Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 165
Dołączył: 08-03-2010
Post: #531
RE: Analizator EU1KY
Robiłem test SI5351, niby ustawiałem SI5351_MAX_FREQ, BAND_FMAX na taką z testu.
Jedynie nie zmieniałem BAND_FMIN 100 ... 500 kHz.
Teraz po kalibracji poprawnie pokazuje SWR.
Dziękuję za szybką podpowiedź.

Wszystkiego NAJ NAJ w Nowym 2019

http://sq8aqx.blogspot.com/
29-12-2018 19:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2KRR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 04-10-2013
Post: #532
RE: Analizator EU1KY
Chciałbym podłączyć pomiar napięcia akumulatorów. Jakie maksymalne napięcie może być podłączone do wejścia A/D modułu discovery?
Moje akumulatory są połączone szeregowo i maksymalne napięcie na akumulatorach to 8,4V. Czy muszę podłączyć dzielnik napięcia x1/2 i będzie wyświetlana połowa napięcia, czy jest możliwe że pomimo podłączonego dzielnika wyświetlane napięcie mnożyć razy 2 by otrzymać rzeczywiste napięcie z akumulatorów na wyświetlaczu ?

Marek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2018 21:11 przez SQ2KRR.)
31-12-2018 21:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-02-2018
Post: #533
RE: Analizator EU1KY
Witaj Marek,
Zmierzyłbym dzielnik napięcia w twoim przypadku 4: 1, tak aby maksymalnie 3 wolty przyłożone do obwodu.
Dokładne napięcie można następnie ustawić w menu. (Właściwie czynnik.)
73 + 55, Wolfgang
31-12-2018 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2KRR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 04-10-2013
Post: #534
RE: Analizator EU1KY
Zastosowałem dzielnik x1/4 z rezystorów 50kΩ i 150kΩ. Wszystko działa, dziękuję Wolfgang.
İmage

Marek
01-01-2019 18:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TSS Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 02-09-2017
Post: #535
RE: Analizator EU1KY
Czy mogę zrobić zestaw kalibracyjny na gnieździe sma w oparciu o standartowe rezystory np:

https://allegro.pl/rezystor-1-4w-opornik...351b9f4e01
10-01-2019 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 01-09-2014
Post: #536
RE: Analizator EU1KY
Proponuję rezystory smd ze względu na małą indukcyjność.
Rezystory smd 0603 5, 50 i 500 omów mają odpowiednio ok 0,5 1 i 1,5 nH
Wymiar 0805 to indukcyjność x2.

Andrzej
10-01-2019 19:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 04-11-2016
Post: #537
RE: Analizator EU1KY
Mam jedną zbędną płytkę do analizatora, wersja uwzględniająca dodatkowe funkcje oprogramowania Wolfganga DH1AKF, proszę pisać na @...
14-01-2019 10:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TSS Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 02-09-2017
Post: #538
RE: Analizator EU1KY
Kupilem gotowca mini600

Wykonalem kalibracje osl na terminatorach 5, 50, 300, czy musze kalibrowac hardware czy to juz zrobil producenta ?


https://zapodaj.net/8223f32c482c4.jpg.htmlİmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2019 18:50 przez SP5TSS.)
15-01-2019 18:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 15-02-2018
Post: #539
RE: Analizator EU1KY
Jeśli chcesz używać mojego oprogramowania (wersja DH1AKF), musisz dokonać ponownej kalibracji.
W przeciwnym razie nie.
15-01-2019 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TSS Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 02-09-2017
Post: #540
RE: Analizator EU1KY
Jakie funkcje uzyskam jeśli przejdę na twój soft ?

Czy różnica parametrów MAG (11727 v 11000) w DSP jest poprawna i czemu sa tak duże te wartosci?
15-01-2019 19:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości