiskowe dla czego nie odpowiadasz na maile, Thomas zapewne potwierdzi Smile

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2018 19:08 przez SP9BSL.)
12-02-2018 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 770
Dołączył: 19-09-2013
Post: #205
RE: Transceiver OVI40
Sławek Ty piszesz o rozszerzaniu spektrum/wodospad w pionie (%), ja odnioslem sie do poziomu (x2)....(x32)
Wszystkich którzy nie dostali ode mnie odpowiedzi - przepraszam. Jeżeli ktoś zadał jakieś pytanie i zostało to bez korespondencji zwrotnej, to są dwie możliwości. Pytanie nie jest zadawane przez moja stronę wiec nie zawiera w nagłówku słowa "TRX_Tulip" (to bardzo mi ułatwia i takie maile traktuję zawsze priorytetowo), dlatego mogłem je przeoczyć. Codziennie otrzymuje bardzo dużo korespondencji (coraz więcej) na wiele z nich muszę odpowiadać opisowo, czemu poświęcam coraz więcej czasu i pomału przestaję się "wyrabiać", ale też część mojej korespondencji do mnie z powrotem wraca, dlatego że "epf.pl" jest na jakieś czarnej liście o czym pisał Andreas w tym temacie. Mam druga skrzynkę służbową z nagłówkiem gov. ale nie chcę tego wykorzystywać na zagraniczną korespondencję z wiadomych powodów.
SParrow projektowo w zasadzie jest już ukończony ale jego konstrukcja jeszcze w całości nie została sprawdzona. W Chinach jest przerwa do 24.02 to nie ułatwia, ale też nie widomo jak bedzie wyglądać szosty przycisk tego TRX-a, jaka będzie jego pozycja pod opisem na LCD, by nie było żadnych przesunięć. Może jest to mało istotne, ale jezeli projekt ma być dobry - trzeba o to też zadbać.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2018 20:18 przez SP3OSJ.)
12-02-2018 20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 20-10-2015
Post: #206
RE: Transceiver OVI40
OK, teraz zrozumiałem. Ja też wolę spectrum BIG, dla tego jak potrzebuję zoom to przyciskam przytrzymuję w miejscu niewidocznego górnego paska (z lewej strony) i to powoduje jego pojawienie się. Potem zmieniam co trzeba i znowu przytrzymuję pasek żeby go "zniknąć".
Co do szóstego przycisku to musimy poczekać jak się sytuacja rozwinie. Umiejscowienie będzie symetryczne wg PCB OVI40 v1.8, mam mały dylemat co do 1.7 bo tam przyciski są inaczej ale myśle że to też da się rozwiązać (np. przez ustawienie w menu). A co do konstrukcji - to która jest sprawdzona do końca?
Zobacz co robi Chris: już 7-ma wersja tego samego (w większości poprawki pochodzą nie od niego). Jedną rzecz bym sprawdził: słynny helikopter i ogólnie zakłócenia.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
12-02-2018 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 770
Dołączył: 19-09-2013
Post: #207
RE: Transceiver OVI40
Tak to działa, ale jak się piórkiem posługujesz.
Czasami przy odbiorze CW sie zacina, by po chwili wyswietlic wszystko co było po zacięciu 27sek filmu

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2018 0:41 przez SP3OSJ.)
13-02-2018 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 20-10-2015
Post: #208
RE: Transceiver OVI40
Tak działa dekoder CW, nie wiem od czego to zależy - nie jestem biegły w CW. Tak samo to chodzi w mcHF - też są czasem zacięcia.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2018 0:47 przez SP9BSL.)
13-02-2018 0:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 14-02-2015
Post: #209
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Uruchomiłem (zaprogramowałem) część cyfrową UI bez żadnych kłopotów, zegar też pracuje. LCD jest ok, choć mogłoby być ciut jaśniejsze... Ponieważ nie mam już żadnej RF od M0NKA (wygląda na to, że są kompatybilne z OVI) i nie mogę sprawdzić części analogowej UI - czekam na RF od Andreasa. Czy znany jest termin sprzedaży? Ktoś coś wie konkretnie?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2018 9:47 przez SP2GNB.)
16-02-2018 9:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 20-10-2015
Post: #210
RE: Transceiver OVI40
Też jestem w tej samej sytuacji (jeden pakiet RF 0.4). Miało być na koniec stycznia, teraz słyszałem o końcu lutego, ale z powodu dużej ilości zamówień na polutowane UI i to nie jest pewne. Musimy czekać niestety.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
16-02-2018 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości