Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: 07-01-2017
Post: #841
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 8:17)SP5BMP napisał(a):  Nie ma różnicy pomiędzy częstotliwością nadawania a odbioru. Istnieje jedynie dla CW różnica częstotliwości pracy VFO dla nadawania i odbioru. Jest ona po to aby odebrać poprawnie sygnał telegraficzny. Tą różnicę ustawia się w setupie jako delta f.

Róznica pracy VFO przy odbiorze i nadawaniu jest chyba jednoznaczna z różnicą między częstotliwością nadawania a odbioru radia.
Gdy ustawimy na wyświetlaczu częstotliwość 18064.000 i wybierzemy tryb CWU to na jakiej częstotliwości pracuje Husarek DSP w trybie Rx a na jakiej emituje sygnały cw Tx przy założeniu,że delta f ma 700Hz?

Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego wchodząc w tryb wyświetlania dwóch częstotliwości za pomocą okna T=R mam tak różne częstotliwości Rx i Tx.Dlaczego to tak działa?Gdybym sam ustawił różnicę między Rx i Tx i wyszedł z trybu wyświetlania na raz dwóch częstotliwości to ok,zostało w pamięci i wymaga resetu.W sofcie 12042017_A te zmiany są jednak zupełnie nieprzewidywalne a różnice między Rx i Tx często bardzo różne.W/g mnie wejscie oknem T=R w tryb wyświetlania Rx i Tx na lsb lub usb powinno pokazywać dokładnie te same częstotliwości.Dopiero sam użytkownik może to zmienić.Rozumiem,że tryby cwl i cwu powinny dawać od razu na wyświetlaczu przesunięcie delta f Rx i Tx o taką wartość jaka została wpisana w setup.Jednak też tak się nie dzieje.
Kartę pamięci mam zainstalowaną więc to chyba nie to.Nie mogę zrozumieć o co chodzi z obsługą radia w tym przypadku.

Wojtek
16-07-2017 11:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-03-2014
Post: #842
RE: HUSAREK DSP
Kolego Wojtku, dziękuję za przeprowadzenie testów. Wygląda na to, że mamy podobny problem.
Kolego Januszu:
ustaliłem, że mam odwrócone wstęgi. Sygnał SSB muszę mieć ustawiony na LSB (w paśmie 17m), żeby prawidłowo dekodować JT65. Na CW przy silnym sygnale z generatora słyszę w prawidłowym miejscu sygnał, ale bardzo słaby - czyli drugą wstęgę. Czyli na SSB i na CW mam odwrócone wstęgi. Nie wiem co zrobić, żeby mieć prawidłowe wstęgi. Poproszę o podpowiedź.

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
16-07-2017 12:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #843
RE: HUSAREK DSP
Proszę zamienić miejscami kabelki ekranowane wychodzące z płytki radiowej do modułu Discovery. Wtedy wstęgi się zamienią.
Proszę pamiętać, że nadajnik zawsze będzie nadawał na częstotliwości wyświetlanej gdy T=R i została przeprowadzona kalibracja Si570.
Powodzenia , Janusz.
16-07-2017 12:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: 07-01-2017
Post: #844
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 12:07)SP3JDZ napisał(a):  Kolego Wojtku, dziękuję za przeprowadzenie testów. Wygląda na to, że mamy podobny problem.

Dziękuję za potwierdzenie zauważonego problemu kolego Witku.

Wojtek
16-07-2017 13:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-03-2014
Post: #845
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 12:36)SP5BMP napisał(a):  Proszę zamienić miejscami kabelki ekranowane wychodzące z płytki radiowej do modułu Discovery. Wtedy wstęgi się zamienią.
Proszę pamiętać, że nadajnik zawsze będzie nadawał na częstotliwości wyświetlanej gdy T=R i została przeprowadzona kalibracja Si570.
Powodzenia , Janusz.
Kolego Januszu:
Już zanim napisałem poprzedni post zamieniłem kabelki - ale bez rezultatu, ponieważ pomyliłem kabelki ;-) i zamieniłem na zielonym gniazdku.
Teraz zamieniłem we właściwym kanale (na niebieskim gniazdku) i wstęgi już mam właściwe no i problem zniknął :-). Dziękuję za pomoc.

Natomiast jeśli chodzi o ustawienie w setupie wartości delta f, to musiałoby to się wiązać także ze zmianą częstotliwości środkowych węższych filtrów. Częstotliwość ta pozostaje aktualnie bez zmiany (650Hz) pomimo zmiany w setupie wartości delta f.

życzę kolegom miłej niedzieli
Witek.

http://witec.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2017 14:14 przez SP3JDZ.)
16-07-2017 14:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: 07-01-2017
Post: #846
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 12:36)SP5BMP napisał(a):  Proszę pamiętać, że nadajnik zawsze będzie nadawał na częstotliwości wyświetlanej gdy T=R i została przeprowadzona kalibracja Si570.
Powodzenia , Janusz.

Kalibracja była.Wciskając okno T=R częstotliwości są często różne a nie równe i zmienia to soft a nie operator.
Podaję przykład.

Na wyświetlaczu w trybie pracy z jedną częstotliwością ustawiamy 7142.141. Nie ma napisu Rx czy Tx więc przyjmujemy,że to ta sama częstotliwość odbioru i nadawania.Ok,wszystko na razie dobrze.
Jednak pracujemy w kółeczku na 40m i jeden z respondentów ma odchyłkę 80Hz.Przeszkadza nam to i chcemy skorygować samym odbiornikiem.W Husarku DSP nie ma okna Rit ale jest możliwość dostrojenia częstotliwości odbiornika czyli zasymulowania trybu pracy Rit.
Wciskamy więc okno T=R aby wejść w tryb pracy ze wskaźnikiem osobnych częstotliwości odbioru i nadawania.Nic do tej pory nie zmienialiśmy a T=R sugeruje,że częstotliwości Rx i Tx będą te same.
Wciskamy T=R.Naszym oczom ukazują się dwa liczniki. Rx 7142.141 czyli częstotliwość na której pracuje grupa stacji i możemy przestroić odbiornik o 80Hz aby poprawnie odbierać respodenta a przy tym nie zmieniać naszej częstotliwości nadawania.
Częstotliwość Tx poniżej nie wiadomo dlaczego pokazuje sporą odchyłkę
Tx 7141.960.Nic przecież nie zmienialiśmy w ustawieniach nadajnika więc dlaczego tak się stało po wciśnięciu T=R?
Proszę nie patrzeć,że to tryb CWL na zdjęciu,dla SSB jest tak samo źle.

İmage

Pokazałem w przykładzie i na foto tylko dość małą odchyłkę 181Hz a mogą one być bardzo różne,nawet w kHz.
Jaki sens ma taki tryb pracy sterownika z softem 12042017_A nie wiem,
ale nie jest to dobre dla operatora.


1.Tylko operator może dokonać w sposób świadomy zmiany gdy jesteśmy w trybie pracy
z widocznymi osobnymi częstotliwościami pracy Rx i Tx.Soft nie powinien dokonywać takich zmian po wciśnięciu T=R.
3.Dopiero po zmianie częstotliwości dokonanej przez operatora literki okna T=R powinny zmienić się na T><R.TAK TERAZ NIE JEST!
4.Wyjście z trybu dwóch liczników Rx i Tx daje automatyczny reset ustawień nadawanie=odbiór.TAK TERAZ JEST!
5.Przestrojenie się w trybie jednego licznika częstotliwości i wciśnięcie ponowne okna T=R
to teoretycznie identyczne częstotliwości Rx i Tx.
TAK TERAZ NIE JEST! Przykład i foto.To nie jest bezpieczne rozwiązanie dla operatora.


W aktualnej wersji oprogramowania A dostępnej na forum obsługa Husarka DSP w różnych sytuacjach może spowodować pretensje innych operatorów na pasmach amatorskich.To co zaobserwowałem dotyczy wersji programu 12042017_A.

Proszę Autora programu dla dobra aktualnych i przyszłych użytkowników softu w kraju i za granicą o przyjrzenie się obsłudze sterownika Husarka DSP w zakresie jaki opisałem w przykładzie.Dziękuję.

Wojtek
16-07-2017 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 316
Dołączył: 23-03-2010
Post: #847
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 18:45)SPO3O2OL napisał(a):  Wciskając okno T=R częstotliwości są często różne a nie równe i zmienia to soft a nie operator.
Proszę Autora programu dla dobra aktualnych i przyszłych użytkowników softu w kraju i za granicą o przyjrzenie się obsłudze sterownika Husarka DSP w zakresie jaki opisałem w przykładzie.Dziękuję.
Soft NIC tu nie zmienia, a jedynie operator. Obsługa sterownika jest JASNA i PRZEJRZYSTA i nie ma najmniejszej potrzeby aby coś w niej zmieniać. Wykorzystuj do pracy dwa przyciski, jak w instrukcji, a wszystko będzie jasne.
Cytat:i) SWAP zamiana częstotliwości Tx i Rx
j) T><R lub T=R tryb pracy ze splitem lub bez
Rysio!
16-07-2017 21:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: 07-01-2017
Post: #848
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 21:11)SP6IFN napisał(a):  Soft NIC tu nie zmienia, a jedynie operator. Obsługa sterownika jest JASNA i PRZEJRZYSTA i nie ma najmniejszej potrzeby aby coś w niej zmieniać. Wykorzystuj do pracy dwa przyciski, jak w instrukcji, a wszystko będzie jasne.
Cytat:i) SWAP zamiana częstotliwości Tx i Rx
j) T><R lub T=R tryb pracy ze splitem lub bez
Rysio!


Okno Swap to zupełnie co innego Rysio! i nie ma potrzeby tego mieszać z moim przykładem.W ten sposób zaciemniasz istotny problem.

Operator owszem wciska T=R w jakimś celu.Po to np. aby zmienić tylko częstotliwość Rx na górnym liczniku.
Wówczas częstotliwość Tx nie powinna ulec zmianie nawet o 1Hz w stosunku do Rx i tego zanim operator wcisnął T=R bo niby dlaczego miałaby się zmienić?
Znasz wytłumaczenie dlaczego kolego Rysio! czy może nie wierzysz,
że są u mnie opisane zmiany?

Przykład opisany jest JASNY i PRZEJRZYSTY.
Wykonaj proszę TEST kilka razy w takiej kolejności:

-Tryb pracy na jednym liczniku.Pasmo dowolne.Emisja LSB lub USB.Zmień częstotliwość o kilka kHz czy setek kHz,bez znaczenia.

-Wciśnij T=R,jesteś w trybie z dwoma licznikami.Sprawdź ile jest na liczniku górnym Rx a ile na dolnym Tx.Czy to są takie same częstotliwości jak przed wciśnięciem T=R?Powinny być teoretycznie takie same.Są czy nie?

-Wyjdź z trybu dwóch liczników Rx i Tx za pomocą okna T><R.Na ekranie pojawia się znowu jeden licznik i ponownie napis T=R.Pokręć gałką aby zmienić częstotliwość pracy o np.260kHz.
Znowu wejdź w tryb pracy dwóch liczników wciskając T=R.
Co pokazało na liczniku Rx a co na liczniku Tx?
Są te same częstotliwości czy jednak różne?

-Powtórz test jak wyżej jeszcze kilka razy w ten sam sposób.


Stosując program 12042017_A opisz proszę kolego Rysio! wynik TESTU jaki opisałem.Tylko to co opisałem,nic więcej.Później możemy rozwinąć dyskusję jak będziesz miał ochotę.Dziękuję.

Wojtek
16-07-2017 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 316
Dołączył: 23-03-2010
Post: #849
RE: HUSAREK DSP
(16-07-2017 22:28)SPO3O2OL napisał(a):  Stosując program 12042017_A opisz proszę kolego Rysio! wynik TESTU jaki opisałem.Tylko to co opisałem,nic więcej.Później możemy rozwinąć dyskusję jak będziesz miał ochotę.Dziękuję.
Niestety, nie mogę. Posiadam wersję "C" programu i nie mam zamiaru się jej pozbywać.
Rysio!
16-07-2017 23:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 31-05-2011
Post: #850
RE: HUSAREK DSP
Tym testem została udowodniona prawidłowa praca sterownika i przycisków T=R i T><R. Częstotliwość nadawania jest podświetlona kolorem pomarańczowym. W trybie T=R z założenia obie częstotliwości są równe i są wyświetlane jako jedna wartość , jedynie zależnie od trybu pracy podświetlona na żółto lub pomarańczowo , natomiast po przełączeniu w tryb T><R częstotliwość T ma wartość ostatniej nastawy a encoderem zmieniamy tylko wartość R. W tym trybie przyciskiem SWAP częstotliwości Ti R zamieniamy miejscami.
16-07-2017 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: HMAMATOR, 4 gości