Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 254
Dołączył: 18-10-2011
Post: #91
RE: Sprint Layout
Ok, Powiedzcie mi bo zamówiłem wersję 6 czy jest jakaś bezpośrednia możliwość odczytania plików KICAD bądź EAGLE w SL6 ?
16-02-2016 11:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #92
RE: Sprint Layout
Jak usunąć grupowanie,żeby dostać się do jednego pada. SL 6.0

Andrzej
16-02-2016 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #93
RE: Sprint Layout
(16-02-2016 12:13)SP6AUO napisał(a):  Jak usunąć grupowanie,żeby dostać się do jednego pada. SL 6.0

Nie musisz rozgrupowywać komponentu. Wciskasz klawisz ALT i myszką podświetlasz dowolny element "grupy", edytujesz i masz na pcb zmienioną wersję komponentu.

Jeśli chcesz rozgrupować komponent to wskazujesz go myszką i klikasz prawym klawiszem myszki, wybierasz funkcję "Component" a następnie "Disintegrate Component". Najczęściej elementy składowe komponentu są zgrupowane w całość dlatego trzeba je rozgrupować.

73 Adam
16-02-2016 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #94
RE: Sprint Layout
Dzięki Adam.
Jeszcze taki denerwujący drobiazg.Jak wymazać zbędne kawałki masy

Andrzej
16-02-2016 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 347
Dołączył: 23-03-2010
Post: #95
RE: Sprint Layout
Narysuj COŚ!
Wciśnij przycisk zaznaczony na fotce nr.1. Obrysuj cienką linię fragment masy przeznaczony do usunięcia. Rysuj po narysowanych ścieżkach i innych elementach. One zostaną. Zawsze możesz wrócić do innego zaznaczenia masy, kliknij w usunięty fragment masy myszką, potem go edytuj inaczej. I już!
Rysio!
...............
Żeby było śmieszniej.......sam się o tym dowiedziałem dopiero wczoraj.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016 20:41 przez SP6IFN.)
16-02-2016 16:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #96
RE: Sprint Layout
İmage
Od tygodnia trenuję na SL6.0 ( do tej pory projektowałem w AutoCad )
Oto moja próbka, część projektu DSP i otoczenia na druku jednostronnym.
Fragment wymazanej masy nad strzałką.
Rysio! Wielkie dzięki.
Czy jest sposób na połączenie track z masą. Pady i kółka już mam a linie ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2016 0:29 przez SP6AUO.)
16-02-2016 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 66
Dołączył: 08-07-2012
Post: #97
RE: Sprint Layout
Ja ustawiam na linii pojedyncze duże smd pady i oznaczam je jako termal i w ten sposób łączą ścieżkę z oblewającą masą.
17-02-2016 9:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #98
RE: Sprint Layout
(16-02-2016 23:41)SP6AUO napisał(a):  Czy jest sposób na połączenie track z masą. Pady i kółka już mam a linie ?

Na każdym elemencie narysowanym na warstwie z masą możesz indywidualnie ustawiać wielkość odsunięcia masy od niego (foto ekranu). Jak dla odcinka linii ustawisz zero (okno na dole ekranu) to ten element połączy się z masą. Możesz tak zrobić również z padem oraz dużym poligonem.

Należy pamiętać, że elementy typu PAD na fabrycznym druku nie mają soldermaski.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
17-02-2016 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 737
Dołączył: 20-09-2009
Post: #99
RE: Sprint Layout
Dzięki.
Jeszcze jedna prośba.Jak się zapala i jak się gasi ten widoczny biały krzyż do ustawiania siatki kwadratów. Coś go włączyło.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2016 23:32 przez SP6AUO.)
17-02-2016 11:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4IRX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 04-07-2010
Post: #100
RE: Sprint Layout
Cześć,
Andrzeju: ten krzyż to wskaźnik początku układu współrzędnych. Na linijkach XY jego położenie odpowiada wartości: 0,0 (zero).
Najprawdopodobniej (nieświadomie) skorzystałeś z opcji zmiany położenia środka współrzędnych (prawy klik na polu edycji PCB): "Set origin > Set to click position". Proponuję ponownie kliknąć prawym przyciskiem i wybrać opcję ""Set origin > Set to top/left" lub "Set origin > Set to bottom/left".
Krzyż nie zniknie, ale będzie w miejscu prawie niewidocznym. Pozdrawiam Janusz


Załączone pliki Miniatury
İmage
25-02-2016 12:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości