Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 18-11-2010
Post: #251
RE: HUSAREK DSP
Witam,
Co znaczy:
"połączenia pomiędzy PCF8574A a CD4028 wykonał na przelotkach ? "

Sorry, może to bardzo lamerskie pytanie, ale ja nie wiem Smile

Pozdrawiam
Grzegorz
08-12-2016 12:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #252
RE: HUSAREK DSP
(08-12-2016 12:34)GREG napisał(a):  Witam,
Co znaczy:
"połączenia pomiędzy PCF8574A a CD4028 wykonał na przelotkach ? "

Sorry, może to bardzo lamerskie pytanie, ale ja nie wiem Smile

Pozdrawiam
Grzegorz

Grzegorz to Ty nie wiesz co to są ,,przelotki"? Wracając do dyskusji o moim problemie - niezależnie od pasma i ustawień w module (DEC, BCD) na wszystkich wyjściach PCF 8574AT mam stany wysokie. Czyżby ,,trafiony" nowy scalak?

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2016 14:41 przez SP4LVC.)
08-12-2016 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 12-03-2010
Post: #253
RE: HUSAREK DSP
(08-12-2016 14:41)SP4LVC napisał(a):  Wracając do dyskusji o moim problemie - niezależnie od pasma i ustawień w module (DEC, BCD) na wszystkich wyjściach PCF 8574AT mam stany wysokie. Czyżby ,,trafiony" nowy scalak?

Wg noty PCFa, poziom wysoki na wyjściach to stan po załączeniu zasilania (wewnętrzne pull-up).

Jeśli sterowanie i zasilanie masz podpięte dobrze, nie ma żadnych zwarć i przerw, to wszystko wskazuje na ,,trafiony" PCF...

Pozdrawiam

Maciek
-=-
08-12-2016 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #254
RE: HUSAREK DSP
(08-12-2016 14:59)SP7ROH napisał(a):  
(08-12-2016 14:41)SP4LVC napisał(a):  Wracając do dyskusji o moim problemie - niezależnie od pasma i ustawień w module (DEC, BCD) na wszystkich wyjściach PCF 8574AT mam stany wysokie. Czyżby ,,trafiony" nowy scalak?

Wg noty PCFa, poziom wysoki na wyjściach to stan po załączeniu zasilania (wewnętrzne pull-up).

Jeśli sterowanie i zasilanie masz podpięte dobrze, nie ma żadnych zwarć i przerw, to wszystko wskazuje na ,,trafiony" PCF...

Pozdrawiam

Maciek
-=-

Toś mnie Pan pocieszył. Dobra - trzeba kupić, ale w innej firmie.

Bogdan
08-12-2016 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TOMASZ.K Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 18-11-2016
Post: #255
RE: HUSAREK DSP
Sprawdzał Pan adres PCF w SETUPI-e?
08-12-2016 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 03-08-2010
Post: #256
RE: HUSAREK DSP
Właśnie to chciałem Bogdanowi podpowiedzieć. Aby wszystko sprawdził, zanim weźmie się za wymianę układu. Układ scalony powinien być ostatnim podejrzanym.

73` by Marian SP4FYE
08-12-2016 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 12-03-2010
Post: #257
RE: HUSAREK DSP
Ja takich "oczywistości" nie proponowałem, temat adresowania PCFów był już podejmowany od postu #190 do #191.

Ale poczekajmy co na to Bogdan...

Pozdrawiam

Maciek
-=-
08-12-2016 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 29-07-2013
Post: #258
RE: HUSAREK DSP
Stworzyłem z posiadanych elementów filtr lpf. Pozostały mi poprawki pcb. Zastosowałem kondensatory przewlekane 500V w tolerancji 10 i 20%, rdzenie T-50 i T68 oraz przekaźniki LEG-5.
Całość nie jest mała i stąd pewnie drobne problemy przy strojeniu szczególnie przy wyższych pasmach. Pomimo ustawienia sekcji z najwyższymi pasmami najbliżej wejścia/wyjścia. Z pewnością do wymiany rdzenie dla 50MHz - T50-10 będą lepsze.
Krótki opis i moja fotorelacja z budowy Husarka DSP.
Pozdrawiam Marek
08-12-2016 23:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #259
RE: HUSAREK DSP
(08-12-2016 21:10)SP7ROH napisał(a):  Ja takich "oczywistości" nie proponowałem, temat adresowania PCFów był już podejmowany od postu #190 do #191.

Ale poczekajmy co na to Bogdan...

Pozdrawiam

Maciek
-=-

Sytuacja identyczna jak u Michała w poście #228 - PCF1=0x70, PCF2=0x72. Nie chciało mi się już po nocy bawić w fotografowanie.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2016 0:58 przez SP4LVC.)
09-12-2016 0:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 126
Dołączył: 21-09-2009
Post: #260
RE: HUSAREK DSP
[/quote]

Sytuacja identyczna jak u Michała w poście #228 - PCF1=0x70, PCF2=0x72. Nie chciało mi się już po nocy bawić w fotografowanie.

[/quote]

Witam adres PCF na wyświetlaczu niema nic z rzeczywistym adresem PCF proponuje odczepić szynę I2C z adaptera i oczytasz adres dalej jest PCF1=0x70, PCF2=0x72 przepuszczam że adresy są przypisani na sztywno do PCF
pozdrawiam

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2016 8:58 przez SQ6IYY.)
09-12-2016 8:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości