Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 4.17 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 02-11-2010
Post: #241
RE: HUSAREK DSP
Aby było trochę szybciej i mniej mozolnie to zaproponowałem w wersji podstawowej Husarka na 4 pasma. Co do PA. Tranzystor RD15 będzie miał większe wzmocnienie i sprawność na 50 MHz od RD16. Tylko należy pamiętać, że znacznie różnią się one napięciem dren – źródło. Są to wartości 30 i 50V. Transformator wyjściowy proponuję wykonać w układzie Guanella nawinięty przewodem koncentrycznym 25 omów. Powodzenia w budowie, Janusz..
04-12-2016 20:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 122
Dołączył: 21-09-2009
Post: #242
RE: HUSAREK DSP
Witam płytka LPF ma poważny błąd zasilania przy rele 3,5 Mhz sprawdzić bo mi wyparował dławik 100uH to po pierwsze poi drugie przed kilka moment odbiła się próba HUSARKA w eterze QSO z SQ4OJD signal 7 modulacja 5 ku zaskoczeniu Andzeja tylko 10W (PA Omega v.2)
pozdrawiam idę spać
SP7BYG następne QSO

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2016 1:01 przez SQ6IYY.)
05-12-2016 1:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
**

Liczba postów: 98
Dołączył: 31-05-2011
Post: #243
RE: HUSAREK DSP
Błąd na płytce LPF . Należy zrobić poprawkę zgodnie z załącznikiem.


Załączone pliki
.bmp  POPRAWKA LPF husarek.BMP (Rozmiar: 894.43 KB / Pobrań: 348)
05-12-2016 15:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 122
Dołączył: 21-09-2009
Post: #244
RE: HUSAREK DSP
Witam prawie 24 godzinę jak Husarek DSP jest w eterze zaliczył okregy 1, 3, 5, 6,7,9
i nawet YT na 80m z 10W. Signal rożni od 5s do 9s ale za to modulacja na 5 i to z plusem pierwsze wrażenie pozytywne i to mocno pozytywnie. Kolegę chwalą modulacje i jakość sygnału nie bilo zadnich uwag. Odbiór wyraźni czysty i QRM mu nie przeszkadza może moja lokalizacja poza miastem pomogła pochwale za konstruktora .To na początek dobrego problemy z uruchomieniem : Tak bilę BPF LPF poprawka druku i spalono dławik 100uH kol. SP5CGI opisał gdzie. Od kopa nie ruszył TX miałem dwie górki :
sygnał MIC nie wydział moduł Discovery zamienione kanale L i R
LM4871 nie wzmacnia sygnału :oscyloskop i po kolei Discovery OUT , 1uF ,nóżka 4 LM4871 jest OK 5,8 brak sygnału metoda słuchawkowa nic nie pomogła nota katalogowa LM -ma nóżka 1 musy bić na masie że LM4871 działa T11 nie przewodzi powód brak FR na modułu radiowym zasugerowałem się obrazem z postu 167 Janusza i oznaczeniem nóżki 9 PCF8574 U1 CW. Do SSB mi FR nie trzeba a tu zonk zalutować obowiązkowo!!
Co mi brakuje : obudowę na pełno,
opis jak ustawiać setup :
co do czego służy
PHASE
GAIN
delRx/Tx
LO_COMP
zmiana parametru co powoduje : opis ,zalecane wartości itp
na płytce modułu radiowego mami 3 potencjometry: opis co gdzie i czym mierzyć na co zwracać uwagę itp .
DW Radio wypuściło kilka kompletu płytek domowe prasowane też są i w zaciszu domu Kolegę montują a na forum brak porad i informacji o napotykani problemem
Mi się udało uruchomić bez większy problemu bo mam zaplecze pomiarowe i troszeczkę praktykę .Nie każdy ma oscyloskop, NWT ,mostek RLC i o nich trzeba też pomyśleć.
Gratuluje Konstruktorom udanego Radia i życzę dalszy postępu nad Husarkem DSP pozdrawiam

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
06-12-2016 1:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 18-11-2010
Post: #245
RE: HUSAREK DSP
Jeżeli chodzi o FR to Kolega Janusz przekazał mi info, że może to być R do 1kom.
06-12-2016 11:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 02-11-2010
Post: #246
RE: HUSAREK DSP
KRÓTKA ŚCIĄGAWKA - HUSAREK DSP - MENU:
RX > PHASE ustawienie tłumienia drugiej wstęgi w torze odbiorczym
RX > GAIN ustawienie tłumienia drugiej wstęgi w torze odbiorczym
Jak ustawić ? Ustawić LSB lub USB , filtr 2,5 kHz, następnie generatorem lub znaleźć nośną o poziomie s9+30 dB . Przestroić odbiornik tak aby usłyszeć drugą wstęgę. Następnie regulując PHASE i GAIN ustawić na minimum słyszalności.
TX > PHASE ustawienie tłumienia drugiej wstęgi w torze nadawczym
TX > GAIN ustawienie tłumienia drugiej wstęgi w torze nadawczym
Jak ustawić ? Sprawdzę czy i jak można ustawić za pomocą drugiego odbiornika i napiszę. Ja ustawiałem i pomiary robiłem za pomocą analizatora.
Ustawienie tłumienia nośnej:
Na płytce radiowej są trzy potencjometry . Jeden służy do ustawienia wzmocnienia toru mikrofonowego, natomiast dwa pozostałe do równoważenia mieszacza i ustawienia wielkości tłumienia nośnej. Można to ustawić za pomocą drugiego odbiornika . Ustawić LSB lub USB, następnie wyjąć wtyczkę z modułu radiowego, którą sterowane są LM4871 i nacisnąć PTT. Odbiornik należy podłączyć do wyjścia BPF regulując ustawić na minimum sygnału. Może być potrzebny tłumik. Regulację przeprowadzić najlepiej na paśmie 14 MHz.
DELRX opóźnienie załączenia odbiornika po przejściu na odbiór. Ustawić 10mS
DELTX opóźnienie załączenia nadajnika po przejściu na nadawanie. Ustawić 10 mS.
DELBK dotyczy CW. Długość podtrzymania w trybie nadawania po naciśnięciu klucza. Chodzi o to aby przekaźniki nie kłapały. Czas ustawienia 400 do 500 mS.
LO_COMP Stopień kompresji toru mikrofonowego. Ustawić 2 lub 4.
TX > VOL Ustawienie wzmocnienia toru nadajnika. Ustawić na -8dB.
Dziękuję za gratulację w imieniu Tomasza i swoim. Powoli, lecz następuje postęp nad rozwojem konstrukcji. Można się zapoznać tu: link
06-12-2016 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 379
Dołączył: 10-07-2009
Post: #247
RE: HUSAREK DSP
Jestem w trakcie strojenia BPF w wersji z postu #202. Oczywiście nie wytrzymałem i po dorobieniu stosownych połączeń podłączyłem BPF pod płytę radiową. Jest problem polegający na totalnym braku przełączania przekaźników poszczególnych pasm. Da się je uruchomić zwierając do masy dreny poszczególnych BSS138 sterujących parami przekaźników. Napięcia są zgodne ze schematem, połączenia SCA, SDL, GND, 3,3V posprawdzane. Gdzie znowu jest niespodzianka?

Bogdan
08-12-2016 3:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 02-11-2010
Post: #248
RE: HUSAREK DSP
Kolego, a połączenia pomiędzy PCF8574A a CD4028 Ty wykonał na przelotkach ? Janusz.
08-12-2016 7:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 12-03-2010
Post: #249
RE: HUSAREK DSP
Bogdan, sprawdź oscyloskopem, sondą logiczną lub w ostateczności miernikiem
jakie masz stany logiczne (przy przełączaniu pasm) na połączeniach PCF8574A i CD4028.
Jeśli tu jest ok, to sprawdź co się dzieje na wyjściach 4028... Tabela stanów jest na schemacie w poście #202.

Jeśli wszystko jest polutowane jak należy, komponenty są takie jak powinny być i są sprawne
to płytka działa bez zarzutu...

Pozdrawiam

Maciek
-=-
08-12-2016 8:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 379
Dołączył: 10-07-2009
Post: #250
RE: HUSAREK DSP
(08-12-2016 7:57)SP5BMP napisał(a):  Kolego, a połączenia pomiędzy PCF8574A a CD4028 Ty wykonał na przelotkach ? Janusz.

Wykonał - oczywiście.

Bogdan
08-12-2016 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SQ3SKN, 3 gości