Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 501
Dołączył: 20-10-2015
Post: #1
Transceiver OVI40
Witam,
powstaje nowy transceiver który jest unowocześnioną wersją znanego transceivera mcHF zaprojektowanego przez Chrisa Attanasov'a.
Dokładny opis konstrukcji znajduje się tutaj.

Główne róznice to:
- zakres częstotliwości pracy obejmujący pasma 6m, 4m, 2m oraz 70cm (w przyszłości)
- projektowana moc wyjściowa 50W
- główny procesor został zmieniony na cortex M7, lub H7 do wyboru. Na razie nie ma korzyści z użycia H7.
- podstawowy wyświetlacz to 3.5" o rozdzielczości 480x320, opcja 5" lub większy 800x480 w oparciu o kontroler RA8875
- firmware UHSDR z automatycznym wykrywaniem rodzaju wyświetlacza i rozdzielczości

Strona zamówień kitów, płytek itp. tutaj.

Główną różnicą w stosunku do projektu M0NKA jest licencja open hardware, oraz pozostawienie wymiarów płytki sterownika (UI) w zgodzie z wersją 0.6 transceivera mcHF. Schematy są dostępne, projekty pcb nie są jawne. Projekt oparty jest na licencji CERN OHL 1.2.

Na dzień dzisiejszy zamknięty jest projekt płytki UI.
Niestety planowany termin zakończenia prac na początek 2018 wielokrotnie był przekładany, z różnych czasem nie do końca zrozumiałych powodów.

Dziękuję administratorowi forum za uprzątnięcie tej stajni Augiasza i oczyszczenia wątku z wypowiedzi nie związanych z OVI40. Wszystkie posty które wcześniej znajdowały się w tym wątku zostały przeniesione do nowego utworzonego specjalnie w tym celu. Każda próba zaśmiecania tego wątku tematami pobocznymi, skończy się podobną reakcją. Szanujmy to że ktoś może szukać informacji na temat, niekoniecznie interesując się problemami wewnętrznymi rozmówców.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2019 21:11 przez SP9BSL.)
06-12-2017 9:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 27-11-2009
Post: #2
RE: Transceiver OVI40
Witam

BOM UI :

https://www.amateurfunk-sulingen.de/wiki...40-sdr:bom

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2017 15:28 przez SP4EBI.)
06-12-2017 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 501
Dołączył: 20-10-2015
Post: #3
RE: Transceiver OVI40
Artur: trzeba będzie po prostu spróbować - przecież nikt nam nie zabroni, jeśli udowodnimy że to jest lepsze (choćby tylko lepiej brzmi) to możesz być pewien że nowe przetworniki zostaną wprowadzone. Nie chcę na razie wywracać projektu gdy się ledwo zaczyna. Poza tym Andreas nie zabronił robić płytek dla siebie, nie ładnie byłoby mu jednak robić konkurencję. To co napisałeś o rękach i sercu to po prostu tak zwany ham-spirit i tego się trzymajmy!
Rafał, a co zamówiłeś cały kit czy tylko pcb?

73 Sławek
06-12-2017 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RNV Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 12-05-2017
Post: #4
RE: Transceiver OVI40
(06-12-2017 19:19)SP9BSL napisał(a):  Artur: trzeba będzie po prostu spróbować - przecież nikt nam nie zabroni, jeśli udowodnimy że to jest lepsze (choćby tylko lepiej brzmi) to możesz być pewien że nowe przetworniki zostaną wprowadzone. Nie chcę na razie wywracać projektu gdy się ledwo zaczyna. Poza tym Andreas nie zabronił robić płytek dla siebie, nie ładnie byłoby mu jednak robić konkurencję. To co napisałeś o rękach i sercu to po prostu tak zwany ham-spirit i tego się trzymajmy!
Rafał, a co zamówiłeś cały kit czy tylko pcb?

Caly kit, zlozony i zaprogramowany. Za cienki jestem zeby zrobic trx od podstaw, czasu tym bardziej brak. Z tego co wyczytalem tylko obudowy bedzie brak ktora pozniej bedzie tez do kupienia. Przygladalem sie Xiegu X5105 i chyba sobie go odpuszcze, OVI40 w to miejsce.

Ja to bym chetnie takiego Tulipana Artura komus zlecil do zlozenia ale chetnych brak...

Edit:
teraz doczytalem ze to tylko UI PCB. Do tego jeszcze dojdzie RF PCB...

---------------
Pozdrawiam,
Rafał SQ9RNV
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2017 21:16 przez SQ9RNV.)
06-12-2017 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 27-11-2009
Post: #5
RE: Transceiver OVI40
Witajcie mości Panowie,

Sławku powiedz mi proszę jaki soft powinienem zainstalować w ovi40 bo już zgłupiałem.
Złożyłem płytkę do końca i już dwa dni walczę z uruchomieniem.
Soft oczywiście bl-40SDR i potem fw-40SDR - próbowałem różne versje, starsze i najnowsze.
Display HY32D ILI9325 PARARELL.
Efekt jest taki:
LCD świeci na biało, zachowanie się diód led zupełnie normalne, wciśnięcie TUNE przełącza trx na nadawanie, wciśnięcie BAND + lub - uruchamia przekaźniki przełączające pasma, 16Mhz oscyl. pracuje, 32.768 oscyl. pracuje, z kodeka rx nic nie wychodzi, nie ma też napięcia na pin 3 lm4952. SHUTD., napięcie regulujące głośność na pin 1 tego układu zmienia się w czasie regulacji głośności enkoderem.
Ponieważ płytka nie była testowana podejrzewałem jakieś błędy ale pomimo wykonania ogromnej ilości porównań ze schematem nie znalazłem błędów. (gratulacje Artur)
Mam wrażenie jakby część procka pracowała poprawnie a część nie, zabrakło mi pomysłów.
Myślę że to padnięty procek, innej możliwości nie ma.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 1:31 przez SP4EBI.)
09-12-2017 19:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 501
Dołączył: 20-10-2015
Post: #6
RE: Transceiver OVI40
Wojtek, niestety nie pomogę Ci w tej chwili bo jeszcze nie złożyłem płytki od Artura. Panowie w Niemczech pracują na płytkach UI OVI40 i wszystko gra. Ty zdaje się jesteś pierwszy który uruchomił płytkę od Artura. Weź sondę oscyloskopową i pooglądaj przebiegi na wyprowadzeniach lcd. Powinieneś mieć przebiegi z fmax około 10MHz na liniach danych, WR, RS i CS. Reset i RD w stanie wysokim. Od tego bym zaczął. Z tego co mówisz to generalnie radio działa, to może być brak jakiegoś połączenia lub zwarcie na liniach lcd.

73 Sławek
10-12-2017 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 27-11-2009
Post: #7
RE: Transceiver OVI40
Witaj,
Przeczytałem chyba wszystkie posty na DE forum i niektórzy też mieli problemy z uruchomieniem.
Nie jestem pewny IC7 EEPROM, czy jego uszkodzenie może skutkować takimi objawami?
No właśnie nie ma żadnych przebiegów na kodeki a na lcd są tylko niektóre.
Procek jest lekko ciepły a pobór prądu w granicach 300mA.
Spróbuję wykasować procek i zaprogramować na nowo.

zwarć nie ma żadnych a procek dobrze wlutowany.

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 12:38 przez SP4EBI.)
10-12-2017 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 501
Dołączył: 20-10-2015
Post: #8
RE: Transceiver OVI40
Jeśli masz tylko niektóre przebiegi na lcd to procek uruchomił się w trybie szeregowym dla 480x320 bo nie wykrył poprawnie żadnego wyświetlacza a to tak zwany tryb ślepy (bez odpowiedzi z lcd). W dalszym ciągu coś nie tak z podłączeniem lcd. Kodeki powinny dostawać ciągle sygnał LR=48kHz, MCLK to 256x48000=12,288 MHz, SCLK=32 lub 64 (nie pamiętam)*48kHz. Ich linie danych to sieczka w takt sclk.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2017 13:01 przez SP9BSL.)
10-12-2017 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 27-11-2009
Post: #9
RE: Transceiver OVI40
Dzięki Sławku,

Właśnie zrobiłem kompletne kasowanie procka i na nowo bl i potem fw.
Jednak nic się nie zmieniło.
Gdyby lcd był źle podłączony to, czy pomimo to kodeki otrzymywałyby sygnały?
Myślę że tak...hmm ale zagrycha.
Będę musiał zamówić nowy procek bo cały coś mi się wydaje że jego połowa jest martwa.

Pozdrawiam
Wojtek
10-12-2017 13:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 501
Dołączył: 20-10-2015
Post: #10
RE: Transceiver OVI40
Ciężko mi uwierzyć że procesor jest uszkodzony w ten sposób. Raczej podejrzewam jakiś błąd. Sprawdź czy masz na wszystkich wyprowadzeniach zasilających procesora właściwe napięcie (3.3V).

73 Sławek
10-12-2017 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości