Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 248
Dołączył: 07-01-2017
Post: #851
RE: HUSAREK DSP
Wszystko jasne.Raczej trudno byłoby Ci szybko wrócić do wersji C Smile
Dziękuję za odpowiedź kolego Rysio!


(16-07-2017 23:16)SP5CGI napisał(a):  Tym testem została udowodniona prawidłowa praca sterownika i przycisków T=R i T><R. Częstotliwość nadawania jest podświetlona kolorem pomarańczowym. W trybie T=R z założenia obie częstotliwości są równe i są wyświetlane jako jedna wartość , jedynie zależnie od trybu pracy podświetlona na żółto lub pomarańczowo , natomiast po przełączeniu w tryb T><R częstotliwość T ma wartość ostatniej nastawy a encoderem zmieniamy tylko wartość R. W tym trybie przyciskiem SWAP częstotliwości Ti R zamieniamy miejscami.

Nie rozmawiamy teraz o SWAP ani o kolorach.
TEST jest jasny i moje uwagi też mam nadzieję.
Możesz je jednak podważyć ale trzeba mieć argumenty.

Absolutnie się z tym nie zgodzę kolego SP5CGI co piszesz o udowodnieniu i Twojej teorii dobrych nastaw.
Wciskając T=R powinniśmy przełączyć się w tryb T=R a nie T><R.To jest zasadnicza różnica.Znak = to nie to samo co ><.
Gdyby zamienić okna czyli na główny ekran z trybem jedno licznikowym dać T><R to bym jeszcze przymknął oko po wciśnięciu ale i tak nie do końca byłoby to właściwe operatorsko.
Niby dlaczego sterownik ma pokazywać ostatnią nastawę na Tx i różnić się od Rx po wejściu w tryb T=R?
Jaki to ma sens?Potrafisz to spokojnie wytłumaczyć?

Wojtek
16-07-2017 23:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 31-05-2011
Post: #852
RE: HUSAREK DSP
Co rozumiesz przez wejście w tryb R=T?
Jeśli w okienku widnieje napis R=T to właśnie jesteś w tym trybie pracy.
Po naciśnięciu tego klawisza w okienku zapala się napis R><T i można zmieniać częstotliwość odbiornika.Ponowne zapalenie napisu T=R powoduje przepisanie częstotliwości odbiornika do nadajnika.Jeżeli teraz zmienimy częstotliwość to po zapaleniu T><R w dolnym oknie będzie poprzednia częstotliwość a w górnym pozostanie częstotliwość ostatnio ustawiona.
Dla przycisków T=R i T><R częstotliwość odbiornika jest priorytetem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2017 0:13 przez SP5CGI.)
17-07-2017 0:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 248
Dołączył: 07-01-2017
Post: #853
RE: HUSAREK DSP
(17-07-2017 0:03)SP5CGI napisał(a):  Co rozumiesz przez wejście w tryb R=T?
Jeśli w okienku widnieje napis R=T to właśnie jesteś w tym trybie pracy.
Po naciśnięciu tego klawisza w okienku zapala się napis R><T i można zmieniać częstotliwość odbiornika.Ponowne zapalenie napisu T=R powoduje przepisanie częstotliwości odbiornika do nadajnika.Jeżeli teraz zmienimy częstotliwość to po zapaleniu T><R w dolnym oknie będzie poprzednia częstotliwość a w górnym pozostanie częstotliwość ostatnio ustawiona.

Ja doskonale widzę jak to działa,jednak nie rozumiem dlaczego właśnie tak?
Jaki sens przyświecał temu aby sterownik pamiętał tak naprawdę przedostatnią a nie ostatnią ustawioną częstotliwość.Gdyby pamiętał ostatnią to Rx byłaby równa Tx.

Co rozumiem przez wejscie w tryb T=R? Spodziwałem się,że zadasz to pytanie.
Rozumiem dokładnie to co jest napisane na przycisku czy inaczej oknie T=R czyli T ma się równać R jak wciśniemy T=R.Tak jak wciśnięcie AMP1 ma włączyć wzmacniacz AMP1 a wciśnięcie ATT ma włączyć tłumik Smile
Pozostawmy to jednak na boku gdyż tak naprawdę to drugorzędny temat.
Teraz chodzi o sens pokazywania innej częstotliwości Tx w stosusnku do Rx po wciśnięciu okna(przycisku) T=R(T><R)-bez znaczenia.
Jaki sens ma ta różnica?

Oto przykład jaki zrobiłem przed chwilą.

W trybie jednego licznika ustawiam się na 3700.000.Mija chwila i przestrajam się na 3500.000.Mija chwila i przestrajam się na 3800.000.Celowo podaje takie duze skoki.Teraz wchodzę w tryb dwóch liczników za pomocą T=R aby zmienić ostatnią czestotliwość odbieraną o 100Hz.
Rx 3.800.000 i zmieniam na 3800.100
Tx 3.500.000 nie wiem dlaczego,dla mnie to błąd totalny.Jak ktoś nie zauważy i wciśnie klucz to radio zaczyna nadawać na TX 3500.000 a odbiera na RX 3800.100
Nie widzę kompletnie sensu takiej pracy trybu po wciśnięciu okna T=R,nawet jak nazywałoby się T><R.

W każdym z tych przypadków RX i TX powinny być równe po wciśnięciu okna.
Dopiero dowolna zmiana czestotliwosci przez operatora nawet o 1Hz może zmienić napis T=R na T><R.To miałoby sens i byłoby bezpieczne dla operatora.Resetowaie do ponownego zera najlepiej zrobić przez 2s przytrzymanie przycisku w dowolnym trybie pracy.

Aktualne zapamiętywanie przedostatniej częstotliwości nie wiem czemu ma służyć ale może jest w tym ukryty sens,którego nie znam.
Czy znasz Maciej sens takiej pracy sterownika?

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2017 0:39 przez SPO3O2OL.)
17-07-2017 0:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #854
RE: HUSAREK DSP
Po załączeniu że T><R , wystarczy potem dwa razy nacisnąć ten sam przycisk i częstotliwości się zrównają.
Po co te larum ?
17-07-2017 7:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 248
Dołączył: 07-01-2017
Post: #855
RE: HUSAREK DSP
(17-07-2017 7:17)SP5BMP napisał(a):  Po załączeniu że T><R , wystarczy potem dwa razy nacisnąć ten sam przycisk i częstotliwości się zrównają.
Po co te larum ?

Maciejowi zabrakło argumentów ale jest pomoc z centrali Smile

Nadal jednak brak wyjaśnienia błędnej pracy sterownika.
Jaki sens ma ta różnica Rx i Tx po wciśnięciu T=R?


Pośrednio centrala przyznała chłopakowi z elektronicznego przedszkola,że błąd występuje.Recepta na błąd,którą podano na obronę :
Wchodzić w tą i z powrotem 3 RAZY za pomocą T=R i T><R i reset błędnych częstotliwości Rx i Tx się dokona.

Tyle,że 3RAZY jest nadal mało bezpieczne dla operatora.
Program nadal będzie wykazywał rozbieżności częstotliwości Rx i Tx przy wciśnięciu T=R po każdym przestrojeniu się lub zmianie pasma.
3RAZY jest swoistą protezą z którą można funcjonować ale zawsze będzie brak komfortu i możliwość niebezpieczeństwa.
Sposób bezpieczny już podawałem,inne też są.

Resztę może zrobić tylko programista czyli kolega Tomasz.K,
który nie będąc krótkofalowcem mógł nie wiedzieć o pewnych niuansach techniki operatorskiej.
Nikt nie ma z tego powodu pretensji ale dobry TESTER ciekawego softu
jak coś zauważy to powinien alarmować.
Tak zrobiłem dla dobra innych amatorów i projektu Husarek DSP.
Zwróciłem uwagę na bardzo ważną sprawę związaną z bepieczeństwem pracy
w eterze urządzeń z oprogramowaniem 12042017_A.

Moje spostrzeżenia nie dotyczą programu komercyjnego C gdyż nie mam pojęcia jak on pracuje.
Opieram się na oprogramowaniu do Husarka DSP z forum

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2017 10:32 przez SPO3O2OL.)
17-07-2017 10:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 15-03-2014
Post: #856
RE: HUSAREK DSP
Dzień dobry!

Mój Husarek DSP powoli nabiera kształtów - mam uruchomione 5 pasm (3,5 do 18MHz) oraz przeprowadzonych kilka łączności.

Dla ciekawych zdjęcia:
- widok z góry:
İmage

- widok od spodu:
İmage

Moc 5W.

pozdrawiam

Witek.

http://witec.pl
20-07-2017 16:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8UFT Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 18-04-2017
Post: #857
RE: HUSAREK DSP
İmage
U mnie na razie tyle.

Vy 73 Tomek
http://sp8uft.bloog.pl/?smoybbtticaid=61946e
21-07-2017 18:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 18-10-2011
Post: #858
RE: HUSAREK DSP
Będę zamawiał płytki w płytkarni gdyby ktoś chciał.
23-08-2017 8:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 15-01-2011
Post: #859
RE: HUSAREK DSP
Witam wszystkich użytkowników jak i przyszłych konstruktorów Husarka DSP. Po przestudiowaniu całego wątku zdecydowałem się na budowę tego radyjka. Spodobało mi się od pierwszego spojrzenia a opinie tu przeczytane potwierdzają że mam dobry gust. Płytki zakupione w DW radio, Disco jest na razie z analizatora EU1KY trochę elementów w zapasach ale sporo trzeba będzie dokupić. Montaż smd to dla mnie wyzwanie , kiepski wzrok, niepewna ręka i niewielkie doświadczenie ale jestem dość cierpliwy. O postępach będę informował.
24-08-2017 10:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #860
RE: HUSAREK DSP
Witaj Piotrze.
Życzę powodzenia w budowie, a jak będziesz miał problemy to pisz.
73, Janusz.
25-08-2017 7:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości