Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 04-11-2016
Post: #481
RE: Analizator EU1KY
Możesz podpowiedziec jak te rezystory w TME sie nazywają bo nie widzę ...?
08-10-2018 12:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 17-06-2009
Post: #482
RE: Analizator EU1KY
Witam jak klikniesz na link do tme to powinny od razu wyskoczyć - rezystory precyzyjne smd 0805 AR0805-150R-0.1% lub TC0525B1500T1E dla rezystorów 150 ohm.
pozdrawiam Jacek.
08-10-2018 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 166
Dołączył: 05-10-2014
Post: #483
RE: Analizator EU1KY
Staram się dokonać kalibracji tak jak opisane jest w instrukcji ale wyskakuję błąd. Co może być tego przyczyną? Tak mam na ekranie. Zworka jest na pozycji HWC.

İmage

Ja jestem na tym etapie kalibracji.

İmage

Także pisze : ustaw częstotliwość 27 000 za pomocą generatora i za pomocą miernika zmierz.
Jak i gdzie mam tego dokonać ?

Dalszy ciąg problemów. W instrukcji pisze że nie może być więcej jak 10 deg w parametrze :
Raw Phase diff i u mnie jest -29.9 deg


Załączone pliki Miniatury
İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2018 1:38 przez EC4AGT.)
14-10-2018 0:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #484
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Wojtku, zakładam że masz oryginalny soft od EU1KY, a nie modyfikowaną wersję od DH1AKF.
Sygnały I2C na płytce masz pokrosowane lub przepięte zworki na Discovery ? Tak zapobiegawczo pytam.

(14-10-2018 0:48)EC4AGT napisał(a):  Także pisze : ustaw częstotliwość 27 000 za pomocą generatora i za pomocą miernika zmierz.
Jak i gdzie mam tego dokonać ?

Wojtku, częstotliwość można mierzyć na gnieździe wyjściowym. Zamiast anteny podpinasz miernik częstotliwości. Jeżeli nic nie pokaże, to sprawdź bezpośrednio na nogach SI5351 - CLK0, CLK1 ( pin10, pin9 ) lub na zworce WORK / CAL od strony rezystora 200ohm ( R7 ).
Czasami jest tak, że SI5351 nie chce poprawnie działać z danym egzemplarzem rezonatora 27MHz.

73 Paweł
14-10-2018 8:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 166
Dołączył: 05-10-2014
Post: #485
RE: Analizator EU1KY
Nie , mam wersję zmodyfikowaną wg DH1AKF.
Ja zmierzyłem swr mojej anteny za pomocą nadajnika i wskaźnika swr. Po prostu wyłączyłem skrzynkę antenową. Ustawiłem CW na 10 w i włączyłem nadawanie. Później zmieniałem częstotliwość i na takich miałem najmniejszy swr: 6.875/14.055/20.675/27.395 MHz. Jak widać antena nie jest dobrze zestrojona ale nie mogę chodzić po dachu kiedy mi się podoba. Antena to Delta z cewką.

İmage

Czy może lepiej wpisać orginalne oprogramowanie?
Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2018 11:20 przez EC4AGT.)
14-10-2018 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 436
Dołączył: 30-07-2011
Post: #486
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Wojtku, nie wiem co ma SWR Twojej anteny do tego, że analizator nie chce Ci się skalibrować.

Pytałeś, jaka może być przyczyna błędu, więc Ci podałem co należy sprawdzić w analizatorze.. Informacja o braku sygnału - jak na Twoim obrazku, świadczy o tym, że na kodek audio w Discovery nie wchodzi sygnał z PCB analizatora lub jest na tyle niski, że oprogramowanie nie jest w stanie dokonać na nim obliczeń.

Przy ustawianiu korekty częstotliwości generatora ( 27 000 000 ) zworka w pozycji WORK, częstościomierz podpięty pod gniazdo antenowe, robisz korektę aby uzyskać na częstościomierzu 27MHz. Jak to zrobisz, to przechodzisz do kalibracji.

Kalibrację Hardwarową analizatora przeprowadzasz z zapiętą zworką CAL i rozpiętą WORK oraz nie podpiętą anteną !!! Gniazdo analizatora przy kalibracji hardwarowej ma być puste.

Natomiast, jeśli chodzi o te dane z obrazka z częstotliwością 27000000 i te nieszczęsne stopnie. Jeżeli kalibracja Hardwarowa oraz Dla poszczególnych rezystancji nie zostanie poprawnie przeprowadzona, to wskazania są całkowicie błędne i nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi wartościami.

Jak przebiegnie kalibracja Hardwarowa poprawnie, to rozpinasz zworkę CAL i zapinasz na WORK i dokonujesz pozostałych kalibracji dla ustawionych w menu rezystancji, które zapinasz na gniazdo analizatora.

Co do softu - pytałem się, bo nie miałem do czynienia z softem od DH1AKF.

Korekta generatora - kiedyś nagrałem.

Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2018 12:03 przez SQ8MVY.)
14-10-2018 12:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości