Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, a także odpoczynku
w gronie Rodziny i znajomych.
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 17-06-2009
Post: #501
RE: Analizator EU1KY
Witam - dzięki Marek - jak uporam się z montażem enkodera wrzeciona tokarki to zaraz będę robił - Wolfgang - dzięki za linka - trzeba zainstalować również mam DS3231 jako moduł - Wolfgang pytanie do ciebie czy trzeba jakoś ustawiać adresy itp - może coś napiszesz w temacie zegara.\pozdrawiam Jacek.
06-11-2018 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 15-02-2018
Post: #502
RE: Analizator EU1KY
Cześć Jacek,
Na zdjęciu widać, że adres bazowy jest zajęty, więc nie lutuj adresu!
Zegar jest automatycznie rozpoznawany przez program. Przeczytaj instrukcję obsługi ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2018 19:22 przez DH1AKF.)
06-11-2018 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 146
Dołączył: 17-06-2009
Post: #503
RE: Analizator EU1KY
OK Wolfgang dzięki.
pozdrawiam Jacek.
06-11-2018 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 04-11-2016
Post: #504
RE: Analizator EU1KY
Narysowałem te dodatki :
[attachment=14474]
Wolfgang,
możecie dołaczyć ten schemat do instrukcji będzie komplet w jednym miejscu.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2018 10:11 przez SQ7BCN.)
07-11-2018 10:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 15-02-2018
Post: #505
RE: Analizator EU1KY
Dzięki, Marek! Zdjęcie jest zawarte w dokumentacji.
07-11-2018 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 04-11-2016
Post: #506
RE: Analizator EU1KY
Usunąłem zdjęcie na prośbę Wolfanga ...- dotyczyło podłączenia i2c do złacza CN7.
Jednak w moim przypadku (Disco kupiony w Farnelu poad rok temu) i2c jest podłaczone pod :
D14 i D15 pin 9 i 10 złacza CN7 , niektóre moduły Discovery miały właśnie tam wyprowadzoną magistralę i2c.(morzna to zmienić przelutowując zworki)
Na płytkach analizatora SDA i SCL sa wyprowadzone na CN5 i trzeba było przekrosowac na CN7 tak było w moim przypadku.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2018 14:47 przez SQ7BCN.)
08-11-2018 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 15-02-2018
Post: #507
RE: Analizator EU1KY
(08-11-2018 10:19)SQ7BCN napisał(a):  Mała poprawka dotycząca adresów i2c:

Cześć Marek,
niestety także źle. Zobacz zdjęcie:

İmage

Najlepiej, piszesz tylko "SDA" i "SCL"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2018 12:29 przez DH1AKF.)
08-11-2018 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 04-11-2016
Post: #508
RE: Analizator EU1KY
Brak zdjęcia.
SI5351A ma podłaczone SDA i SCL tak jak narysowałem...
D14 i D15 pin 9 i 10 złacza CN7.
Zobacz zdjęcie i opis płytki:
http://sp-hm.pl/thread-2747-post-30956.html#pid30956
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2018 14:05 przez SQ7BCN.)
08-11-2018 14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 15-02-2018
Post: #509
RE: Analizator EU1KY
Cześć Marek!
Również w wersji SP4JJH SI5351 jest podłączony do pinów CN5 / 5 (SDA9 i CN5 / 6 (SCL).) Twoja "drobna korekta" powoduje tylko zamieszanie dla użytkowników! Proszę, cofnij swoją korektę.
73, Wolfgang
09-11-2018 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 04-11-2016
Post: #510
RE: Analizator EU1KY
Wolfganh,
Usunąłem zdjęcie z postu 506 ...
Napisałem jednak ,ze były takie moduły Disco , które miały podłaczone i2c pod 14-15 CN7 , ja taki mam.
09-11-2018 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP7ROH, 2 gości