Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 27-11-2009
Post: #101
RE: Transceiver OVI40
Sławku,

w systemie jest wykrywany dotyk, tylko jak próbuję dotknąć w miejscu + to pisze na czerwono ERROR.
Po koordynatach widzę że to miejsce jest po drugiej stronie lcd.
Przełączaanie w menu odbić lustrzanych i innych zmienia sytuację ale nie mogę pomimo to uzyskać właściwej kalibracji.
Jutro zainstaluję najnowszy soft to poćwiczę ponownie.
Nie wiem, może robię coś błędnie.

Pozdrawiam
Wojtek
31-12-2017 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 510
Dołączył: 20-10-2015
Post: #102
RE: Transceiver OVI40
Masz starą wersję firmware. 25 grudnia uruchomiłem nowe funkcje dla LCD 320x240. W menu zostały usunięte opcje obracania ekranu. Tak samo jak pokazywanie na czerwono że jest nieprawidłowa pozycja przy kalibracji. Aha, kalibracje lepiej przeprowadzać czymś precyzyjnym, np stylusem.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 18:43 przez SP9BSL.)
31-12-2017 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 27-11-2009
Post: #103
RE: Transceiver OVI40
zainstaluję i sprawdzę

A czy jest możliwość (w mchf dla 3.5 ) regulacji jasności?

Pozdrawiam
Wojtek
31-12-2017 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 510
Dołączył: 20-10-2015
Post: #104
RE: Transceiver OVI40
tak, ale gdy masz wyświetlacz w trybie równoległym, ten od rpi ma ledy na stałe podłączone do vcc

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2017 18:48 przez SP9BSL.)
31-12-2017 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 27-11-2009
Post: #105
RE: Transceiver OVI40
no właśnie... szkoda.

Witaj Sławku,

Zainstalowałem nowy soft ovi40 i tym razem kalibracja przebiegła bezproblemowo.
Gratuluję! Good job! Gute Arbeit! Smile

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2018 18:50 przez SP4EBI.)
31-12-2017 18:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 27-11-2009
Post: #106
RE: Transceiver OVI40
Udało mi się zmusić malinę do regulacji jasności. Teraz jest super!

Pozdrawiam
Wojtek
03-01-2018 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 510
Dołączył: 20-10-2015
Post: #107
RE: Transceiver OVI40
Jak to zrobiłeś?

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
03-01-2018 18:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 27-11-2009
Post: #108
RE: Transceiver OVI40
Udało mi się oddzielić zasilanie układów lcd od zasilania podświetlenia. Nie jest to żaden problem i nie wymaaga wielkiej ingerencji.
Problemem jest jednak spadek napięcia do zasilania led które biorę z BLCONTROL. To napięcie (3.3V) idzie bezpośrednio z procesora i niestety spada do 2.7V gdyż podświetllenie w tym jednak dużo większym lcd pobiera więcej prądu. Trzeba zastosować jakiś bufor.
Zastanawiam się co zastosować aby napięciem z procka sterować napięcie 3.3V z mocniejszego źródła.
Jak myślisz Sławku?

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2018 19:51 przez SP4EBI.)
03-01-2018 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 510
Dołączył: 20-10-2015
Post: #109
RE: Transceiver OVI40
Wojtek, schemat masz od płytki lcd. Tam masz typ tranzystora i elementy wokół niego. Nie bierz takich ilości prądu z procesora bo zaraz go będziesz musiał wymienić.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2018 20:18 przez SP9BSL.)
03-01-2018 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 297
Dołączył: 27-11-2009
Post: #110
RE: Transceiver OVI40
No właśnie dlatego szukam jakiegoś rozwiązania. O jakim schemacie piszesz?

pewnie piszesz o swojej płytce....teraz znalazłem

Pozdrawiam
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2018 20:42 przez SP4EBI.)
03-01-2018 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości