Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver OVI40
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #121
RE: Transceiver OVI40
Sławek, czy w przejsciówce przy zlaczu 40pin trzeba przecinac TP SDO (SPI SO) żeby ekran 3,5inch był przez system dobrze rozpoznawany?

Artur
16-01-2018 1:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 506
Dołączył: 20-10-2015
Post: #122
RE: Transceiver OVI40
Cześć Artur,
sprawa polega na tym że kostki ADS7846 oraz TSC2046 mają jakiś problem gdy ich wyjście SDO jest dołączone do wyjścia SDO wyświetlacza. Takiego problemu nie ma jeśli użyjesz chińskiego klona XPT2046. Wg pdf od kontrolera lcd, jego wyjście (SDO) powinno być trójstanowe, widocznie ILI9486 w tych wyswietlaczach (też chiński klon) ma coś co powoduje blokowanie tej linii tak że touch panel nie jest wykrywany dla kostek Texas Instruments. Będę dociekać jak dostanę wyświetlacze (miały być w tym tygodniu, ale sezon świąteczny...).
Problem wziął się stąd że na początku Andreas dostał ode mnie płytki ze zworkami, ale doszliśmy do wniosku że tych zworek jest za dużo a na domiar złego akurat miał XPT2046 i wyszło że można zewrzeć wyjścia. Niestety nie chciał użyć XPT a oryginalnych kostek (zamówił ADS7846E w Digikey). No cóż mamy naukę. Przez weekend planuję przerobić druk tak aby kolizji nie było (dodatkowy multiplexer). W tej chwili trzeba odciąć wyprowadzenie 14 złącza FPC. Plan na początku był taki że ten wyświetlacz będzie pracował w trybie równoległym, a dodatkowo będzie miał możliwość przełączenia w tryb SPI do wykorzystania w mcHF (gdy jest wprowadzony mod RTC). Wymaga to jeszcze dopisania fragmentu kodu obsługującego ILI9486 w trybie SPI (inny interface niż dla wyswietlacza od maliny).

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2018 9:20 przez SP9BSL.)
16-01-2018 8:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #123
RE: Transceiver OVI40
Sławek, czy ten chinski klon XPT2046 ma takie same wyprowadzenia jak ADS7846 i TSC2046, bo pamiętam że jeden z chinskich wyswietlaczy mial na tej kostce wszystko inaczej powyprowadzane.

Artur
16-01-2018 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 506
Dołączył: 20-10-2015
Post: #124
RE: Transceiver OVI40
Kostki montowane na HY28B mają takie same wyprowadzenia jak układy TI. Kupiłem na Aliexpress XPT2046 i też miały wyprowadzenia wg pdf'a. Jedynie kostki montowane na wyświetlaczach od raspberry pi mają pomieszane wyprowadzenia.
Wojtek: jest pytanie na forum Andreasa gdzie kupiłeś wyświetlacz 4", możesz podać link?

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2018 9:29 przez SP9BSL.)
16-01-2018 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #125
RE: Transceiver OVI40
Dodatkowy pod ekranowy key (szósty) jest podpięty pod pin 24 STM32H743_ZIT6. Kłopot w tym ze w nocie STM jest to pin oscylatorowy (dla kwarcu razem z pinem 23). Moje pytanie czy to nie przeszkadza? Czy jest to błąd. Jeśli jest to prawidłowe to czy taki układ eliminuje podpięcie kwarcu zamiast generatora 16MHz. Jest to o tyle ważne że kwarce nie robią wokół siebie tyle zakłóceń co autonomiczne generatory.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2018 19:48 przez SP3OSJ.)
24-01-2018 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 506
Dołączył: 20-10-2015
Post: #126
RE: Transceiver OVI40
Tak, w wersji 1.8 nie ma możliwości podpięcia kwarcu. Musisz dać TCXO.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
24-01-2018 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #127
RE: Transceiver OVI40
Ten generator musi byc z kompensacją temperatury?
Wojtek czy mozesz pokazac zdjecie swoich enkoderow na czerwonej PCB i napisac czy kreca sie wlasciwie czy odwrotnie?

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2018 2:03 przez SP3OSJ.)
25-01-2018 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 506
Dołączył: 20-10-2015
Post: #128
RE: Transceiver OVI40
(25-01-2018 2:03)SP3OSJ napisał(a):  Ten generator musi byc z kompensacją temperatury?

A tak się przyzwyczaiłem że lubie precyzję Smile Pamiętaj że bazą do PLLa dla I2S (kodeki) jest właśnie częstotliwość tego generatora. Używam generatorów 2ppm a to przynajmniej o rząd lepiej niż zwykły kwarc. Czy zakłócają bardziej? Nie wiem bo i tak źródłem zakłóceń jest procesor (w środku jest kilka PLL'i) i wyświetlacz.

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
25-01-2018 9:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 19-09-2013
Post: #129
RE: Transceiver OVI40
No tak tylko ze ten PLL chodzi na niskich częstotliwosciach (kHz), dodatkowo współgra z procesorem napędzanym z tego samego źródła. Jak tu się wahnie to i tam się wahnie wiec nic się nie zgubi nic się nie doda. Zakłócenia to nie tylko częstotliwość ale i poziom na jakim on występuje. Jak jest mały to te zakłócenia można ujarzmić ekranem, jak jest duży (duże napięcie) to jest problem ciągle gdzieś "wycieka".

Artur
25-01-2018 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 506
Dołączył: 20-10-2015
Post: #130
RE: Transceiver OVI40
I znowu wyjdzie że jestem mądralą Big Grin
PLL dla kodeków chodzi na częstotliwości umożliwiającej pracę modulatora sigma-delta czyli 256FS co daje 256x48kHz=12.288MHz. Przebieg o tej częstotliwości jest podawany do kodeków audio jako Masterclock (25 wyprowadzenie WM8731) do tego inne częstotliwości wynikające z podziału właśnie MCLK. Dokładność (jakość) przetwarzania tych układów zależy od jakości zegara MCLK (i jego pochodnych z podziału czyli choćby 48kHz dla rozróżnienia kanału - tzw word clock - 5 wyprowadzenie WM8731). Na tą jakość ma wpływ jitter/szum fazowy, w tym przypadku jakość kwarcu 16MHz (i generatora będącego w strukturze STM który jest stabilizowany właśnie kwarcem zewnętrznym) lub generatora zewnętrznego. Niestety szum fazowy potrafi skutecznie zepsuć dynamikę przetwornika. Przyzwoity TCXO ma niższy szum fazowy niż generator w STM stabilizowany kwarcem. Ot dla czego je stosuje.
Od wersji 2.7.69 można zmieniać wysokość widma/wodospadu

pozdrawiam
Sławek - SP9BSL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2018 1:29 przez SP9BSL.)
25-01-2018 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości