Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 116
Dołączył: 30-06-2009
Post: #271
RE: HUSAREK DSP
W nawiązaniu do tematu brumu (post #232) po podłączeniu VFO do płytki RF, problem został rozwiązany. Pomogło podwieszenie niewykorzystanych wejść UKŁADU 74AC175: D2 (wyprowadzenie 12) i D3 (wyprowadzenie 13) poprzez rezystor 1,2K do masy. U mnie zjawisko występowało na dwóch układach różnych producentów.
Aktualnie VFO na płytce z DW, SI570 LVDS bez WB4030, przykręcone na dystansach do płytki. Stuki występują od 14 Mhz w górę (test przeprowadzony wg. wskazówek Janusza SP5BMP) co zupełnie nie jest słyszalne podczas normalnej eksploatacji z anteną.
Wytłumienie drugiej wstęgi - bezproblemowe, z doskonałym skutkiem.
Weekend pozwolił mi poświęcić kilka godzin na osłuchanie się z radiem i nadal jestem zachwycony Wink

Vy 73 Piotr

Okazało się, że nie tylko ja walczyłem z problemem brumu/wzbudzenia.
Doprecyzowałem, że chodzi o dzielnik /4. Panowie, piszcie o problemach tutaj, a nie na pw. Będzie więcej informacj dla pozostałych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2016 22:14 przez SP9SNC.)
18-12-2016 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 18-10-2011
Post: #272
RE: HUSAREK DSP
Koledzy czy płytki PCB które są na początku w tym wątku zawierają jakieś błędy?
Chciałem zamówić dla Siebie i lokalnych kolegów kilka kompletów, ale chciałbym by były pozbawione błędów.
Poprawię ewentualne błędy i puszczę do produkcji.
19-12-2016 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 18-11-2010
Post: #273
RE: HUSAREK DSP
Zawierają.
http://sp-hm.pl/thread-2745-post-31032.html#pid31032
i jeden z ostatnich błędów (AC175) noga 12 i 13 do masy 1k2 ( do potwierdzenia )

Pozdrawiam
G
19-12-2016 22:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MBD Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 20-09-2009
Post: #274
RE: HUSAREK DSP
W układzie 74AC175, nogi 12 i 13 należy podłączyć do linii zasilającej +5V biegnącej pod układem. Uzasadnienie tej korekty znajduje się we wpisie SP5FCS #569 dla HUSARKA,
Stefan
20-12-2016 0:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 116
Dołączył: 30-06-2009
Post: #275
RE: HUSAREK DSP
http://ep.com.pl/files/1846.pdf - tutaj w teście nr2 jest wszystko ładnie wyjaśnione, jak również w dalszej części jest opisane dlaczego i jakie rezystory.

73 Piotr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2016 8:11 przez SP9SNC.)
20-12-2016 8:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 02-11-2010
Post: #276
RE: HUSAREK DSP
Artykuł zamieszczony przez Piotra opisuje optymalizację układów CMOS pod względem poboru prądu. Przerzutniki układu 74AC175 w naszym układzie pobierają kilkadziesiąt miliamperów prądu i tego nie zmienimy. Nie wykorzystane wejścia D należy połączyć z masą lub zasilaniem aby nie wisiały w powietrzu. Na płytce drukowanej bliżej jest do + zasilania. Kol. Stefan słusznie przypomniał, że było to już wyjaśniane w Husarku analogowym . Zmiany naniosę na schemat ideowy i będziemy budować radio dalej. Pozdrawiam kolegów , Janusz.
20-12-2016 9:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 18-11-2010
Post: #277
RE: HUSAREK DSP
(20-12-2016 0:51)SP5MBD napisał(a):  W układzie 74AC175, nogi 12 i 13 należy podłączyć do linii zasilającej +5V biegnącej pod układem. Uzasadnienie tej korekty znajduje się we wpisie SP5FCS #569 dla HUSARKA,
Stefan

Cytując SP5FCS #569 HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"

1/ Na dodatkowym module 74AC175 powinno być tak jak napisał Piotr, nogi 12, 13 trzeba podłączyć do linii zasilania +5V biegnącej pod układem 74AC175. Na wolnych wejściach "wiszących w powietrzu" mogą pojawiać się stany nieustalone i niekontrolowane oscylacje które nie są nam potrzebne w pobliżu wejścia odbiornika.


Pozdrawiam
20-12-2016 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 333
Dołączył: 10-07-2009
Post: #278
RE: HUSAREK DSP
(20-12-2016 12:31)SP9KN napisał(a):  Mam jeszcze pytanie, co z końcówką mocy do Husarka DSP ?

Pewnie G6ALU styknie - chyba, że znowu bawimy się w ALC nadajnika to wówczas PA z poprzedniej wersji Husarka. Tyle tylko, że trzeba układ pomiaru SWR ,,dogadać" z modułem Disco (o ile chcemy mieć wskazania SWR na wyświetlaczu). W wersji uproszczonej (bez wyświetlacza) układ ALC jest i działa autonomicznie, więc wówczas nie ma potrzeby dogadywania się z modułem Disco.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2016 12:51 przez SP4LVC.)
20-12-2016 12:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 18-11-2010
Post: #279
RE: HUSAREK DSP
Bogdanie, Twoja propozycja jest super. Tak to powinno wyglądać Smile
20-12-2016 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 17-06-2009
Post: #280
RE: HUSAREK DSP
Witam - czy któryś z Kolegów próbował Husarka DSP z transwerterem - prosił bym o info jaki typ transwertera jakie pasmo.
pozdrawiam Jacek.
21-12-2016 0:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości