Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 20-08-2009
Post: #431
RE: Analizator EU1KY
(20-04-2018 21:47)SP5CGI napisał(a):  Kolega SQ1GYQ podał adres ostatniej wersji softu autora analizatora, EU1KY.
Ty natomiast odsyłasz nas do softu Wolfganga DH1AKF, który to soft ukazał się 12 marca i jest to jego ostatnia wersja.
Są to dwa różne softy do tego samego urządzenia.

Radzę powoli przeczytać CAŁY WĄTEK.

To że wersje są dwie to chyba wszyscy zainteresowani wiedzą .
Oczywiście piszę o wersji WYŻEJ chodzącej i wydaje mi się że już jest stabilna .
Wersji Wolfganga DH1AKF .
I gdybyś się nie " bał " wgrać najnowszej wersji z datą 2018-04-20 to być w ten sposób n ie pisał .
Pozdrawiam .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2018 8:59 przez SP4MSU.)
21-04-2018 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 166
Dołączył: 05-10-2014
Post: #432
RE: Analizator EU1KY
Witam

Powracam do tematu zasilania tego analizatora. Po obejzeniu na You Tube filmu kolegi SQ7HJB , na ktorym pokazane jest jak sie programuje to urzadzenie , na samym koncu pokazane jest jaki wplyw ma jakosc kabla zasilajacego USB.
o prob zastosowalem Power bank z kablem , ktory ma zamocowane dwa ferryty. Po podlaczeniu i przejsciu do okienka DSP mialem takie wskazania

F 17000 khz

Mag 1556-58 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1521-22 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Po zalozeniu na przewod zasilajacy dodatkowego pierscienia i przepuszczeniu kabla trzy razy wyniki byly takie :

Mag 1546-47 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1512-13 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Mozecie mi wytlumaczyc jakie optymalne wartosci powinny miec te parametry.

Pozdrawiam

I na koniec takie moze troche glopie pytanie. Jaka jest roznica pomiedzy softem DH1AKF i EU1KY. Wlasnie wgralem ten pierwszy ( takze pierwszy raz ) i go probuje. Na pierwszy rzut oka , to roznica jest w oknach . Takze mam pytanie czy jest dostepne oprogramowanie po polsku badz hiszpansku

I jeszcze raz na koniec , jakie gniazdo antenowe mi mozecie polecic. Miernik pracuje takze na 2 m i 70 m wiec i gniazdo tez musi byc dostosowane do tych czestotliwosci

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2018 21:38 przez EC4AGT.)
22-04-2018 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 20-08-2009
Post: #433
RE: Analizator EU1KY
(22-04-2018 21:38)EC4AGT napisał(a):  Witam

Powracam do tematu zasilania tego analizatora. Po obejzeniu na You Tube filmu kolegi SQ7HJB , na ktorym pokazane jest jak sie programuje to urzadzenie , na samym koncu pokazane jest jaki wplyw ma jakosc kabla zasilajacego USB.
o prob zastosowalem Power bank z kablem , ktory ma zamocowane dwa ferryty. Po podlaczeniu i przejsciu do okienka DSP mialem takie wskazania

F 17000 khz

Mag 1556-58 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1521-22 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Po zalozeniu na przewod zasilajacy dodatkowego pierscienia i przepuszczeniu kabla trzy razy wyniki byly takie :

Mag 1546-47 @ bin 107 ( 10031 ) hz
Mag 1512-13 @ bin 107 ( 10031 ) hz

Mozecie mi wytlumaczyc jakie optymalne wartosci powinny miec te parametry.

Pozdrawiam

I na koniec takie moze troche glopie pytanie. Jaka jest roznica pomiedzy softem DH1AKF i EU1KY. Wlasnie wgralem ten pierwszy ( takze pierwszy raz ) i go probuje. Na pierwszy rzut oka , to roznica jest w oknach . Takze mam pytanie czy jest dostepne oprogramowanie po polsku badz hiszpansku

I jeszcze raz na koniec , jakie gniazdo antenowe mi mozecie polecic. Miernik pracuje takze na 2 m i 70 m wiec i gniazdo tez musi byc dostosowane do tych czestotliwosci

Wojtku .
Napisz na PW a już dostaniesz odpowiedzi .
Pozdrawiam Rysiek .
22-04-2018 22:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 04-11-2016
Post: #434
RE: Analizator EU1KY
Ja odpowiem Ci na forum...
Jedne i drugie wskazanie masz dobre i nie ma to wiekszego znzczenia , kalibracja sprzetowa którą robi sie zawsze po uruchomieniu załatwia własnie ten temat i ważne aby po tej kalibracji juz nie robic zmian.
Jezeli zrobisz zmiane sprzetowa to ponownie kalibruj.
Jeżeli chodzi o firmware to osobiście podoba mi sie wersja Wolfganga , ma np. fajna opcje Multi etc. ale do ostatniej wersji były problemy ze stabilnością , małe niedociągnięcia - jeżeli w ostatniej wersji to poprawił to mozna polecić .
Musisz sobie wgrać i potestować którą wybrać.
25-04-2018 8:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 15-02-2018
Post: #435
RE: Analizator EU1KY
Jest nowa wersja. Możesz teraz zmierzyć częstotliwość, napięcie i moc oscylacji oscylatora. Więcej szczegółowych informacji na forum cqham.ru
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...ost1526540
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2018 17:59 przez DH1AKF.)
29-04-2018 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 03-02-2018
Post: #436
RE: Analizator EU1KY
Pojawił mi się problem z kalibracją sprzętową.
Podczas kalibracji wyskakuje komunikat "No signal...."
Generator działa na 100% bo zmierzyłem oscyloskopem.
Zworka oczywiście założona na HWCal.
W pozostałych fukcjach analizatora wszędzie jest "SignalOK"
Czy ktoś miał już taki problem ?



______________
EDIT: ok problem rozwiązany, zwarcie na kablu wejściowym
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2018 21:07 przez SP8X.)
06-05-2018 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 20-08-2009
Post: #437
RE: Analizator EU1KY
(06-05-2018 21:07)SP8X napisał(a):  Pojawił mi się problem z kalibracją sprzętową.
Podczas kalibracji wyskakuje komunikat "No signal...."
Generator działa na 100% bo zmierzyłem oscyloskopem.
Zworka oczywiście założona na HWCal.
W pozostałych fukcjach analizatora wszędzie jest "SignalOK"
Czy ktoś miał już taki problem ?



______________
EDIT: ok problem rozwiązany, zwarcie na kablu wejściowym

Mam to wgrane i się bawię
ale obie kalibracje u mnie bez problemu
Sformatuj kartę FAT32 .
Wgraj soft .
Poustawiaj , zwróć uwagę jaki masz kwarc na płytce .
I powodzenia życzę .
Rysiek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2018 20:38 przez SP4MSU.)
10-05-2018 2:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 15-02-2018
Post: #438
RE: Analizator EU1KY
Kolejna funkcja: Wyświetlanie widma. Proszę przetestować. Aby znaleźć w menu "Znajdź częstotliwość".
73, Wolfgang


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2018 17:28 przez DH1AKF.)
14-05-2018 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 166
Dołączył: 05-10-2014
Post: #439
RE: Analizator EU1KY
Witam

W końcu po kilku miesiącach nadesyła pora aby analizator wsadzić do pudełka. I tutaj zastanawiam się jaki wtyk zastosować ?
Jeden to BNC50 i drugi to SO239NP ( chyba )

Pozdrawiam


Załączone pliki Miniatury
İmage

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2018 16:55 przez EC4AGT.)
04-06-2018 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 603
Dołączył: 26-09-2012
Post: #440
RE: Analizator EU1KY
Polecam SMA. Mniejszy niż SO, bardziej poręczny, cieńszy kabel i lepsze ekranowanie. Mając BNC50 zawsze można narzekać że pomiary zależą od tego czy poruszyliśmy wtyk czy nie.
Z drugiej strony jeśli będziesz głownie dokonywał pomiarów antenowych (przy antenie lub przy radiu) to jednak SO, zawsze można zrobić małą przelotkę na SMA.
04-06-2018 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości