Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 21-10-2009
Post: #61
RE: Sprint Layout
Witajcie. Czy jest sposób aby projekty płytek wykonane w Eagle importować do Sprinta?

Pozdrawiam - Witek
13-12-2014 1:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #62
RE: Sprint Layout
Niespecjalnie ladnie, ale przez Gerbery powinno dac sie to zrobic. Widzialem (ale nie testowalem) taka opcje w menu Sprinta.

pz
13-12-2014 13:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,058
Dołączył: 29-01-2010
Post: #63
RE: Sprint Layout
I strasznie niebraktycznie, gerber pochodzi od formatów ploterowych. Taka np. ścieżka to szereg bardzo cienkich lini.
13-12-2014 13:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #64
RE: Sprint Layout
Istnieje jeszcze jeden sposób przeniesienia projektów ( nie tylko utworzonych w Eagle);
Zapisać projekt w w bmp, lub, jpg - w SL kliknąć " scanned copy "- załadować plik graficzny, przeskalować do właściwego rozmiaru funkcją "resolution " i na tej podkładce wyrysować ponownie płytkę. Troszkę skomplikowane ale dla prostszych projektów dobre - wielokrotnie korzystałem z projektów udostępnianych tylko w pdf.

73 Jurek
13-12-2014 14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,058
Dołączył: 29-01-2010
Post: #65
RE: Sprint Layout
Metoda podana przez Jurka jest rzeczwyiście najlepsza w przypadku prostych płytek.
13-12-2014 15:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 21-10-2009
Post: #66
RE: Sprint Layout
Z gerberami nie próbowałem ale metoda wskazana przez Jurka jest już przetestowana.
Stwierdzam jednak, że tak ściągnięty projekt jest martwy. Nie można z nim w SL nic zrobić. Na chwilę obecną pozbawiono mnie drukarki i nie mogę sprawdzić, czy taki plik można wydrukować? Jurek. Może nie napisałeś wszystkiego? Smile (Żartuję)

Pozdrawiam - Witek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2014 21:25 przez SP1HQA.)
13-12-2014 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #67
RE: Sprint Layout
Witku widzę ,że nie zrozumiałeś idei wpisywania plików graficznych. Oczywiście takiego pliku nie da się nijak edytować w SL, służy jedynie jako podkładka ( wzór do samodzielnego nanoszenia ścieżek, elementów, padów itd
Po załadowaniu pliku bmp lub jpg na dolnej belce pojawiają się przyciski umożliwiające wyłączenie obrazu narysowanych ścieżek lub grafiki co pomaga w ocenie poprawności wykonanych połączeń.
Proponuję zapoznać się z rozdziałem " Use a Scanned-Copy as an Original" w helpie

73 Jurek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2014 22:47 przez SP9IZM.)
13-12-2014 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 21-10-2009
Post: #68
RE: Sprint Layout
OK. Cofam pytanie. Smile
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam - Witek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2014 23:41 przez SP1HQA.)
13-12-2014 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 834
Dołączył: 02-07-2010
Post: #69
RE: Sprint Layout
(13-12-2014 13:33)SQ4AVS napisał(a):  I strasznie niebraktycznie, gerber pochodzi od formatów ploterowych. Taka np. ścieżka to szereg bardzo cienkich lini.
Oj chyba nie. Dawne plotery do PCB miały zasobnik z pisakami i definiowało się pisak jako grubość ścieżki.

73 JERZY SQ9RFC
14-12-2014 2:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,058
Dołączył: 29-01-2010
Post: #70
RE: Sprint Layout
Sprawdziłem plik po eksporcie z gerbera generowanego przez sprinta jest Jurku tak jak piszesz. Z protela to szereg bardzo cienkich krzyżujących się linii, obróbka tego to masakra.
14-12-2014 10:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości