Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 383
Dołączył: 14-02-2015
Post: #221
RE: Transceiver OVI40
Też tak zrobię, chciałem elegancko...

73 Staszek SP2GNB
23-02-2018 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 19-09-2013
Post: #222
RE: Transceiver OVI40
Tak bym widział opis płyty czołowej.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2018 1:35 przez SP3OSJ.)
24-02-2018 1:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 383
Dołączył: 14-02-2015
Post: #223
RE: Transceiver OVI40
Witam,

W jakiej sytuacji świeci dioda D3 niebieska? Zmieniam oporniki szeregowe, bo diody strasznie jarają....

73 Staszek SP2GNB
24-02-2018 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 20-10-2015
Post: #224
RE: Transceiver OVI40
Dioda niebieska nie ma w tej chwili oficjalnego zastosowania, być może że są tam podpięte jakieś funkcje debugowe.
Wiesz, z diodami to jest ostatnio ciekawe, koledzy którzy kupują u mnie w firmie elementy znaleźli takie diody które bardzo jasno świecą (oślepiają) z kilkunastu mikroamperów. Zawsze pozostaje kwestia Twojego komfortu a nie schematu. To tak jak z podświetleniem LCD, jednemu 15 ohm wystarczy, inny musi mieć 5.6.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
24-02-2018 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 383
Dołączył: 14-02-2015
Post: #225
RE: Transceiver OVI40
Sławku - ja nie marudzę, zgłaszam tylko z czym walczę... Co do typu i świecenia diod - de gustibus non disputandum est...
U mnie diody i prądy do wymiany. Jak popatrzyłem w datasheet diod z BOMu Andreasa, to np. zielona daje 10 cd przy prądzie 20 mA, ja dałem rezystor 10 k i jeszcze za dużo, a po za tym nie przepadam za diodami przeźroczystymi - de gustib.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamówiłem gniazda J1, J2, J3 w Farn... zgodnie z BOMem 1217016 - błąd (sztuka 3 Eu :-((( ) . Pasują gniazda z Reich... czterokrotnie tańsze..... lub z TME...
(24-02-2018 12:03)SP9BSL napisał(a):  To tak jak z podświetleniem LCD, jednemu 15 ohm wystarczy, inny musi mieć 5.6.

Do ilu ohm można zejść, bo żeby zmierzyć spadek napięcia musiałbym robić przedłużkę? Wydaje mi się, że Imax = 60 mA, ale może coś mylę...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2018 16:20 przez SP2GNB.)
24-02-2018 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 20-10-2015
Post: #226
RE: Transceiver OVI40
Teoretycznie nie powinno być więcej jak 60mA. Ja dałem rezystor 6R8 i jest dobrze. Trzeba dobrać bo diody zmieniają napięcie przewodzenia w zależności od prądu.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
24-02-2018 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 383
Dołączył: 14-02-2015
Post: #227
RE: Transceiver OVI40
Witajcie,

Dałem na podświetleniu LCD na R105 || 15R na kanapkę i jest OK.
Wgryzam się w schematy i PCB mając do dyspozycji skan obu stron płytki UI w bardzo dużej rozdzielczości (49 MPx) - fajna zabawa...
Wydaje mi się, że na przejściówce DF8OE_SP9BSL linia LCD14 (SPI SDO) jest przecięta i myślę sobie, że równie dobrze można ciąć po drugiej stronie przed przyklejeniem LCD, gdzie jest więcej miejsca i jest to zdecydowanie łatwiejsze niż cięcie w otoczeniu innych mikrościeżek na górnej stronie przejściówki...
Czekam na PCB RF - są jakieś wieści? Chętnie sprawdziłbym część analogową UI, ale wyzbyłem się wszystkich płytek RF Chrisa - zatem czekam....
No to jeszcze drobiazg: na PCB jest gniazdo microSD 9-pinowe, a w BOMie 8-pinowe. Jakie powinno być?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2018 23:14 przez SP2GNB.)
26-02-2018 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 19-09-2013
Post: #228
RE: Transceiver OVI40
Sławek czy wymiana procesora z F na H jest możliwa 1:1? Jeżeli tak to co z oprogramowaniem i generatorem taktującym STM, powinien byc on zmieniony? Co z takiej zamiany wyniknie?


Załączone pliki Miniatury
İmage

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2018 12:22 przez SP3OSJ.)
16-03-2018 12:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 20-10-2015
Post: #229
RE: Transceiver OVI40
Tak, można wymienić 1:1 ale na razie nie będzie z tego żadnego zysku, nawet gorzej bo oprogramowanie UHSDR jeszcze w pełni nie działa pod H7, ale teraz nie pamiętam co konkretnie. W aktualnej wersji te procesory (H7) mają mnóstwo błędów, errata do obecnej wersji krzemu ma 21 stron, poprawiona wersja powinna być w drugiej połowie roku, dla tego ja na razie się wstrzymuję.

Tutaj masz plik erraty do wersji krzemu Y której pokazałeś zdjęcie.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2018 12:40 przez SP9BSL.)
16-03-2018 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
****

Liczba postów: 743
Dołączył: 19-09-2013
Post: #230
RE: Transceiver OVI40
To co to oznacza, ze sprzedano mi nie pełno sprawny procesor?

Artur
16-03-2018 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości