Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 08-07-2012
Post: #31
RE: Sprint Layout
Dla mnie własnie ta funkcja split i build grup i jej prostota używania jest jedną z wielkich zalet sprinta.Szybkie modyfikowanie "przeszkadzających" padów,zmniejszenie niewykorzystanych w obudowie itp działania są często pomocne .A za pomocą build grup przyklejam opis wartości elementu.Na bialej warstwie robimy txt np 10k małą czcionką,nanieść na rezystor ,objechać wszystko polem ,build grup i już możemy ciągnąć rezystor razem z jego wartością.Jak potrzeba więcej takich 10k rezystorów to tylko "duplicate" i mamy następny 10k.Program genialny w swej prostocie.
A co do ciągnięcia połączeń to przecież wer.5 ciągnie,tzn ciągnie "connections" ,nie ciągnie ścieżek już "zroutowanych"i to jedna z niewielu wad.Wadą jest też brak możliwości usunięcia "connections",a przynajmniej nie wiem jak to zrobić.U mnie dopiero po "zroutowaniu" da się zastosować "delete".
06-10-2012 10:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #32
RE: Sprint Layout
- "funkcja split i build grup i jej prostota używania jest jedną z wielkich zalet sprinta.Szybkie modyfikowanie "przeszkadzających" padów,zmniejszenie niewykorzystanych w obudowie itp działania są często pomocne "

--Funkcje Split i Bulit group są w V6 zaimplementowane do poziomu "Components" potem tylko "Desintegrate component" . Ale tak w V5 jak i w V6 jest o wiele szybszy i prostszy sposób ( pomijając edycję grupową) zmianę elementów komponentu ( i nie tylko) najedź na wybrany element strzałką, naciśnij ALTi lewy przycisk myszki , element się podświetli i możesz edytować w zakresie na jaki Layout pozwala( warstwa, rozmiar, kasowanie itd.)


- ""A za pomocą build grup przyklejam opis wartości elementu.Na bialej warstwie robimy txt np 10k małą czcionką,nanieść na rezystor ,objechać wszystko polem ,build grup i już możemy ciągnąć"

-- Można i tak - tylko po co. W V6 w momencie edycji lub umieszczania elementu w projekcie otwiera sie okno dialogowe tam wpisujesz wszystko co należy, klikasz OK i potem funkcją duplikacjii ( x2) lub poprzez schowek powielasz elementy ile tylko masz potrzebę.

-A co do ciągnięcia połączeń to przecież wer.5 ciągnie,tzn ciągnie "connections" ,nie ciągnie ścieżek już "zroutowanych"i to jedna z niewielu wad.Wadą jest też brak możliwości usunięcia "connections",a przynajmniej nie wiem jak to zrobić.U mnie dopiero po "zroutowaniu" da się zastosować "delete".

-- piszesz o przygotowaniu ( connections) połączeń do autorutingu , jest to inny ruber- bands

Tak przy okazji w V6 jest funkcja umozliwiająca usunięcie niewykonanaych w autorouterze połączeń

--Podczas przenoszenia elementów, połączonych ścieżkami możesz zachować te połączenie tak, jak gdyby połączenia były gumowe.
W oryginale z manuala - "While moving elements, the connected tracks can keep their connection, just like rubber-bands."


Link do wersji demo; http://www.abacom-online.de/html/demoversionen.html

73 Jurek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012 13:19 przez SP9IZM.)
06-10-2012 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 21-10-2009
Post: #33
RE: Sprint Layout
Mam problem. Program nie pozwala na wskazanie katalogu Makros w innym miejscu.
Robię tak:
- Option
- General Settings...
- Macro-Ddirectory
- Change
Wskazuję nowe miejsce, OK i jest w porządku ale tylko na czas pracy. Ponowne uruchomienie programu wymaga dokonania tych samych czynności bo biblioteki nie są widoczne. W używanym uprzednio Win XP było wszystko OK. Teraz po przesiadce na Win7 pojawiły się problemy. Może któryś z plików jest skopany?
hqa@o2.pl

Pozdrawiam - Witek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2014 21:12 przez SP1HQA.)
05-09-2014 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 717
Dołączył: 29-08-2009
Post: #34
RE: Sprint Layout
No to ja się spytam speców o rzeczy podstawowe - i zapewne banalne:
1. jaką ustawiacie siatkę. Często mi się zdarza, że wstawiając na PCB różne komponenty (z różnych źródeł) ustawiają się one nierówno - pady nie "siadają" na siatce. Muszę wtedy zmniejszyć krok siatki, poprzestawiać, wyrównać i dopiero wtedy ciągnąć ścieżki. Może jest jakaś logiczniejsza metoda.
2. czy można jakoś zastosować "płaszczyznę masy" tylko do fragmentu pcb
3. Jakie są "wygodne" rozmiary padów, thermopadów i ścieżek.

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
05-09-2014 12:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 21-10-2009
Post: #35
RE: Sprint Layout
(05-09-2014 12:34)SP9MRN napisał(a):  wstawiając na PCB różne komponenty (z różnych źródeł) ustawiają się one nierówno - pady nie "siadają" na siatce.

Możesz dowolnie przesunąć element bez zmiany rastra. Ustaw kursor na wybrany element, Naciśnij lewy klawisz myszy i trzymaj, wciśnij CTRL i masz uwolniony element od siatki.
To samo tylko z SHIFTem dzieli siatkę na połowę.

Drugi sposób to: podświetlasz element prawym klawiszem myszy i wybierasz Snap to grid

Pozdrawiam - Witek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2014 14:34 przez SP1HQA.)
05-09-2014 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 785
Dołączył: 02-07-2010
Post: #36
RE: Sprint Layout
Snap ... nie do końca działa tak jak się oczekuje, bo to jest uzależnione od kolejności wybierania elementów aby potem stworzyć grupę. Jeśli w grupie pomieszasz rastry i poprzesuwasz składniki a potem zmienisz raster na inny i znów poprzesuwasz to kaplica. Snap ... zgłupieje - tzn nie zgłupieje totalnie tylko ustawi wg pierwszego elementu zaznaczonego do grupy. Wniosek jest jeden. Własna biblioteka zdefiniowana zawsze w jednym tym samym rastrze. (8 milsów, ale pierwszy pad zawsze 100)

73 JERZY SQ9RFC
05-09-2014 19:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 717
Dołączył: 29-08-2009
Post: #37
RE: Sprint Layout
Powoli zaczynam rozumieć :-)
Dzięki
MAc

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
06-09-2014 14:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,022
Dołączył: 29-01-2010
Post: #38
RE: Sprint Layout
Mam prośbę do Kolegów czy są w stanie otworzyć plik z załącznika w Sprint Layoucie 6. U mnie otwiera bez problemu za pomocą programu jak i przeglądarki ze strony Abacoma a u Kolegi któremu wysłałem jest to niemożliwe (plik został wykonany prze ze mnie).


Załączone pliki
.lay6  zasilacz723 kluczowany.lay6 (Rozmiar: 53.28 KB / Pobrań: 315)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2014 16:45 przez SQ4AVS.)
21-09-2014 16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 314
Dołączył: 23-03-2010
Post: #39
RE: Sprint Layout
Pewnie używa ver.5.....bo moja piątka też nie otwiera.
Ale podglądarka 6-tka otwiera.....bo taką też używam.
...................
Rysio!
21-09-2014 17:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 31-05-2011
Post: #40
RE: Sprint Layout
Plik jest otwierany w Sprint Layout 6
21-09-2014 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości