Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 19-09-2013
Post: #161
RE: Transceiver OVI40
Dodatkowy pod ekranowy key (szósty) jest podpięty pod pin 24 STM32H743_ZIT6. Kłopot w tym ze w nocie STM jest to pin oscylatorowy (dla kwarcu razem z pinem 23). Moje pytanie czy to nie przeszkadza? Czy jest to błąd. Jeśli jest to prawidłowe to czy taki układ eliminuje podpięcie kwarcu zamiast generatora 16MHz. Jest to o tyle ważne że kwarce nie robią wokół siebie tyle zakłóceń co autonomiczne generatory.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2018 19:48 przez SP3OSJ.)
24-01-2018 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #162
RE: Transceiver OVI40
Tak, w wersji 1.8 nie ma możliwości podpięcia kwarcu. Musisz dać TCXO.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
24-01-2018 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 19-09-2013
Post: #163
RE: Transceiver OVI40
Ten generator musi byc z kompensacją temperatury?
Wojtek czy mozesz pokazac zdjecie swoich enkoderow na czerwonej PCB i napisac czy kreca sie wlasciwie czy odwrotnie?

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2018 2:03 przez SP3OSJ.)
25-01-2018 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #164
RE: Transceiver OVI40
(25-01-2018 2:03)SP3OSJ napisał(a):  Ten generator musi byc z kompensacją temperatury?

A tak się przyzwyczaiłem że lubie precyzję Smile Pamiętaj że bazą do PLLa dla I2S (kodeki) jest właśnie częstotliwość tego generatora. Używam generatorów 2ppm a to przynajmniej o rząd lepiej niż zwykły kwarc. Czy zakłócają bardziej? Nie wiem bo i tak źródłem zakłóceń jest procesor (w środku jest kilka PLL'i) i wyświetlacz.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
25-01-2018 9:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 19-09-2013
Post: #165
RE: Transceiver OVI40
No tak tylko ze ten PLL chodzi na niskich częstotliwosciach (kHz), dodatkowo współgra z procesorem napędzanym z tego samego źródła. Jak tu się wahnie to i tam się wahnie wiec nic się nie zgubi nic się nie doda. Zakłócenia to nie tylko częstotliwość ale i poziom na jakim on występuje. Jak jest mały to te zakłócenia można ujarzmić ekranem, jak jest duży (duże napięcie) to jest problem ciągle gdzieś "wycieka".

Artur
25-01-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #166
RE: Transceiver OVI40
I znowu wyjdzie że jestem mądralą Big Grin
PLL dla kodeków chodzi na częstotliwości umożliwiającej pracę modulatora sigma-delta czyli 256FS co daje 256x48kHz=12.288MHz. Przebieg o tej częstotliwości jest podawany do kodeków audio jako Masterclock (25 wyprowadzenie WM8731) do tego inne częstotliwości wynikające z podziału właśnie MCLK. Dokładność (jakość) przetwarzania tych układów zależy od jakości zegara MCLK (i jego pochodnych z podziału czyli choćby 48kHz dla rozróżnienia kanału - tzw word clock - 5 wyprowadzenie WM8731). Na tą jakość ma wpływ jitter/szum fazowy, w tym przypadku jakość kwarcu 16MHz (i generatora będącego w strukturze STM który jest stabilizowany właśnie kwarcem zewnętrznym) lub generatora zewnętrznego. Niestety szum fazowy potrafi skutecznie zepsuć dynamikę przetwornika. Przyzwoity TCXO ma niższy szum fazowy niż generator w STM stabilizowany kwarcem. Ot dla czego je stosuje.
Od wersji 2.7.69 można zmieniać wysokość widma/wodospadu

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2018 1:29 przez SP9BSL.)
25-01-2018 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #167
RE: Transceiver OVI40
Od wersji 2.7.73 został zunifikowany driver wyświetlacza (jeden plik dla wszystkich wspieranych rozdzielczośći: 320x240 i 480x320). Od tej chwili mamy 3 pliki:

- mcHF 512kB (usunięta FreeDV, stare czcionki wyświetlacza częstotliwości)
- mcHF >512kB (pełna funkcjonalność)
- OVI40 (pełna funkcjonalność)

zapraszam do testowania.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
29-01-2018 14:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 20-10-2015
Post: #168
RE: Transceiver OVI40
powtórzony post....

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2018 14:37 przez SP9BSL.)
29-01-2018 14:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 363
Dołączył: 14-02-2015
Post: #169
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Czy wiemy, jaka jest projektowana odległość pomiędzy płytkami mierzona wewnątrz?
Siedzę nad złączami...

73 Staszek SP2GNB
01-02-2018 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 715
Dołączył: 19-09-2013
Post: #170
RE: Transceiver OVI40
Będzie polska odmiana OVI40. Będzie się nazywał: "SParrow" (nie ma błędu w pisowni) - połączenie "SP" i arrow (strzała) po połączeniu to: Wróbel. TRX nie będzie posiadał przejściówki do wyborów LCD. Będzie tylko jeden słuszny 3,5inch.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2018 22:37 przez SP3OSJ.)
05-02-2018 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości