Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
321321 Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 16-06-2017
Post: #821
RE: HUSAREK DSP
Koledzy, skąd bierzecie rdzenie Amidona? Od producenta? Patrzyłem cenowo na ich stronie i wyszło trochę ponad 40 $ cena zestawu dla Husarka DSP na 10 pasm. Najtańsza przesyłka z USA natomiast to ponad 60 $. No i mam dylemat...
05-07-2017 11:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 21-09-2009
Post: #822
RE: HUSAREK DSP
http://csg.neostrada.pl/rdzenie/cores-pl.pdf

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
05-07-2017 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
321321 Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 16-06-2017
Post: #823
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję SQ6IYY Smile 100 PLN to dużo atrakcyjniejsza cena niż 100 $.
Pozdrawiam,
Grzegorz
05-07-2017 13:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CYBORG Offline
Darek

Liczba postów: 8
Dołączył: 12-11-2015
Post: #824
RE: HUSAREK DSP
(15-01-2017 18:11)SPO3O2OL napisał(a):  Dziękuję koledzy.Jacku,ponad 100zł z przesyłką to dość drogo za enkoder.Radio Husarek DSP jest i tak kosztowne w budowie,dlatego zamiast wydawać na drogi enkoder w to miejsce można nabyć np. przetwornicę izolowaną i układy LT6221.Temat enkodera z linku kolegi GREG jest bardzo ciekawy,ale wymaga zdolności mechanicznych.Zdecydowanie wolałbym stosować enkodery dostępne za kilka złoty.Mają też zalety,może nie takie jak Copal ale jednak.Wszędzie dostępne,łatwe w montażu mechanicznym,cena rewelacyjna a jakość wcale nie jest zła.Z tym że są różne wykonania,różne ilości impulsów na obrót i zapewne wymagają odpowiednio napisanego softu do ich obsługi.
Poszukującym dobrego i taniego enkodera polecam rozważenie takiego rozwiązania: https://www.aliexpress.com/item/Photoele...21726.html Cena 11-13$ z wysyłką. Tańszy niż Copal, a jakość wykonania i trwałość o niebo wyższa - takie enkodery montuje się w maszynach, które kręcą się non-stop. Można założyć normalną gałkę - wałek ma średnicę 6mm. Oferują wersje od 100 do 600 kroków na obrót.
Właśnie przyszedł do mnie jeden taki (100imp/obr) - bardzo fajnie to działa. Kroki delikatnie wyczuwalne. Planuję go wykorzystać w innym zastosowaniu (nawijarka cewek/transformatorów).
05-07-2017 21:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
321321 Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 16-06-2017
Post: #825
RE: HUSAREK DSP
A ja mam jeszcze pytanie do Kolegi Bogdana SP4LVC. Czytałem, że do Husarka DSP adaptowałeś PA od Husarka zwykłego. Czy zechciałbyś podzielić się informacją co trzebaby przerobić, by ten PA chodził z Husarkiem DSP? Czy może działa u Ciebie bez przeróbek? Kolega SP7ROH w poście #284 zaproponował kompletne rozwiązanie zaadaptowane do Husarka DSP. Czy może ktoś z Kolegów je testował? A jak Bogdanie postępy z Twoimi pracami z PA 100W?
05-07-2017 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #826
RE: HUSAREK DSP
(05-07-2017 22:17)321321 napisał(a):  Czy zechciałbyś podzielić się informacją co trzebaby przerobić, by ten PA chodził z Husarkiem DSP?

Nie rozumiem pytania. Przeczytaj dokładnie post #688. Wzmacniacz 100W na razie czeka na więcej wolnego czasu. Priorytetem jest naprawa anten po ostatnich wydarzeniach pogodowych, potem upakowanie Husarka w obudowę, a na końcu zajmę się wzmacniaczem. Urlop od połowy lipca - o ile pogoda nie zrobi się lepsza to będę miał chyba całkiem sporo czasu na majstrowanie.

Bogdan
06-07-2017 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
321321 Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 16-06-2017
Post: #827
RE: HUSAREK DSP
Dzięki Bogdan za błyskawiczną odpowiedź. Czytałem post #688. Myślałem, że masz może tzw. gotowca Wink W takim razie spróbuję na podstawie Twojego opisu w wolnej chwili poczynić kompletny schemat PA. Trzymam kciuki za dalsze postępy w pracach Husarkowych no i udanego urlopowania Smile
73 VY
Grzegorz
06-07-2017 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #828
RE: HUSAREK DSP
Grzegorz pamiętaj tylko, że u mnie siedzą tranzystory RD06HVF1 i RD15HVF1. Koledzy sugerują, że pasmo 50 MHz działa również przy tradycyjnym układzie PA husarkowego. Jeżeli zastosujesz RD06HHF1 i RD16HHF1 może nie być konieczności dokładania kondensatorów pomiędzy masę i dreny tranzystorów oraz stosowania układy neutralizacji krzyżowej. Podejrzewam, że wystarczy skupić się na właściwym dobraniu materiałów ferrytowych i odpowiednim sposobie wykonania transformatorów.

Bogdan
06-07-2017 16:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CYBORG Offline
Darek

Liczba postów: 8
Dołączył: 12-11-2015
Post: #829
RE: HUSAREK DSP
Proszę doświadczonych kolegów o wyjaśnienie paru kwestii z VFO.

Po pierwsze, dlaczego moduł VFO (Si570) umieszczany jest tuż przy module radiowym? Na płytkach z Forum a także tych z DW_RADIO wydzielone jest specjalne pole na płytce modułu radiowego. Przecież jest to moduł "cyfrowy" produkujący sygnał prostokątny o stosunkowo dużej amplitudzie, a wiec nie powinien być podatny na zakłócenia, sam zaś może produkować tych zakłóceń sporo. Powinien więc znaleźć się w "brudnej" części radia, obok Discovery - starta sygnału na kilku(nastu) cm przewodu powinna być pomijalna.
P.S. Czytałem post #786 i nie wiem z czego to wynika.

Drugie pytanie związane z pierwszym: Czy stabilność temperaturowa popularnych Si570 (+/- 20ppm) jest wystarczająca? Czy nie warto pokusić się o rozwiązanie OCXO lub TCXO?
08-07-2017 20:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Online
Artur
****

Liczba postów: 594
Dołączył: 19-09-2013
Post: #830
RE: HUSAREK DSP
Nikt nie próbuje odpowiedzieć, wiec postaram się ja to wytłumaczyć.
Moduł VFO jest oddzielną autonomiczna płytką, więc można ja umieścić w dowolnym miejscu uwzględniając to przy projektowaniu obudowy. W zamyśle autora Husarek DSP ma być prostą konstrukcją, a syntezer Si570 jest najprostszą z możliwych z jej wszystkimi zaletami i wadami. To nie ma być TRX wyczynowy, ma on raczej przynosić wiele zadowolenia i satysfakcji przy jego budowie, a ciut mniej przy robieniu za jego pomocą łączności.

Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2017 16:01 przez SP3OSJ.)
10-07-2017 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości