Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4.22 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
CYBORG Offline
Darek

Liczba postów: 6
Dołączył: 12-11-2015
Post: #831
RE: HUSAREK DSP
(10-07-2017 16:01)SP3OSJ napisał(a):  Nikt nie próbuje odpowiedzieć, wiec postaram się ja to wytłumaczyć.
Dziękuję za odpowiedź, ale w żaden sposób nie wyjaśnia to moich wątpliwości.
Wiem, że VFO jest autonomiczną płytką i technicznie można ją umieścić gdziekolwiek. Pytanie dlaczego różne osoby lokują ją tuż przy module radiowym skoro bardziej pasowała by przy Discovery i skąd takie efekty w poście #786.
Nie neguję też w żaden sposób użycia Si570. Moje pytanie to dlaczego PRZY zastosowaniu Si570 nie pokusić się o OCXO lub TCXO?
10-07-2017 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: 07-01-2017
Post: #832
RE: HUSAREK DSP
Post #786 dotyczy mojej próbnej dechy radiowej.
Dlaczego tak a nie inaczej to najlepiej pytać Autora projektu.
Czytałem artykuł ze ŚR 05.2017 o Husarku DSP.Pod koniec informuje się czytelnika
o możliwości uzyskania pomocy na forum HM w całym spektrum prac.
Masz więc kolego CYBORG szansę,że wątpliwości zostaną wyjaśnione.

Wojtek
10-07-2017 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 336
Dołączył: 30-07-2011
Post: #833
RE: HUSAREK DSP
(08-07-2017 20:31)CYBORG napisał(a):  ...Czy stabilność temperaturowa popularnych Si570 (+/- 20ppm) jest wystarczająca? Czy nie warto pokusić się o rozwiązanie OCXO lub TCXO?

Nie ma takiej potrzeby. Zazwyczaj temperatura w uruchomionym radiu utrzymuje się na jednym poziomie. Z ciekawości przelicz sobie jaka duża będzie odchyłka częstotliwości sterującej mieszaczem, gdy temperatura zmieni się o 1 stopień zakładając owe +/-20ppm dla si570.....
Zawsze można dorobić sobie stabilizację temperatury do si570....

(08-07-2017 20:31)CYBORG napisał(a):  .... dlaczego moduł VFO (Si570) umieszczany jest tuż przy module radiowym?

Po to, aby zapewnić jak najkrótsze połączenie między wyjściem z si570 a wejściem dzielnika

(08-07-2017 20:31)CYBORG napisał(a):  ... sam zaś może produkować tych zakłóceń sporo....
...starta sygnału na kilku(nastu) cm przewodu powinna być pomijalna.

Wbrew pozorom układ si570 generuje sporo mniejszy poziom zakłóceń niż kilku( nasto ) cm odcinek przewodu, który przenosi prostokąt o częstotliwości do ponad 200MHz ( dla 50MHz odbieranej ).
Pomijam już sam fakt, że przy takiej częstotliwości te kilka ( naście) cm przewodu to już jest bardzo dużo. Płytkę generatora zawsze można za ekranować....

Kolego CYBORG, chyba nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam przeprowadził testy i z obserwacji wyciągnął wnioski...

73 Paweł
11-07-2017 0:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 921
Dołączył: 28-06-2009
Post: #834
RE: HUSAREK DSP
(11-07-2017 0:38)SQ8MVY napisał(a):  Zawsze można dorobić sobie stabilizację temperatury do si570....

Lub na podstawie zmierzonej temperatury wyliczyć poprawkę nastawy jak w M0NKA

Cytat:Kolego CYBORG, chyba nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam przeprowadził testy i z obserwacji wyciągnął wnioski...

I podzielił się z nami tą wiedzą.

Wbrew pozorom przesłanie sygnału prostokątnego na odległość kilkunastu/kilkudziesięciu cm nie jest zadaniem trywialnym. Szerokie widmo wymaga starannego dopasowania dla wyjścia i wejścia sygnału (to to już jest linia długa) dla zachowania kształtu prostokąta a dla zminimalizowania promieniowania (i zakłóceń) najlepiej linią symetryczną. Potrzebny jest zatem nadajnik i odbiornik linii i to zdolny przenieść powyżej 100 MHz. Najlepiej poczytać o standardach związanych z interfejsem SATA ew. USB lub ETH. Tam ten problem występuje na porządku dziennym i został skutecznie rozwiązany.
11-07-2017 6:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 18-06-2009
Post: #835
RE: HUSAREK DSP
Witam

Mam pytanie odnośnie tranzystorów BSS138 zastosowanych w HUSARKU , kupiłem takowe tylko wersja z dwoma diodami pomiędzy bramka a źródłem diody są przeciwsobnie - diody zabezpieczające przed ładunkiem i moje pytanie jest takie czy te tranzystory będą się nadawały po wstępnej analizie myślę że powinny działać ale wole się upewnić.


Z góry dziękuje za informacje

Andrzej
13-07-2017 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #836
RE: HUSAREK DSP
Dobry zakup zrobiłeś Andrzeju.
Pozdrawiam, Janusz.
14-07-2017 7:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 18-06-2009
Post: #837
RE: HUSAREK DSP
Dzięki Janusz za info to mogę walczyć dalej :-)

pozdrawiam

Andrzej
14-07-2017 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3JDZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-03-2014
Post: #838
RE: HUSAREK DSP
Dzień dobry!
Używam wersji A oprogramowania.
Uruchomiłem dzisiaj część nadawczą Husarka DSP na 17 metrach i okazało się, że prawdopodobnie jest jakiś problem w obsłudze CW. Po nieudanej próbie zrobienia łączności zacząłem sprawdzać:
- ustawiłem generator (NWT) na 18068 kHz
- w trybie CWL odbieram generator na częstotliwości 18066,7 kHz (taką częstotliwość mam na wyświetlaczu); przy nadawaniu nadaję też na 18066,7 kHz
- w trybie CWU odbieram generator na częstotliwości 18069,3 kHz; przy nadawaniu nadaję też na 18069,3 kHz
Czyli jest rozbieżność pomiędzy sygnałem odbieranym a nadawanym w trybach CW około 1,3 kHz (niezamierzony split).
Czy ktoś robił może łączności na CW na Husarku DSP?

pozdrawiam
Witek.

http://witec.pl
15-07-2017 20:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: 07-01-2017
Post: #839
RE: HUSAREK DSP
(15-07-2017 20:51)SP3JDZ napisał(a):  Czyli jest rozbieżność pomiędzy sygnałem odbieranym a nadawanym w trybach CW około 1,3 kHz (niezamierzony split).
Czy ktoś robił może łączności na CW na Husarku DSP?

Witam Witek,też mam soft A.
Łączności nie robiłem ale na radio fabrycznym sygnał telegraficzny słyszałem bez problemu.Co prawda było to na filtrze SSB.Nie pamiętam czy sprawdzałem co było na wyświetlaczu radia fabrycznego a co pokazywał Husarek DSP.To było dawno.
Z tego co podałeś to masz różnicę 2.6kHz między CWL a CWU czyli filtr SSB to przepuści.Może szerokość ustawionego filtra Husarka DSP ma też znaczenie dla nadajnika.
W setupie DISCO masz dodatkowe ustawienia dla trybu CW.Może ustaw delta f=0 i zrób test jaki robiłeś wcześniej.
Sprawdzisz tak jaka będzie różnica.

Edit
U mnie zejść można tylko do f=300 ale z tego co widzę i słyszę na teście to ustawienie delta f w setup cw nic chyba nie zmienia w praktyce w nadajniku Husarka DSP,być może to jest ustawienie tylko do części odbiorczej.
Natomiast zauważyłem teraz,że jakbym chciał zrobić qso cw na umówionej częstotliowści 18000.680MHz z Husarkiem DSP to moje radio fabryczne i Husarek DSP z najnowszym softem A by się nie dogadały na cw.
Najbiżej dla mojej fabryki do odbioru cw Husarka DSP jest na trybach CWR lub LSB.Wówczas słyszy szczątki sygnału z boku.Właściwy sygnał CW jest około 500Hz niżej.Na typowym ustawieniu CW nie słyszę kompletnie nic na 18000.680MHz.Nadmienię,że radio nie posiada opcjonalnego filtra CW a być może to ważne,nie wiem.Tak naprawdę CW mnie mało interesuje ale testy chętnie robię.
Wejdź jeszcze w tryb wyświetlania odbiornika i nadajnika równocześnie i zobacz czy nie ma różnicy w wyświetlanych częstotliwościach.Niby pokazuje T=R ale jak się to naciśnie i pokażą się dwie częstotliwości Rx i Tx to często są totalne różnice nie wiem dlaczego.Dopiero ponowne wcisnięcie okna T><R resetuje te wartości do takich samych.Przynajmniej tak jest u mnie.Nie wiem czy to prawidłowe zachowanie softu ale wydaje mi się że nie.
Może ktoś z kolegów Autorów to wyjaśni.

Edit
Jednak jak zrobiłem deko głośniej to na ustawieniu CW w fabryce też słychać szczątki sygnału emitowanego przez Husarka DSP.Jak wszedłem w meni fabryki i zmieniłem BFO CW z USB na LSB to jest zamiana.Na ustawieniu CW słychać teraz lepiej a na CWR są szczątki.
Odstęp odbiornika od nadajnika w fabryce ustawiony jest na 700Hz,możliwe ustawienia to 400 do 800Hz.

Jak ustawić różne radia aby umówić się na qso cw na jakiejś wybranej częstotliwości to chyba trochę większy problem jak na ssb ale pewnie jest to możliwe i może łatwiejsze jak mi się wydaje.

Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2017 2:00 przez SPO3O2OL.)
15-07-2017 23:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 02-11-2010
Post: #840
RE: HUSAREK DSP
Kolego Witku sp3jdz. Sprawdziłem dzisiaj dla częstotliwości 18068kHz wersję programu 12042017_A i działa poprawnie, zarówno na SSB jak i CW.
Pytasz czy ktoś robił łączności na CW. Tak zrobiłem ich wiele przez miniony rok. Husarka DSP uruchomiłem na przełomie lipca i sierpnia 2016.
Nie ma różnicy pomiędzy częstotliwością nadawania a odbioru. Istnieje jedynie dla CW różnica częstotliwości pracy VFO dla nadawania i odbioru. Jest ona po to aby odebrać poprawnie sygnał telegraficzny. Tą różnicę ustawia się w setupie jako delta f. Zapraszam do QSO na CW. Janusz.
16-07-2017 8:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: HMAMATOR, 3 gości