Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 14-02-2015
Post: #141
RE: Transceiver OVI40
Jak duży wyświetlacz masz na myśli?

73 Staszek SP2GNB
06-02-2018 21:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 489
Dołączył: 20-10-2015
Post: #142
RE: Transceiver OVI40
(06-02-2018 14:41)SP2GNB napisał(a):  EDIT: Jeszcze to mnie intryguje - co autor miał na myśli?

Kwestia estetyczna. Przyciski pod wyświetlaczem (f1..f5) zostały przesunięte niżej, więc jest możliwość wyboru czy wyrównać do tych z lewej czy do przycisków wyświetlacza. Oba wyświetlacze: 3.2 i 3.5" mają prawie taki sam wymiar, nowy 3.5" ma delikatnie mniejsze gabaryty niż stary.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2018 21:49 przez SP9BSL.)
06-02-2018 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 14-02-2015
Post: #143
RE: Transceiver OVI40
Dzięki. Wszystko jasne...

EDIT:
Jeszcze jeden problem mnie intryguje. Jakie mogą być konsekwencje zastosowania dielektryka kondensatorów X5R i X7R zamiast NP0/COG:
1. 470n i 1u w otoczeniu kodeków,
2. 1u i 2u2 w otoczeniu procesora?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2018 9:33 przez SP2GNB.)
07-02-2018 9:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 489
Dołączył: 20-10-2015
Post: #144
RE: Transceiver OVI40
(07-02-2018 9:33)SP2GNB napisał(a):  Jeszcze jeden problem mnie intryguje. Jakie mogą być konsekwencje zastosowania dielektryka kondensatorów X5R i X7R zamiast NP0/COG:
1. 470n i 1u w otoczeniu kodeków,
2. 1u i 2u2 w otoczeniu procesora?

To jest oczywisty błąd. Nie ma kondensatorów powyżej 47n z dielektrykiem NPO/C0G. Jeśli możesz wlutuj tam mały tantal 10u (okolice kodeka) i będzie dobrze, aczkolwiek nie sadzę żebyś poczuł różnicę między tantalem a ceramiką X7R. Dla procesora nie ma to żadnego znaczenia.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2018 16:04 przez SP9BSL.)
07-02-2018 16:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 14-02-2015
Post: #145
RE: Transceiver OVI40
Dziękuję Sławku za wyjaśnienie...
Też mi się tak wydawało, ale f-ma Reich.... takowe sprzedaje: LINK
Zdołałem już zamówić, a przedtem wylutować 4x470n i 5x1u... Podwójna robota, choć koszt niewielki. Kondensatory z okolic procka zostawiłem, bo wydawało mi się i jak widzę słusznie, że prockowi typ dielektryka nie robi. Co do kodeków miałem wątpliwości...

BTW: NPO to typ dielektryka? bo ten łamaniec NPO/C0G nie jest do końca jasny. Znalazłem, że to temperaturowo stabilny dielektryk, a Maxim zalicza dielektryk NP0/COG do I klasy dielektryków nie dających efektu piezo, resztę do klasy II i III. (X5R = -55°C, 85°C, ±15%; X7R = -55°C, 105°C, ±15%). I ten efekt piezo, który przewinął się parę razy na forum spowodował moje nerwowe ruchy...

73 Staszek SP2GNB
07-02-2018 18:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 489
Dołączył: 20-10-2015
Post: #146
RE: Transceiver OVI40
Tutaj jest to fajnie opisane. W skrócie NP0 to to samo co C0G
A to ciekawostkę znalazłeś. Nigdy się nie spotkałem z NPO powyżej 47n, postęp...
Nigdy nie używałem elementów tej firmy (RND). Elementy z dielektrykiem X7R Y5V mają wpływ napięcia na wielkość pojemności co może skutkować wzrostem THD, oraz efekt piezo, ale tak jak pisałem pewnie nie usłyszysz różnicy.

73 Sławek
07-02-2018 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 489
Dołączył: 20-10-2015
Post: #147
RE: Transceiver OVI40
Wracając jeszcze do kondensatorów NP0, zrobiliśmy rozpoznanie w firmie i na zdrowy rozsądek jest to mocno naciągane. Firmy takie jak TDK, Samsung, Yageo robią takie kondensatory do 100..150n w większych rozmiarach. Jak spojrzysz na kartę katalogową tego z sklepu to w typie kondensatorów nagle przy przejściu na wyższe pojemności zmienia się literka z N na X i siada dokładność - przypadek? Poza tym RND to firma z kosmosu produkująca lub może bardziej hadlująca wszystkim od kombinerek po elementy SMD...

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2018 11:54 przez SP9BSL.)
08-02-2018 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 14-02-2015
Post: #148
RE: Transceiver OVI40
Dziękuję Sławku za dalsze drążenie tematu.Też mam cały czas wątpliwości, zwłaszcza że f-ma oferuje także NP0 o pojemności 2u2 i rozmiarze 0603... Mam nadzieję, że dostanę kondensatory "niemalowane", a złożyłem zamówienie, bo w BOMie Andreasa występuje ta firma i te kondensatory... no komuś trzeba wierzyć, choć trochę...

Teraz szykuję się do zaprogramowania i już widzę parę pytań, ale to później.
No i kolejna ciekawostka...
Tym razem problem ze złączem PCB-LCD. Zamówiony LCD przyszedł z pinami 0,64x0,64 mm o wysokości 3mm. Jak pisałem wcześniej, aby typowy klawisz wystawał odpowiednio z płyty czołowej, a konstrukcja była zwarta, wysokość gniazda wlutowanego w PCB powinna wynosić 5 mm. Standardowe, precyzyjne gniazda o tej wysokości mają otwór 0,5x0,5 mm, a zatem można tylko zastosować popularne, blaszkowe złącza typu ZL305 (TME). Precyzyjne gniazda o otworze 0,65x0,65 mm mają wysokość 7 mm.
A gdzie ciekawostka? Ano mam kilkanaście rodzajów złącz kołkowych, a tego typu zero....
Nota bene wyświetlacze HY28B mają stosowne piny 0,5 mm.

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2018 18:27 przez SP2GNB.)
08-02-2018 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 426
Dołączył: 14-02-2015
Post: #149
RE: Transceiver OVI40
Witam,
Przystąpiłem do końcowego sprawdzania przed pierwszym włączeniem i mam na wyjściu stabilizatora IC6 rezystancję do masy rzędu 0,8 Ohm. Nie podoba mi się to - zwarć nie widzę. Mógłby któryś z Kolegów sprawdzić u siebie lub coś zasugerować??

73 Staszek SP2GNB
09-02-2018 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 489
Dołączył: 20-10-2015
Post: #150
RE: Transceiver OVI40
Staszku, masz gdzieś zwarcie. Niestety to jest główne napięcie zasilania procesora. Musisz poszukać Czy już wlutowałeś procesor? Ja zawsze uruchamiam zasilanie a dopiero potem lutuje procesor/kodeki i inne bardziej wartościowe rzeczy.

Artur, wszystko dobrze jeśli nie przekroczysz 60mA (strona 3 tego wątku)

73 Sławek
09-02-2018 15:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości