Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP4IRX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 04-07-2010
Post: #81
RE: Sprint Layout
(06-03-2015 2:04)SP5CGI napisał(a):  Pomocy, coś się stało z Layout-em. ...
Temat znany producentowi od października 2014. Poświęcono mu co najmniej dwa wątki na forum (w części dot. Sprint-Layout):
http://forum.abacom-online.de/phpBB3/vie...=76&t=4127
http://forum.abacom-online.de/phpBB3/vie...=10&t=4180
Zrzuty ekranowe zdają się wskazywać, że dot. to problemu podobnego do opisanego przez Ciebie.
Ale wskazują na innych jako potencjalnych winowajców.
Niestety moja (nie)znajomość niemieckiego nie pozwala mi powiedzieć nic więcej.
73! - Janusz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2015 21:42 przez SP4IRX.)
25-03-2015 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1CL Offline
CHRIS
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 26-01-2010
Post: #82
RE: Sprint Layout
Witam,
na forum Abacom pisza ze winowajca jest program antywirusowy "Kasperky".
Nalezy zrobic Update programu antywirusowego, powinno pomoc. W ostatnim poscie podany jest link z ktorego mozna sciagnac nowa wersje (update) tegoz programu.
Pozdrawiam.
25-03-2015 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 31-05-2011
Post: #83
RE: Sprint Layout
Bardzo dziękuję za pomoc i wskazanie kierunku poszukiwań rozwiązania problemu.
Update Kasperskiego nie pomógł, dopiero całkowite przeinstalowanie programu rozwiązało problem.Teraz Leyaut zachowuje się jak każdy dobrze wychowany program. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
27-03-2015 0:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 834
Dołączył: 02-07-2010
Post: #84
RE: Sprint Layout
Ostrzeżenie przed nadmiernym częstym grupowaniem.
Płytka niewielka 13x5cm średnio upakowana dość długo obrabiana, ze spora ilością grupowanych elementów - nagle zaczęła brać ogromne ilości pamięci operacyjnej i maksymalne ilość pamięci podręcznej dyskowej. Zmulał się program po 1 minucie pracy. Plik z 250 kB rozrósł się do 10 MB. Po dość długiej walce okazało się że to wina grupowania ... gdzieś jest błąd. Pomogło totalne rozgrupowanie wszystkiego, ale straciłem przejrzystość projektu.

73 JERZY SQ9RFC
01-07-2015 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 238
Dołączył: 18-10-2011
Post: #85
RE: Sprint Layout
Dobra odgrzebię temat....SP wersja 5.0
Mam problem z dwoma rzeczami:
1. Załóżmy że wstawiam GOLDPIND i np którąś z padów chcę ustawić jako masę. Włączam oblewanie masą i zaznaczam THERMAL PAD. Ładnie wstawia krzyżyki ale powoduje przy tym zwarcie z padem obok. Czy można ten krzyżak edytować? Wykasować mu dane ramiona?
2. Włączam oblewanie masą, i niestety w niektórych fragmentach chciałbym, żeby ich nie było...Da się je usunąć?
14-02-2016 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1CL Offline
CHRIS
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 26-01-2010
Post: #86
RE: Sprint Layout
Witam,
1. musisz usunac grupowanie, wtedy mozesz dla kazdego padu indywidualnie wstawiac Thermal-Pad.
2. na samym dole na prawo od K1 B1 K2 B2 jest widoczny szary prostokat. Kliknij na niego i wtedy mozesz wycinac niepozadane masy. Grubosc lini najlepiej ustawic na 0 mm.
73
chyba chodzilo o pad od sasiedniego elementu? jesli tak to pod napisem Thermal-Pad jest rysunek padu z takimi kwadratami 8 sztuk ktore symbolizuja polaczenie padu z masa. Cztery z nich sa czarne. Kliknij na te ktore chcesz usunac.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2016 19:27 przez DH1CL.)
14-02-2016 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 238
Dołączył: 18-10-2011
Post: #87
RE: Sprint Layout
No własnie w mojej wersji 5.0 się ten rysunek nie pojawia, powodując zwarcie z sąsiednimi padami.
14-02-2016 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1CL Offline
CHRIS
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 26-01-2010
Post: #88
RE: Sprint Layout
dziwne, ja rowniez uzywam wersji 5.0.
14-02-2016 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #89
RE: Sprint Layout
1/ Termal pady w podstawkach lub złączach trzeba obrócić o 45 stopni i będzie OK. Podświetlasz pad, klikasz myszką na funkcje obrotu, pad się obraca o 45 stopni i wtedy nie ma zwarcia (dolne złącze na zdjęciu).
2/ Do wycinania masy jest specjalna funkcja (dolny pasek narzędzi). Misi być aktywne "wylewanie masy" na danej warstwie (zdjęcie-napisy w oknie wyciętym w masie).

W wersji 5 nie ma możliwość dowolnego wybierania słupków w termal padach ma to dopiero wersja 6.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
14-02-2016 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1CL Offline
CHRIS
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 26-01-2010
Post: #90
RE: Sprint Layout
Jakie dodatkowe funkcje znajduja sie w wersji 6.0 pisze na stronie producenta.

http://www.abacom-online.de/html/layout-neu.html

Omawiane tutaj funkcje ma rowniez wersja 5.0. Slupki mozna dowolnie wybierac i obracac z minimalnym skokiem 5 stopni.
Plytka przykladowa w zalaczniku zostala wykonana wersja 5.0.

Pozdrawiam

Krzysztof


Załączone pliki Miniatury
İmage

.lay  test.lay (Rozmiar: 1.67 KB / Pobrań: 242)
.lay  test1.lay (Rozmiar: 7.91 KB / Pobrań: 204)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2016 10:36 przez DH1CL.)
15-02-2016 10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości