Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #191
RE: Transceiver OVI40
Ciekawa właściwość odkryłem w kontrolerze OVI40. Do dekoderów A/C dochodzą sygnały I i Q ("RX" przez kondensatory). Jeżeli sie podłączy głośnik i dotyka tych dwóch pinów z osobna, to dźwięk jest inny w głośniku (głośnikach/słuchawkach) jak sie dotknie Q i inny jak sie dotknie palcem I. W jednym wypadku jest przyrost szumów a w drugim nie. Spektrum wyświetla ten przyrost poprawnie dla I i Q. Sławek zwracał jednak uwagę ze sa to dwa rożne tory - to, co na LCD i to, co w głośniku.
W mcHF ten dźwięk "na ucho" jest identyczny dla dwóch kanałów a w OVI40 nie. Nie wiem czy nie jest to wada oprogramowania, może z tad sa większe szumy na kontrolerze OVI40, kiedy sie podłączy tą samą cześć radiowa do tych dwóch kontrolerów? To moze byc tez powodem dla ktorego nie chodza w posredniej LPF-y 23KHz, dajac dziwne zobrazowania na LCD.
To tak wyglada jakby jeden kanal nie chodził (jakies szklankowanie) chociaz po podlaczeniu czesci analogowej wszystko slychac poprawnie.
Film obrazujacy o co mi chodzi

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2018 14:38 przez SP3OSJ.)
13-04-2018 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #192
RE: Transceiver OVI40
(13-04-2018 14:32)SP3OSJ napisał(a):  Sławek zwracał jednak uwagę ze sa to dwa rożne tory - to, co na LCD i to, co w głośniku.
z tych samych danych bo przetwornik jest jeden (podwójny).
Jeśli nie masz oscyloskopu, to spróbuj zamienić sygnały IQ, ciekawe jaki będzie efekt.
W innym przypadku przydał by się ktoś kto składał Twoją płytkę i jest w stanie pomierzyć co się dzieje oscyloskopem i generatorem.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
13-04-2018 15:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #193
RE: Transceiver OVI40
Sławek jak mam zamienic te sygnały IQ? To mozna zrobic tylko programowo ja "dotykam" przez kondensatory wyprowadzen ukladu konwertera A/D ktore wisza w powietrzu. Podłaczajac płytke RF to sygnal SSB jest dekodowany prawidłowo przez ta szynę. To wyglada tak jakby na jeden z tych wejsc bylo progrmowo przygotowane na sygnal roznicowy IQ - z tad to szklankowanie. Jezeli masz zmontowana plytke Andreasa i i glosnik to sam to mozesz sprawdzic.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2018 16:12 przez SP3OSJ.)
13-04-2018 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #194
RE: Transceiver OVI40
wystarczy że odlutujesz kondensatory przed przetwornikiem i zrobisz na pająka przeplotkę (sygnał dla wejścia L podasz na wejście R z tym samym kondensatorem w szereg, sygnał dla wejścia R podajesz na wejście L). Możesz też zamienić je przy przejściu z jednej płytki na drugą płytkę jeśli jesteś pewien że do przetwornika dochodzi to co trzeba. Zakładam że próby robiłeś na tym samym pakiecie RF.

Sygnały IQ są tworzone w mieszaczu z próbkowania z przesunięciem fazowym 90 stopni, przetwornik je tylko wprowadza bez przesunięcia fazowego do procesora, a ten z kolei wie na którym wejściu dostaje I a na którym Q i na tej podstawie robi demodulację.
(13-04-2018 16:12)SP3OSJ napisał(a):  ja "dotykam" przez kondensatory wyprowadzen ukladu konwertera A/D ktore wisza w powietrzu.

tą próbe mogę wieczorem przeprowadzić bo mam działający UI OVI40 od Andreasa.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2018 16:25 przez SP9BSL.)
13-04-2018 16:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #195
RE: Transceiver OVI40
Jak skoncze plytke RF to postaram sie to zrobic ale efekt bedzie raczej taki ze USB zamini sie z LSB

Artur
13-04-2018 16:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #196
RE: Transceiver OVI40
Tak powinno być, mało tego, powinna Ci się odbić skala wokół osi Y, czyli zwiększając częstotliwość widmo powinno przesuwać się w prawo, reakcja na "dotykanie" powinna być taka sama. Podejrzewam błąd na PCB. Trochę ludzi na tych płytkach pracuje i jeśli byłby taki problem to ktoś by to wykrył dosyć szybko.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
13-04-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #197
RE: Transceiver OVI40
Mam kompletne i uruchomione PCB UI Andreasa i PCB UI Artura. Po porównaniu nie stwierdzam żadnych różnic - obydwa sterowniki pracują identycznie, dając na ucho identyczne efekty dźwiękowe na wejściach I i Q.

73 Staszek SP2GNB
13-04-2018 18:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #198
RE: Transceiver OVI40
No to wygląda na to że nie ma błędu na PCB, a gdzieś w montażu.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
13-04-2018 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #199
RE: Transceiver OVI40
To w takim razie cos w ustawieniach. Mam 4 kontrolery OVI40 i na wszystkich jest ten sam efekt.
Jak sie resetyje do ustawien default?

Artur
13-04-2018 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 504
Dołączył: 20-10-2015
Post: #200
RE: Transceiver OVI40
F1+F3+F5 Przy włączaniu

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
13-04-2018 19:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości