Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 12-03-2010
Post: #891
RE: HUSAREK DSP
Januszu, faktycznie dla podziału przez 2 czyli ok. 256 impulsów, ustawianie parametrów w Setupie przebiega prawidłowo.
Niestety nie wiedziałem że w nowszych wersjach oprogramowania Husarka DSP ustawienia parametrów zostały dostosowane
dla 250 impulsów na obrót. Blush W najbliższym czasie zmodyfikuję program dzielnika tak, żeby układ po załączeniu dzielił
impulsy przez 2. Opcjonalnie można będzie zastosować przycisk do przełączania: podział przez 2 / bez podziału, plus LOCK.

Fajnie, że oprogramowanie Husarka DSP jest ciągle rozwijane... Smile

Maciek
-=-
25-09-2017 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #892
RE: HUSAREK DSP
A nie prościej jest przeprogramować AS5040 na inną ilość impulsów. W nocie katalogowej jest opis jak to krok po kroku zrobić.

Przy okazji - przyszły zamówione obudowy, pierwsza przymiarka do surowej blachy:

İmage

Minimalka 9 szt. ale ... wracają do producenta, bo tyły się nie składają - są za szerokie o ponad pół milimetra. Przody pasują na 1/100 :-). Potem obróbka ręczna - gradowanie, oklejanie tam gdzie nie chcemy mieć farby, malowanie proszkowe, sitem napisy na czołówkę i gotowe. Kilku kolegów ustawiło się w kolejce ... jeszcze nie wiem ile mnie to będzie kosztowało. Obudowy są spore przód 10 x 20 i 25 głębokie. Można będzie montować na kanapkę - tak jak na fotce, albo klasycznie na płasko. Adapter DISCO ma wymiary czołówki - zmieściły się na nim jeszcze: przetwornica, enkoder na AS5040, gniazda i wzmacniacze m.cz.(po jednym na kanał). Z tyłu przewidziane PA sporawej mocy.

Tu pdf_3d z projektem. Można obracać i zaglądać do środka zdejmując poszczególne elementy. Mały błąd się wkradł, góra założona odwrotnie - z przodu mają być głośniki, a szczeliny chłodzące z tłu.


.pdf  Obudowa HUSAREK DSP 3D (1).pdf (Rozmiar: 273.6 KB / Pobrań: 159)

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2017 2:14 przez SQ9RFC.)
26-09-2017 2:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 12-03-2010
Post: #893
RE: HUSAREK DSP
Jurku, przeprogramowanie AS5040 wcale nie jest takie proste. Przecież wartości konfiguracyjne trzeba do układu jakoś wysłać
i je tam zapisać. Wymaga to zastosowania jakiegoś programatora, np. takiego ( + adapter) albo innego własnej konstrukcji.
Poza tym mowa jest tutaj o programowaniu jednorazowym, nieodwracalnym (One Time Programmable - OTP), a nie każdy tego chce.
Można też zastosować tryb Non-Permanent Programming, ale to również wymaga zastosowania dodatkowego mikrokontrolera
do przepisania rejestrów konfiguracyjnych po załączeniu zasilania...

A moje rozwiązanie jest TYLKO alternatywą dla powyższych możliwości...

Maciek
-=-
26-09-2017 8:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 226
Dołączył: 01-03-2012
Post: #894
RE: HUSAREK DSP
Jesli planujesz zamontowanie PA, to te otwory wentylacyjne moga byc za male - moze przewidz jakies przetloczenia chocby na wentylator wyciagowy?
pz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2017 13:41 przez SP2IPT.)
26-09-2017 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #895
RE: HUSAREK DSP
(26-09-2017 13:40)SP2IPT napisał(a):  Jesli planujesz zamontowanie PA, to te otwory wentylacyjne moga byc za male - moze przewidz jakies przetloczenia chocby na wentylator wyciagowy?
pz
Otwory wentylacyjne chłodzą tylko płytkę PA. Tranzystor przykręcone są do tylnej blachy od strony płytki, a z drugiej stron tymi samymi śrubami na paście radiator z ewentualnymi wentylatorami. Do 100 W się sprawdza. Więcej mocy nie próbowałem, ale planuję. Wadą jest połączenie termiczne z resztą obudowy. Zaletą - mocna konstrukcja i uniwersalizm - nie trzeba wcześniej przewidywać gdzie i co wycinać na tylnej blasze, bo tam są tylko otwory - które łatwo wiertłem stożkowym do blach w aluminium się wierci.

73 JERZY SQ9RFC
26-09-2017 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 12-03-2010
Post: #896
RE: HUSAREK DSP
Uzupełnienie do postu #889 (dot. dzielnika liczby impulsów enkodera na układzie AS5040).

Z poniższym wsadem, po załączeniu układ domyślnie dzieli impulsy, a po naciśnięciu przycisku impulsy są 1:1.
Zaraz po zaprogramowaniu mikrokontrolera podział ustawiony jest na 2. Nadal jest możliwość zmiany podziału
poprzez przytrzymanie przycisku i załączenie zasilania.

Maciek
-=-


Załączone pliki
.rar  Encoder rev.rar (Rozmiar: 9.87 KB / Pobrań: 23)
26-09-2017 20:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 18-10-2011
Post: #897
RE: HUSAREK DSP
Jakoś grzebię i nie mogę wygrzebać...
Czym się różnią wersje softu A,B,C??

Tak, z innej beczki i ja postanowiłem zbudować husarkaSmile
28-09-2017 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 316
Dołączył: 23-03-2010
Post: #898
RE: HUSAREK DSP
(28-09-2017 21:53)SP9KN napisał(a):  Czym się różnią wersje softu A,B,C??
Funkcjonalnością. Najlepsza jest wersja C, widać co się dzieje na paśmie. No i jeszcze parę ładnych modyfikacji softu. Warto, polecam.
Rysio!
28-09-2017 22:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #899
RE: HUSAREK DSP
Rozmawiałem z autorem softu - jest w trakcie poprawek wersji C. Z tego co się dowiedziałem pracuje między innymi nad przyspieszeniem CAT i kluczem CW w wersji Iambic B. Powstaje też wersja D z AM i FM. Mnie by się bardzo przydało AM bez automatycznego przełączania BPF, bo lubię posłuchać stacji broadcastingowych.

73 JERZY SQ9RFC
28-09-2017 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 15-01-2011
Post: #900
RE: HUSAREK DSP
Robie powolne kroki do przodu, właśnie jestem na etapie montażu płytki RF, wspomagam się opisem kolegi Wojtka SPO3O2OL bo tą wersję płytki posiadam. Trzymając się schematu trafiłem na pewną nieścisłość. Rezystory zaznaczone na czerwono R27, R28, R29, R30 wg schematu powinny mieć wartość 100R i takie wstawiłem a w opisie płytki są 10K.[attachment=13254]
01-10-2017 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości