Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP2GNB Online
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #201
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Nurtują mnie pytania:
1. Czy wszystkie dane konfiguracyjne (ustawiane w MENU) są zapisywane w EEPROMie?
2. Czy istnieje (będzie istniała) możliwość eksportu i importu zawartości EEPROMa np. na pendrive'a?

Pytania w zasadzie do Sławka ...

73 Staszek SP2GNB
14-04-2018 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 816
Dołączył: 19-09-2013
Post: #202
RE: Transceiver OVI40
Reset nic nie wniósł do sprawy. Jeżeli Staszek ma oba kanały identyczne na mojej PCB, a ja ich nie mam na 4sztukach, to jest bardzo ciekawe. Prawdopodobnie Staszek popełnił błąd przy montażu i spowodował że układ zaczął poprawnie pracować. Muszę jeszcze raz przeanalizować projekt ze schematem.

Artur
14-04-2018 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Online
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #203
RE: Transceiver OVI40
(14-04-2018 12:20)SP3OSJ napisał(a):  Prawdopodobnie Staszek popełnił błąd przy montażu i spowodował że układ zaczął poprawnie pracować. Muszę jeszcze raz przeanalizować projekt ze schematem.

Błąd prowadzący do poprawności działania nie jest błędem tylko sukcesem. Z drugiej strony ciekawostka - Artur złożył 4 identyczne płytki, które działają identycznie źle, ja złożyłem jedną płytkę Artura i jedną Andreasa, które pomimo domniemanego błędu działają identycznie dobrze... No takiego przypadku rachunek prawdopodobieństwa nie obejmuje, przynajmniej do tej pory.

Podejmuję się sprawdzić jedną, losowo wybraną płytkę Artura pod względem montażu. Logistyka tej propozycji do ustalenia...

73 Staszek SP2GNB
14-04-2018 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 816
Dołączył: 19-09-2013
Post: #204
RE: Transceiver OVI40
Znalazlem. Niestety blad polegal na tym ze ja uzywam wszystkich funkcji z menu ktore poprawiaja (powinny) jakosc odbioru.
Ten efekt z filmu daje zalaczenie funkcji autokorekcji sygnalu IQ po stronie odbiorczej.
Problem rozwiazany.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2018 13:21 przez SP3OSJ.)
14-04-2018 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Online
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #205
RE: Transceiver OVI40
Wydaje mi się, że automatyczna korekcja sygnału IQ zadziała dopiero po podaniu obydwu sygnałów równocześnie...

73 Staszek SP2GNB
14-04-2018 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #206
RE: Transceiver OVI40
(14-04-2018 12:40)SP2GNB napisał(a):  No takiego przypadku rachunek prawdopodobieństwa nie obejmuje, przynajmniej do tej pory.
To mi się bardzo podoba Smile

A poważnie, nie da się korygować szumu szumem więc na niekompletnym układzie to nie działa. Artur, powołałeś się na wątek na niemieckim forum w którym napisałem co nieco o szumie (jego braku sumowania) i jaki to ma wpływ po podłączeniu anteny, chłopaki myślę że dosyć jasno i rzeczowo potwierdzili.

(14-04-2018 11:45)SP2GNB napisał(a):  Nurtują mnie pytania:
1. Czy wszystkie dane konfiguracyjne (ustawiane w MENU) są zapisywane w EEPROMie?
Nie, jeśli czegoś brakuje to daj znać może jest jakieś sensowne wytłumaczenie.
(14-04-2018 11:45)SP2GNB napisał(a):  2. Czy istnieje (będzie istniała) możliwość eksportu i importu zawartości EEPROMa np. na pendrive'a?

jest taka możliwość od kilku dni/tygodnia ale jeszcze nie sprawdzałem Więcej Tutaj.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
14-04-2018 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Online
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #207
RE: Transceiver OVI40
Hej,

Starannie przejrzałem co jest zapisywane w EEPROMie i IMHO jest dokładnie to, co powinno być.

Nie znalazłem zewnętrznej możliwości wymiany zawartości EEPROMu. Dlaczego się tak dopytuję? Ano możliwości tego oprogramowania rosną wręcz lawinowo, a co za tym idzie prawidłowa konfiguracja staje się skomplikowana. Oczywiście opcja Default umożliwia konfigurację nominalną. Można przestudiować opis każdej funkcji i wiedząc co się chce - ustawić swoje wartości. Istnieje jeszcze jedna opcja: mój kolega skonfigurował się i jest super, ja też tak chcę, przepisywać config na piechotę? Dlatego szukam...

W zakładce Menu/Debug-Expert/TX audio via USB poprawiłbym Off na OFF (za mała sprawa do oficjalnego zgłoszenia)...

73 Staszek SP2GNB
15-04-2018 9:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #208
RE: Transceiver OVI40
Tak jak pisałem, Danilo coś dodał, Andreas to testował i wyszło że działa. Jeszcze niestety nie miałem okazji sprawdzić.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
15-04-2018 10:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 503
Dołączył: 20-10-2015
Post: #209
RE: Transceiver OVI40
Chris umożliwił na swojej stronie zamawianie płytek w wersji 0.6 ! Niestety można zamówić tylko komplet (RF+UI) . Zawsze to coś...

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
18-04-2018 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 272
Dołączył: 27-11-2009
Post: #210
RE: Transceiver OVI40
Witam.

Witam i pozdrawiam SZANOWNYCH KOLEGÓW.

Ja mam płytkę RF 0.6 i jak się lepiej poczuję to będę ją składał bo w najbliższym czasie nie ma co liczyć na wypociny Andreasa.
Szansę na zarobek zwęszył Chris i słusznie, zawsze to jakaś alternatywa dla wielu kolegów którzy kupili płytkę UI.

Pozdrawiam
Wojtek
18-04-2018 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości