Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 126
Dołączył: 21-09-2009
Post: #231
RE: HUSAREK DSP
Witam Janusz dziękuje za szybkom odpowiedz przepraszam za zamieszanie prawda jest po twojej stronie Pcf jest sterowani z Discovery . Strach ma wielki oczy i nie chciałem nic uwalić po kolei sprawdzałem moduli i brak dźwięku TQ2-12 mnie zaniepokoję że Husarka rozpiąłem i po kolei sprawdzałem pod Arduino adresy itp . Lepie zapytać no dwa razy lutować ..Husarek czeka na amidoni od Janusza SQ5IZX i dopiero pod antene .Sukcesu życzę i do posłuchania na pasmie HusarkaDSP.

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
27-11-2016 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 30-06-2009
Post: #232
RE: HUSAREK DSP
Panowie, potrzebuję wsparcia.
Złożyłem moduł RF, po podłączeniu do Discovery wszystko zachowuje się prawidłowo do momentu podłączenia VFO. Po podaniu sygnału silny brum S9+.
VFO zmontowane na płytce „Husarka analoga”, SI570 CMOS, WB3040 odpowiednio podłączone oraz na wyjściu dodatkowo tłumik 100R/75R/100R, masa „odseparowana”. Oczywiście dodatkowe wejście 12V podłączone przez 82R, przepięty stabilizator 3,3V i wykorzystany do zasilania szyny I2C (SI570+ PCF).
Na generatorze (NWT200) sytuacja identyczna.
Część m.cz. od kondensatorów separujących 4 X 1uF (przed LT6231) zachowuje się prawidłowo na teście dotykowym przy wyłączonym VFO. Wówczas S-meter pokazuje bez sygnału wartość poniżej 1S, po podaniu sygnału elegancko wskazania S-metra i szum w głośniku wzrasta.
Po podłączeniu VFO przebieg z 74AC175 wyjścia 2 i 7 o wartości 5V.
Stoję z nierozwiązanym problemem od dłuższej chwili, więc wszelkie sugestie mile widziane.
Vy 73 Piotr
29-11-2016 17:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TOMASZ.K Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 18-11-2016
Post: #233
RE: HUSAREK DSP
W poście #9 tego wątku został zamieszczony program do Husarka DSP z poprawioną obsługą karty SD. Pozdrawiam, Tomasz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2016 8:11 przez TOMASZ.K.)
01-12-2016 8:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 126
Dołączył: 21-09-2009
Post: #234
RE: HUSAREK DSP
Witam płytka BPF (DWRADIO)brak połączenia pasma 7 i 14 do szyny krosowano drutem
İmage
i na zakończenie dnia Husarek ruszył RX pierwszy odbiór się odbił dalej na Weekend podpinianie filtru i pa 20w G6ALU pozdrawiam

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2016 22:27 przez SQ6IYY.)
02-12-2016 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 18-11-2010
Post: #235
RE: HUSAREK DSP
Witam,
Mam problem z Disco. Od wersji husarekDSP_30112016_A.bin nie mam mozliwości zmiany siły dzwięku. Czy mam ustawiony VOL na 50, czy 100 dźwięk jest ledwo słyszalny. Na słuchawkach stacje slyszę słabo. Testowane z różnymi SDRami oraz bez.
Wgrywając stary soft ( husarekDSP_01092016 ) slychać szum, tak jakby wszytko było OK. Wracając do nowego Softu (z 30 listopada), cicho, słabiutko. Może są jakieś opcje, które powinny być jeszcze zmienione, ale ja nic w Menu nie widzę.
Co ciekawe, jak weje w TX, to zmieniając Gain (6db), to slysze glosno i wyraźnie. Wychodzę z TX i ...

Pozdrawiam
Greg
04-12-2016 1:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 10-07-2009
Post: #236
RE: HUSAREK DSP
Grzegorz poruszony Twoim postem przed chwilą wyjąłem z pudełka graty Husarkowe i wegrałem soft 30112016. U mnie wszystko działa normalnie - działa regulacja głośności i słyszę stacje wyraźnie i głośno. Przejrzyj dokładnie połączenia i okablowanie.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2016 2:33 przez SP4LVC.)
04-12-2016 2:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 30-06-2009
Post: #237
RE: HUSAREK DSP
Co prawda jeszcze nie uporałem się ze swoim problemem typu "brum", ale po wgraniu najnowszej wersji "brumi" tak samo głośno jak w starej wersji. Twórca oprogramowania, Pan Tomasz, w jednym z postów napisał, że ze złącza kanału lewego (JP4) wychodzi identyczny sygnał jak w wyjściu które jest wykorzystywane zgodnie ze schematem JP3 R. Spróbuj przepiąć sygnał wyjściowy na JP4 L i będziesz o krok do przodu.
73 Piotr
04-12-2016 5:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 02-11-2010
Post: #238
RE: HUSAREK DSP
Prosta sprawa. Z tego co opisałeś kolego Greg, słuchawki są nie podłączone tam , gdzie powinny być. Janusz.
04-12-2016 8:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 77
Dołączył: 29-07-2013
Post: #239
RE: HUSAREK DSP
Fota podłączenia głośnika
04-12-2016 9:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 10-07-2009
Post: #240
RE: HUSAREK DSP
Powoli, mozolnie, ale do przodu. Strasznie krucho z wolnym czasem. Teraz już tylko 40 pierścionków, strojenie i będzie cacy. Panowie pytanie z innej beczki. Od podstaw będę robił G6ALU do Husarka. Jakich szukać tranzystorów do końcówki biorąc pod uwagę jego pracę w paśmie 50 MHz. RD16, czy RD15?


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2016 12:39 przez SP4LVC.)
04-12-2016 12:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości