Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #131
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Czy wiemy, jaka jest projektowana odległość pomiędzy płytkami mierzona wewnątrz?
Siedzę nad złączami...

73 Staszek SP2GNB
01-02-2018 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #132
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Mało zdjęć gotowych płytek od strony elementów... a przydałyby się...
Dostałem od Andreasa LCD 3,5" zamontowany na przejściówce z wlutowanymi, dwurzędowymi pinami o wysokości 3 mm. Jakie stosowne gniazdo wlutować w płytkę, mając w perspektywie obudowę? Jakie są plany w tym temacie?

73 Staszek SP2GNB
06-02-2018 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #133
RE: Transceiver OVI40
Witaj Staszku,
na razie nie ma planów obudowy bo nie zakończono prac nad częścią RF. Do momentu zamknięcia fazy testowej nie opublikujemy schematów ani pcb z obawy przed bezmyślnym kopiowaniem. Temat złącza był poruszany na forum w Sulingen. Wysokość złącza to 5mm. Ja swoje złącza także mam przycięte bo ze względu na ciągłe pisanie/testowanie oprogramowania zmieniam wyświetlacze pomiędzy pakietami UI OVI40 1.8 i mcHF 0.4. Takie przycięcie powoduje że mimo wszystko i tak dobrze kontaktują w zwykłych gniazdach 8.5mm. Jak wrócę do domu wieczorem to zrobię kilka zdjęć łącznie z płytką OVI40 UI.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
06-02-2018 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #134
RE: Transceiver OVI40
Witaj Sławek,
Podzielam Twój osąd w temacie bezmyślnego kopiowania... Pytam, bo nie wiem. Interesuje mnie wysokość złącza lutowanego na UI, coś w projekcie masz, bo projekt odbieram jako wszechstronnie przemyślany i żadnej partyzantki tu nie widzę...
Mam złącza zwykłe (8,5 mm), toczone wysokie (7 mm), toczone niskie (5 mm) i bardzo, ale to bardzo nie lubię wylutowywać złącz z płytki... Co sugerujesz? W tym tygodniu powinienem skończyć płytkę, to się pochwalę i pewnie będę miał trochę pytań...

73 Staszek SP2GNB
06-02-2018 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #135
RE: Transceiver OVI40
Też nie lubię wylutowywać tych złącz. Na razie do jednej płytki mam wsadzone 8mm bo takie miałem. Nie lutowałem jeszcze następnych UI bo czekam na procesory H7.
Jeśli masz wlutowane złącze 3mm to do 8mm gniazda będzie problem z włożeniem bo wyprowadzenia są "na styk". Najlepiej będzie jak włożysz toczone 5mm.
Ja obudowę będę robił na wykrawarce i prasie krawędziowej z blachy stalowej malowanej później proszkowo z opisami sitodrukiem. Jakieś drobne elementy pewnie będą drukowane. Zacznę to projektować w 3D jak tylko będzie coś wiadomo w temacie PCB RF. Ogólnie mam pomysł jak to zrobić ale jak wszyscy wiemy, diabeł tkwi w szczegółach.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
06-02-2018 11:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #136
RE: Transceiver OVI40
(06-02-2018 11:54)SP9BSL napisał(a):  ale jak wszyscy wiemy, diabeł tkwi w szczegółach.

Właśnie. Niezwykle istotną jest zależność: wysokość switchy (7,7 mm) - wysokość klawisza liczona od switcha do wewnętrznej płaszczyzny płyty czołowej ze stosownym luzem - ewentualne podfrezowania dla ekranu - odległość powierzchni LCD - zewnętrzna powierzchnia adaptera. Uzyskane odległość PCB - powierzchnia zewnętrzna adaptera jednoznacznie determinuje złącze PCB - LCD. Powinno pasować z niewielkim luzem rzędu 0.2 mm. Mnie drażnią szpary pomiędzy ekranem a płytą czołową, nawet bardzo - ma być profesjonalnie...
BTW. Jakim programem 3D się posługujesz? Ja używam Inventora Professionala 2015...

Edit: Ponieważ mam piny ze strony LCD przycięta na 3 mm, jedynym moim manewrem jest wysokość złącza lutowanego na UI...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2018 12:19 przez SP2GNB.)
06-02-2018 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #137
RE: Transceiver OVI40
Ja używam mikroswitch'y z gniazdem na przycisk. Przyciski po prostu drukuje na wybraną wysokość (tak było do tej pory dla mcHF). Uzywam ZW3D i Solida - mam licencje komercyjne.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
06-02-2018 12:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #138
RE: Transceiver OVI40
Mam switche polecane przez Andreasa w BOM - czekam na dostawę.
Wydaje mi się, że najbezpieczniej (do czasu montażu w obudowie) będzie wlutowanie żeńskich gołych pinów (bez czarnego plastiku). Praktykowałem to rozwiązanie z dobrym skutkiem, łatwo je pojedynczo wylutować, ew. skorygować (też po kolei) wysokość...

Witaj w gronie ortodoksów, albo jak wolisz legalistów (ludzi używających legalnego oprogramowania)...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2018 12:42 przez SP2GNB.)
06-02-2018 12:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #139
RE: Transceiver OVI40
Co do złącza popełniłem błędne założenie polegające na przyjęciu koncepcji Artura z jego obudów, czyli zastosowania klawiszy pływających. W OVI klawisze są osadzane na switchach i takie rozwiązanie nie daje krytycznych wymiarów. Z pierwszego rzutu okiem wynika wysokość złącza na PCB rzędu 4,5 mm. I to jak dla mnie jest OK... Wydaje się, że złącze ZŁĄCZE będzie idealne przy założeniu wystawania ok. 3 mm z płyty czołowej na zewnątrz i przy jej grubości 2 mm. Enkodery bez nakrętek...

EDIT: Jeszcze to mnie intryguje - co autor miał na myśli?

İmage

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2018 18:06 przez SP2GNB.)
06-02-2018 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 816
Dołączył: 19-09-2013
Post: #140
RE: Transceiver OVI40
Chodzi o duży wyświetlacz, wchodził na przyciski, wiec te trzeba było przesunąć (dolne lutowanie), zmniejszając przy tym pokrętło od strojenia - ale tego nie widać.

Artur
06-02-2018 21:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości