Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #181
RE: Transceiver OVI40
Sławek czy wymiana procesora z F na H jest możliwa 1:1? Jeżeli tak to co z oprogramowaniem i generatorem taktującym STM, powinien byc on zmieniony? Co z takiej zamiany wyniknie?

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2018 12:22 przez SP3OSJ.)
16-03-2018 12:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #182
RE: Transceiver OVI40
Tak, można wymienić 1:1 ale na razie nie będzie z tego żadnego zysku, nawet gorzej bo oprogramowanie UHSDR jeszcze w pełni nie działa pod H7, ale teraz nie pamiętam co konkretnie. W aktualnej wersji te procesory (H7) mają mnóstwo błędów, errata do obecnej wersji krzemu ma 21 stron, poprawiona wersja powinna być w drugiej połowie roku, dla tego ja na razie się wstrzymuję.

Tutaj masz plik erraty do wersji krzemu Y której pokazałeś zdjęcie.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2018 12:40 przez SP9BSL.)
16-03-2018 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #183
RE: Transceiver OVI40
To co to oznacza, ze sprzedano mi nie pełno sprawny procesor?

Artur
16-03-2018 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #184
RE: Transceiver OVI40
Artur,
spójrz na to tak:
1. masz procesor,
2. masz listę elementów nie pracujących lub pracujących źle,
3. na końcu listy masz miejsce do dopisania kolejnych wadliwych elementów, które znajdziesz,
ALE CAŁA RESZTA JEST OK!!!

To normalka przy takim tempie produkcji...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2018 14:45 przez SP2GNB.)
16-03-2018 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #185
RE: Transceiver OVI40
(16-03-2018 13:22)SP3OSJ napisał(a):  To co to oznacza, ze sprzedano mi nie pełno sprawny procesor?

W pewnym sensie tak. Ja się w sumie o tym dowiedziałem jakiś miesiąc temu od Danilo który rozmawiał z przedstawicielem ST w Niemczech. Dla tego jest duży problem z dostępnością tych układów. Nasz oddział jakoś o tym nie wspomniał w listopadzie/grudniu jak z nimi rozmawiałem. To jest po prostu koszt nowości, ale presja na ST jest ogromna więc myślę że doprowadzą to do porządku. W każdym razie nie montuj go jeszcze bo i tak oficjalnie nie ma udostępnionego firmware'u/bootloader'a do tego procesora.

Danilo wspomina o tym tutaj w odpowiedzi #10

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2018 15:25 przez SP9BSL.)
16-03-2018 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #186
RE: Transceiver OVI40
(24-03-2018 14:40)SP4EBI napisał(a):  Sławku czy słychać już coś na temat części RF?
Są już gotowe płytki?

Nie, niestety nie ma żadnych wieści, forum w Niemczech się ostatnio baaardzo wyciszyło, nikt nie śmie pytać o płytki do RF Smile Ja mam kupę innej roboty i z doskoku śledzę co się dzieje w temacie. Niestety wiosna idzie i zaczną się roboty w terenie więc czasu będzie jeszcze mniej - takie życie... W wolnych chwilach dłubie przy interfejsie użytkownika, głównie klawiatura wirtualna na ekranie - to będzie, mam taką nadzieję - rewolucja.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
25-03-2018 8:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #187
RE: Transceiver OVI40
Dodałem nową funkcję - klawiatura (keypad) wirtualna z funkcjami DSP/możliwością ich wyłączenia. Zapraszam do testowania. Więcej na wiki UHSDR.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
05-04-2018 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #188
RE: Transceiver OVI40
Sławek klawiatura z przycisku (DSP) sie nie uruchamia? Uruchamia sie za to po nacisnieciu LCD w DSP. Wersja 2.9.21

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2018 0:13 przez SP3OSJ.)
06-04-2018 0:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #189
RE: Transceiver OVI40
Tak, to jest funkcja dla tych którzy mają dotyk, dla tego jest uruchamiana po naciśnięciu prostokąta DSP na ekranie. Przyciskiem G2 można zmieniać dostępne opcje.

W przypadku gdy po zainstalowaniu nowego firmware nie ma reakcji na przycisk DSP (G2), należy nacisnąć prostokąt DSP na ekranie i włączyć poszczególne funkcje. Może się tak zdarzyć gdy w eepromie w miejscu zmiennej maskowania funkcji było coś zapisane, a mieści się w dopuszczalnym zakresie wartości. Myślę że dodam też jakąś opcję do menu która zeruje ustawienia. To jest wersja eksperymentalna, aczkolwiek mam nadzieję że w końcu będzie to chodzić jak należy. Ot wada testowania softu na użytkownikach Big Grin

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2018 10:27 przez SP9BSL.)
06-04-2018 10:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #190
RE: Transceiver OVI40
Witam,
V.2.9.22 na mcHF (Eagle) działa zgodnie z oczekiwaniami i bez zarzutu...

73 Staszek SP2GNB
06-04-2018 10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości