Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #21
RE: Sprint Layout
Zaletą Sprinta jest to ze nie "marnuje" się dużo czasu na naukę tego programu. No i tworzenie własnych bibliotek łatwo i przyjemnie Wink

Poniżej interfejs separujący w layoucie, może się komuś przyda.

İmage


Załączone pliki
.lay  echolink interface.LAY (Rozmiar: 50.22 KB / Pobrań: 612)

...przede wszystkim nie zakłócać...
13-11-2011 12:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #22
RE: Sprint Layout
Witam
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Warstwa obrysu (czyli Outline of the board ) w Sprint Layout jest to warstwa 0. Wiem że powinny się tam znaleźć wymiary płytki. Co tam fizycznie umieszczam? Bo po ukryciu wszystkich innych warstw mam pustą formatkę i nie widzę gdzie mi czegoś brakujeSmile
Pozdrawiam
05-01-2012 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #23
RE: Sprint Layout
Hej,

Wychowałem się na Protelu99SE, natomiast mam projekt płytki w Sprint Layout i nie potrafię przesunąć istniejących padów i ścieżek pod moje wymiary elementów. Ktoś potrafi pomóc??

Marcin
02-03-2012 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #24
RE: Sprint Layout
czy jeżeli klikasz na projekt to cały podświetla się na różowo? Jeśli tak to prawy klawisz myszy i z podręcznego menu wybierasz split group

pzdr
02-03-2012 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #25
RE: Sprint Layout
Właśnie tak się działo, dziękuję za pomoc, zabieram się do przeróbki :-0

Marcin
02-03-2012 23:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3WXO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 10-01-2010
Post: #26
RE: Sprint Layout
Czy ktoś z kolegów posiada biblioteki dla cewek 7x7?



Podrawiam
Adam
21-05-2012 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 37
Dołączył: 09-11-2009
Post: #27
RE: Sprint Layout
Witam.
SP3WXO - dołączam makra do cewek zrobione przeze mnie na podstawie jakiegoś projektu w protelu.
Musiałem spakować, nie mogę załączyć plików z rozszerzeniem . LMK
73


Załączone pliki
.rar  USER.rar (Rozmiar: 730 bajtów / Pobrań: 587)

Pozdrawiam.
Włodek SP6AN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2012 17:15 przez SP6AN.)
24-05-2012 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #28
RE: Sprint Layout
Wreszcie po kilku latach od pojawienia się wer.5 na stronie f-my ABACOM http://www.abacom-online.de/html/produkte.html pojawił się Sprint Layout wer.6
W najnowszej wersji wprowadzono wiele zmian poprawiających funkcjonalność programu.
- "wymusza" na projektancie opis elementów
- umożliwia bezkolizyjną pracę na poszczególnych warstwach ( funkcja zdecydowanie ulepszona w porównaniu z poprzednimi wersjami)
- wprowadzono funkcję "selektor" umożliwiającą szybkie odnalezienie interesującego elementu
- możliwy jest import plików GERBER ( przeniesienie projektu utworzonego w innym programie nie jest już problemem)
- zdecydowanie poprawiono funkcję autorutera
- usunięto największą niedogodność poprzednich wersji - nie ma możliwości rozwalenia funkcją "split group" obudów, aby tego dokonać wprowadzono dodatkową funkcję "Desintegrate component", a i to jest funkcja dwuetapowa.
- "and much more little improvements"

73 Jurek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2012 22:16 przez SP9IZM.)
05-10-2012 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 785
Dołączył: 02-07-2010
Post: #29
RE: Sprint Layout
To wszystko o czym piszesz to mała kosmetyka. Największą bolączką tego programu jest to że nie "ciągnie" połączeń - chyba, ze dodano.

73 JERZY SQ9RFC
06-10-2012 7:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #30
RE: Sprint Layout
Oczywiście że ciągnie połączenia - funkcja "Rubberband"
Można ją załączyć/wyłączyć na dolnym pasku obok managera warstw.


Załączone pliki
.pdf  Rubberband.pdf (Rozmiar: 122.95 KB / Pobrań: 953)

73 Jurek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012 12:32 przez SP9IZM.)
06-10-2012 8:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości