Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 4.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 18-10-2011
Post: #311
RE: HUSAREK DSP
A ja bym chciał zobaczyć jakieś filmy.
08-01-2017 15:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 127
Dołączył: 30-06-2009
Post: #312
RE: HUSAREK DSP
Przemek, przecież jest strona : http://erkom.info/

73 Piotr
08-01-2017 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 18-10-2011
Post: #313
RE: HUSAREK DSP
Noo ostatni z 20.11.....
08-01-2017 15:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 123
Dołączył: 21-09-2009
Post: #314
RE: HUSAREK DSP
(08-01-2017 15:52)SP9KN napisał(a):  Noo ostatni z 20.11.....
a mnie interesuje soft ver.B ?? Janusz lub Tomek wydać wiosnę daleko lub SP9SNC jest pierwszą jaskółkom na temat softu i testu ??

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
08-01-2017 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 02-11-2010
Post: #315
RE: HUSAREK DSP
Piotrze , przełączana skala spektrum 9/18dB/V ma na celu dokładniejsze wskazanie widma stacji. Jest 5 działek na skali i jeśli załączymy 18dB/V to zakres oglądania dynamiki wynosi 90dB. Przy słabych sygnałach warto rozszerzyć skalę i dlatego Tomasz zrobił 9dB/V. Jednocześnie dla tej skali jest możliwość przesuwania punktu odniesienia szumu. Aby z tego skorzystać należy kliknąć na pionową podziałkę z lewej strony skali i enkoderem ustawić odpowiedni poziom. To tyle co ja mogę pomóc. Więcej Tomasz będzie wiedział. Pozdrawiam, Janusz.
08-01-2017 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 127
Dołączył: 30-06-2009
Post: #316
RE: HUSAREK DSP
No i wszystko jasne. Punkt odniesienia szumu - wywalamy wszelakie tło z obrazka, czyli w moim przypadku zakłócenia miejskie i zostawiamy spektrum ze stacjami które się przebijają. Po "schowaniu" części nieużytecznej mamy tylko to, co posiada jakąś wartość w odbieranym paśmie! Genialne w swojej prostocie. O tym Pan Tomek nie wspomniał, a powinien. "KLIKNĄĆ PODZIAŁKĘ Z LEWEJ STRONY I USTAWIĆ ODPOWIEDNI POZIOM" . Radio genialne w swojej prostocie!!!!!!!!!!!!!!!!!

73 Piotr
08-01-2017 20:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 31-08-2010
Post: #317
RE: HUSAREK DSP
Witam!
Chyba uwaliłem przetwornicę SCW05A-05. Pomyliłem przewody wyjściowe dławika i na przetwornicę podałem odwrotnie napięcie. Wywaliło elektrolit 1000uF ten przy przetwornicy. Zamieniłem przewody, wymieniłem kondensator ale na wyjściu brak 5V, jest jakieś szczątkowe. Mam pytanie czy przetwornica ma zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem napięcia zasilania oraz czy działa bez obciążenia?
Dark
09-01-2017 22:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 391
Dołączył: 10-07-2009
Post: #318
RE: HUSAREK DSP
Jak wynika z noty katalogowej akurat takiego zabezpieczenia nie posiada. Ma przeciwzwarciowe, przeciążeniowe oraz nadnapięciowe na wejściu - ale tylko niektóre typy tych przetwornic. Także chyba współczuję.

Bogdan
10-01-2017 0:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 17-06-2009
Post: #319
RE: HUSAREK DSP
Witam - pytanie do Janusza sp5bmp - czy Husarek DSP był testowany z jakimkolwiek transwerterem - czy były próby przeprowadzone - czy może Kolega napisać jak wygląda konfiguracja do pracy z transwerterem, jaka qrg jest wyświetlana na lcd - może jakiś filmik.
pozdrawiam Jacek.
P.S. filmik to raczej na YT bo ze strony http://erkom.info/?page_id=53 ciężko się ładują.
10-01-2017 22:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 473
Dołączył: 02-11-2010
Post: #320
RE: HUSAREK DSP
Witam, Husarek DSP nie był testowany z transwerterem. Pracę z transwerterem umożliwia wersja _B oprogramowania. Istniej możliwość ustawienia dwóch częstotliwości offsetu dla 2 różnych transwerterów w zakresie od minus 30 000 000 Hz do 500 000 000 Hz. Dla przykładu jeśli ustawimy offset na 404 000 000 Hz a na wyświetlaczu Husarka wcześniej ustawiona była częstotliwość 28 000 000 to po załączeniu transwertera w setupie, na wyświetlaczu zobaczymy 432 000 000 Hz. Wartość sygnału wyjściowego z mieszacza po LPF wynosi 4,5 dBm. i jest wartością wystarczającą do wysterowania mieszacza transwertera. W sprawach oprogramowania proszę się kontaktować z jego autorem kol. Tomaszem. Pozdrawiam, Janusz
11-01-2017 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości