Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 529
Dołączył: 20-10-2015
Post: #191
RE: Transceiver OVI40
Wracając jeszcze do kondensatorów NP0, zrobiliśmy rozpoznanie w firmie i na zdrowy rozsądek jest to mocno naciągane. Firmy takie jak TDK, Samsung, Yageo robią takie kondensatory do 100..150n w większych rozmiarach. Jak spojrzysz na kartę katalogową tego z sklepu to w typie kondensatorów nagle przy przejściu na wyższe pojemności zmienia się literka z N na X i siada dokładność - przypadek? Poza tym RND to firma z kosmosu produkująca lub może bardziej hadlująca wszystkim od kombinerek po elementy SMD...

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2018 11:54 przez SP9BSL.)
08-02-2018 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #192
RE: Transceiver OVI40
Dziękuję Sławku za dalsze drążenie tematu.Też mam cały czas wątpliwości, zwłaszcza że f-ma oferuje także NP0 o pojemności 2u2 i rozmiarze 0603... Mam nadzieję, że dostanę kondensatory "niemalowane", a złożyłem zamówienie, bo w BOMie Andreasa występuje ta firma i te kondensatory... no komuś trzeba wierzyć, choć trochę...

Teraz szykuję się do zaprogramowania i już widzę parę pytań, ale to później.
No i kolejna ciekawostka...
Tym razem problem ze złączem PCB-LCD. Zamówiony LCD przyszedł z pinami 0,64x0,64 mm o wysokości 3mm. Jak pisałem wcześniej, aby typowy klawisz wystawał odpowiednio z płyty czołowej, a konstrukcja była zwarta, wysokość gniazda wlutowanego w PCB powinna wynosić 5 mm. Standardowe, precyzyjne gniazda o tej wysokości mają otwór 0,5x0,5 mm, a zatem można tylko zastosować popularne, blaszkowe złącza typu ZL305 (TME). Precyzyjne gniazda o otworze 0,65x0,65 mm mają wysokość 7 mm.
A gdzie ciekawostka? Ano mam kilkanaście rodzajów złącz kołkowych, a tego typu zero....
Nota bene wyświetlacze HY28B mają stosowne piny 0,5 mm.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2018 18:27 przez SP2GNB.)
08-02-2018 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 823
Dołączył: 19-09-2013
Post: #193
RE: Transceiver OVI40
Zmieniłem katodowy 15R na 7,5R (2x15R rownolegle) i jest lepiej. Praca z RF od Eagle. Roznica w pradach w czesci odbiorczej to Eagle: 200mA/12V a SParrow: 258mA/12V. Pomiar wykonany przy podobnym świeceniu displayów (Eagle to trzecie sciemnienie).


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2018 15:02 przez SP3OSJ.)
09-02-2018 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #194
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Przystąpiłem do końcowego sprawdzania przed pierwszym włączeniem i mam na wyjściu stabilizatora IC6 rezystancję do masy rzędu 0,8 Ohm. Nie podoba mi się to - zwarć nie widzę. Mógłby któryś z Kolegów sprawdzić u siebie lub coś zasugerować??

73 Staszek SP2GNB
09-02-2018 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 529
Dołączył: 20-10-2015
Post: #195
RE: Transceiver OVI40
Staszku, masz gdzieś zwarcie. Niestety to jest główne napięcie zasilania procesora. Musisz poszukać Czy już wlutowałeś procesor? Ja zawsze uruchamiam zasilanie a dopiero potem lutuje procesor/kodeki i inne bardziej wartościowe rzeczy.

Artur, wszystko dobrze jeśli nie przekroczysz 60mA (strona 3 tego wątku)

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
09-02-2018 15:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #196
RE: Transceiver OVI40
Tak Sławku - to ewidentne zwarcie, którego absolutnie nie widzę. Podniosłem wyjście stabilizatora i wylutowałem tantala tuż koło niego. Teraz usunę wszystkie (5) kondensatory blokujące 0.1u. Potem przetnę delikatnie ścieżkę za procesorem i zobaczymy... Procesora nie jestem w stanie podnieść...

73 Staszek SP2GNB
09-02-2018 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 529
Dołączył: 20-10-2015
Post: #197
RE: Transceiver OVI40
Ja mam inną metodę, przeważnie się sprawdza. Podłącz do tego obwodu zasilacz z ograniczeniem prądu na powiedzmy 50 mA i napięciem do 1V. Szukając spadku napięcia na ścieżce wykryjesz gdzie masz zwarcie (gdzie płynący prąd powoduje spadek napięcia), zakres miernika oczywiście miliwoltowy.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
09-02-2018 15:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 823
Dołączył: 19-09-2013
Post: #198
RE: Transceiver OVI40
Ja to robię jeszcze inaczej. Podłączam normalnie napiecie i reką sprawdzam co sie grzeje - ta metoda jest najszybsza. Tu chodzi o zasilanie (przy zwarciu jest jego brak) wiec nic się nie powinno zepsuć, a element zwarciowy sam da o sobie znać. Dobrze jest to zasilanie ograniczyc prądowo - by scieżki na PCB nie poleciały ale stab. 3V3 ma to ograniczenie juz do 1A. Stawiam na elektrolit lub zwarcie miedzy nozkami STM.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2018 16:23 przez SP3OSJ.)
09-02-2018 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 465
Dołączył: 14-02-2015
Post: #199
RE: Transceiver OVI40
Przecięcie ścieżek dało wynik. Zgodnie z obowiązującym prawem Murphy'ego zwarcie było na końcu linii 3V3. Przy plusie tantala C120, podczas lutowania starłem maskę na krawędzi masy i tam zrobiłem zwarcie. Sorry za zamieszanie...

73 Staszek SP2GNB
09-02-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 823
Dołączył: 19-09-2013
Post: #200
RE: Transceiver OVI40
Sławek czy jest gdzieś instrukcja co po kolei zawiera i zmienia menu w UHSDR/mcHF?

Artur
09-02-2018 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości