Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 15-02-2018
Post: #441
RE: Analizator EU1KY
W polu wolałbym PL259. Ponownie, istnieją adaptery na BNC lub SMA.
04-06-2018 17:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 171
Dołączył: 05-10-2014
Post: #442
RE: Analizator EU1KY
Witam

Dziekuje za odpowiedzi , czyli ten wiekszy , kwadratowy. Dobrze sie spisuje na wyzszych czestotliwosciach ? Ja normalnie pracjue na KF do 30 Mhz ( moze kiedys jak zmienie radio i do 50 Mhz ) . Pytam bo analizator moze mierzyc wieksze czestotliwosci.

Pozdrawim

Wojtek

Toledo

Hiszpania
04-06-2018 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 15-02-2018
Post: #443
RE: Analizator EU1KY
Analizator musi zostać skalibrowany na początku (0/50 ohm, otwarty). Jest to również możliwe za pomocą adaptera. I użyłem również adaptera od PL do SMA na 70 cm. Wszystko bezkrytycznie.
04-06-2018 17:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 20-08-2009
Post: #444
RE: Analizator EU1KY
(04-06-2018 17:55)DH1AKF napisał(a):  Analizator musi zostać skalibrowany na początku (0/50 ohm, otwarty). Jest to również możliwe za pomocą adaptera. I użyłem również adaptera od PL do SMA na 70 cm. Wszystko bezkrytycznie.
Analizator stroi sie 5 , 50 , 500 om .
i to wszystko .
A nie ma takiego pojecia jak otwarte , bo zawsze jest obciazenie .
shemat sie klania .
10-06-2018 10:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5ZG Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-07-2017
Post: #445
RE: Analizator EU1KY
Cześć,
próbuje uruchomić płytkę front end wg. SP4JJH. Natknąłem się na problem następujący. Bez podłączonego RF choke, DSP pokazuje całkiem realne wartości czyli Mag jest na poziomie 1500 z różnicą w kanałach ok 50 punktów, bin 107. Moduł przechodzi procedurę HW calibration. Natomiast po podłączeniu RF choke, nawinięty kablem RG 174 (ok 16cm od wejścia na płytkę do uziemienia ) na rdzeń z kabla od monitora komputerowego, wskazanie Mag w jednym z kanałów mocno się zwiększa do poziomu ok. 2100 a HW calibration zawiesza program, o co może chodzić??.
Pzdr
12-06-2018 10:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #446
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Nie napisałeś najważniejszego. Jaki soft masz w analizatorze.

Cytat:....po podłączeniu RF choke, nawinięty kablem RG 174 (ok 16cm od wejścia na płytkę do uziemienia )....
A jakoś w bardziej przystępnym języku można prosić ? może fotka pokaże co masz na myśli...

73 Paweł
12-06-2018 11:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5ZG Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-07-2017
Post: #447
RE: Analizator EU1KY
nie mam teraz możliwości zrobienia fotografii oryginalnej ale posłużę się przykładem z sieci, 16cm to długość koncentryka pomiędzy punktami zaznaczonymi na czerwono. İmage

Soft mam najnowszy kod źródłowy ściągnięty z https://bitbucket.org/kuchura/eu1ky_aa_v3 bez żadnych przeróbek, skompliowany i wgrany do Dicovery.
12-06-2018 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #448
RE: Analizator EU1KY
(12-06-2018 13:46)SQ5ZG napisał(a):  .. skompliowany i wgrany do Dicovery....

Skoro sam kompilowałeś, to teraz powiedz, czy w trakcie kompilacji nie było warningów. ? Jakiej wersji gcc używałeś do kompilacji ? Jest to ważne, nawet bardzo. Jeżeli coś z wersji 5.x.x i wyższych, to zmień na sprawdzone wersje 4.7 lub 4.9

Na chwilą obecną, wgraj gotowy skompilowany wsad od autora i wtedy rób kalibrację. Jeżeli przejdzie poprawnie, bez zawieszek, to problemów będziesz szukał w swojej kompilacji. W przeciwnym wypadku przyczyny tak zróżnicowanego sygnału w kanałach szukać będzie trzeba na płytce, może nawiniętym balunie....

A jak już chcesz pomocy, to nie wstawiaj pierwszego lepszego zdjęcia z sieci, tylko zdjęcie TWOJEJ zmontowanej płytki. Nie uważasz, że jest to znacząca różnica ?

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 18:29 przez SQ8MVY.)
12-06-2018 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5ZG Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-07-2017
Post: #449
RE: Analizator EU1KY
ok wgrałem gotowy "2018-04-11 hg revision 343 (42c3d2323f3b)" ze strony autora. Objawy takie same. Zauważyłem że duża różnica w kanałach pojawia się tylko po przylutowaniu masy kabla w rogu płytki /zaznaczone na czerwono/ nie przechodzi wtedy Hardware calibration z komunikatem System Halted. Po odlutowaniu ekranu od masy, kalibracja jest ok.

İmage
12-06-2018 21:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #450
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Na rdzeniu dodaj jeszcze ze 2 zwoje.

W miejscu rezystorów oznaczonych jako 5.1R są na pewno wlutowane rezystory o wartości 5.1 ohm ? Z oznaczenia wygląda, że są tam 5.1 Kohm.

Popraw lutowanie tych za dużych gabarytowo kondensatorów i rezystorów, bo na zdjęciu wygląda, jakby kilka nie było jedną stroną przylutowane.


Prawidłowy i staranny montaż to podstawa. U Ciebie tego brakuje. Doprowadź to do porządku.


Soft Ci się nie wiesza, jak to opisałeś. Działa prawidłowo. Przechodzi do komunikatu System Halted, bo informuje Cię, że coś nie działa prawidłowo. . W tym przypadku, jest to prawdopodobnie bardzo duża różnica poziomu sygnałów na wyjściu z płytki.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 23:02 przez SQ8MVY.)
12-06-2018 23:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości