Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #171
RE: Transceiver OVI40
Nie ma żadnych zmian w driverze LCD, nie udało się wprowadzić zapowiadanego trybu SPI dla wyświetlaczy z tasiemką 40 pin i tyle. Tryb SPI dla 480x320 jest obsługiwany tylko dla kompletnych modułów wyświetlaczy od Rasberry Pi.
Problemem jest skomplikowany sposób pracy ILI9486 dla trybu nazwijmy to SPI, bardzo trudny do obsłużenia przez obecne firmware. Z powodu takich samych problemów Chińczycy dołożyli rejestry przesuwne w modułach Raspberry Pi.
Przelutowany wyświetlacz (44pin) i ten z tasiemką (40pin) zachowują się identycznie bo to ten sam kontroler (ILI9486). Dla 480x320 oficjalnie zalecany jest tryb równoległy.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2018 0:30 przez SP9BSL.)
23-02-2018 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 816
Dołączył: 19-09-2013
Post: #172
RE: Transceiver OVI40
Czyli w SPI nie bedzie pracował 3,5inch z przejsciowka w wersji wkładanej 40pin jak i przylutowywanej 44pin. Natomiast kompletny wyswietlacz od Raspberry konektowany do przejsciowli przez zlacze Raspberry w SPI bedzie pracowal, w zwiazku z tym ze posiada on dodatkowo rejestry przesowne na swojej ekranowej PCB.

Artur
23-02-2018 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #173
RE: Transceiver OVI40
Witam,

Jakich używacie uchwytów baterii CR, bo zakupiony w Farn.. zgodnie z BOM Andreasa do płytki Andreasa ZUPEŁNIE nie pasuje?

73 Staszek SP2GNB
23-02-2018 15:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #174
RE: Transceiver OVI40
Ja wlutowałem baterię do druku bez podstawki

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
23-02-2018 16:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #175
RE: Transceiver OVI40
Też tak zrobię, chciałem elegancko...

73 Staszek SP2GNB
23-02-2018 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #176
RE: Transceiver OVI40
Witam,

W jakiej sytuacji świeci dioda D3 niebieska? Zmieniam oporniki szeregowe, bo diody strasznie jarają....

73 Staszek SP2GNB
24-02-2018 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #177
RE: Transceiver OVI40
Dioda niebieska nie ma w tej chwili oficjalnego zastosowania, być może że są tam podpięte jakieś funkcje debugowe.
Wiesz, z diodami to jest ostatnio ciekawe, koledzy którzy kupują u mnie w firmie elementy znaleźli takie diody które bardzo jasno świecą (oślepiają) z kilkunastu mikroamperów. Zawsze pozostaje kwestia Twojego komfortu a nie schematu. To tak jak z podświetleniem LCD, jednemu 15 ohm wystarczy, inny musi mieć 5.6.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
24-02-2018 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #178
RE: Transceiver OVI40
Sławku - ja nie marudzę, zgłaszam tylko z czym walczę... Co do typu i świecenia diod - de gustibus non disputandum est...
U mnie diody i prądy do wymiany. Jak popatrzyłem w datasheet diod z BOMu Andreasa, to np. zielona daje 10 cd przy prądzie 20 mA, ja dałem rezystor 10 k i jeszcze za dużo, a po za tym nie przepadam za diodami przeźroczystymi - de gustib.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamówiłem gniazda J1, J2, J3 w Farn... zgodnie z BOMem 1217016 - błąd (sztuka 3 Eu :-((( ) . Pasują gniazda z Reich... czterokrotnie tańsze..... lub z TME...
(24-02-2018 12:03)SP9BSL napisał(a):  To tak jak z podświetleniem LCD, jednemu 15 ohm wystarczy, inny musi mieć 5.6.

Do ilu ohm można zejść, bo żeby zmierzyć spadek napięcia musiałbym robić przedłużkę? Wydaje mi się, że Imax = 60 mA, ale może coś mylę...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2018 16:20 przez SP2GNB.)
24-02-2018 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #179
RE: Transceiver OVI40
Teoretycznie nie powinno być więcej jak 60mA. Ja dałem rezystor 6R8 i jest dobrze. Trzeba dobrać bo diody zmieniają napięcie przewodzenia w zależności od prądu.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
24-02-2018 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #180
RE: Transceiver OVI40
Witajcie,

Dałem na podświetleniu LCD na R105 || 15R na kanapkę i jest OK.
Wgryzam się w schematy i PCB mając do dyspozycji skan obu stron płytki UI w bardzo dużej rozdzielczości (49 MPx) - fajna zabawa...
Wydaje mi się, że na przejściówce DF8OE_SP9BSL linia LCD14 (SPI SDO) jest przecięta i myślę sobie, że równie dobrze można ciąć po drugiej stronie przed przyklejeniem LCD, gdzie jest więcej miejsca i jest to zdecydowanie łatwiejsze niż cięcie w otoczeniu innych mikrościeżek na górnej stronie przejściówki...
Czekam na PCB RF - są jakieś wieści? Chętnie sprawdziłbym część analogową UI, ale wyzbyłem się wszystkich płytek RF Chrisa - zatem czekam....
No to jeszcze drobiazg: na PCB jest gniazdo microSD 9-pinowe, a w BOMie 8-pinowe. Jakie powinno być?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2018 23:14 przez SP2GNB.)
26-02-2018 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości