Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,091
Dołączył: 29-01-2010
Post: #411
RE: NWT-7 analizator obwodów
Nowa wersja softu pod NWT UB3TAF
http://www.asobol.ru/software/winnwt5
07-05-2015 21:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 25-02-2015
Post: #412
RE: NWT-7 analizator obwodów
Właśnie zainstalowałem i faktycznie jest wygodniejszy.

Był tutaj mój post odnośnie problemu z NWT-7 ale go skasowałem bo okazało się że wszystko jest ok a robiłem głupi błąd Wink

Tłumienie miedzy wyjściem a wejściem mam ok -76db a już chciałem włosy rwać bo nie mogłem zejść poniżej 45. Głupi błąd przy kalibracji.

Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2015 12:49 przez SP5MET.)
11-05-2015 12:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 605
Dołączył: 26-09-2012
Post: #413
RE: NWT-7 analizator obwodów
To faktycznie nieco dziwne. Czy poziom zależy od załączonego tłumika? Czy wejście NWT ma obciążenie takie jak trzeba (tam powinno być 50ohm).
Ja sobie płytkę wg. XUH chwalę.

Natomiast sam zauważyłem ostatnio dziwny problem.
Normalnie poziom harmonicznych na wyjściu NWT mam taki że ginie w szumach FFT mojego oscyloskopu, na pomiarze filtra kwarcowego czy samego kwarcu albo nawet innych nie widać "duchów" na F/n.
Ale mierzyłem ostatnio filtr klasyczny pasmowy na 30m (klasyczny tzn podobny do tego tu: http://www.interalia.plus.com/filter.gif i oczom moim ukazał się potężny duch na f/2. Podłączyłem oscyloskop gdy na NWT ustaliłem f~5MHz i już nawet nie musiałem patrzyć na FFT, po prostu przebieg był koszmarny.
Nie wiem jeszcze z czego to może wynikać, być może moja ERA-2 podwzbudza się przy pewnych typach obciążenia. Muszę sprawdzić przebiegi przed ERĄ i po. Na taką skalę ten efekt zaobserwowałem pierwszy raz.

Pozdrawiam
11-05-2015 12:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 25-02-2015
Post: #414
RE: NWT-7 analizator obwodów
Karolu przepraszam. Myślałem że zdołam skasować post nim ktoś odpisze.
Wyjaśnienie częściowe powyżej.
Zakręciłem się przy kalibracji bo wcześniej podłączałem mostek do SWR.

Kalibrowałem na rozpiętym kablu a potem zwartym.
A należy kalibrować nie ruszając kabla.

Wszystko jest ok.
Chula i gra. Dopieszczam mostek i idę stroić anteny bo mam tu jakieś jaja z dopasowaniem.

Pozdrawiam
11-05-2015 12:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 605
Dołączył: 26-09-2012
Post: #415
RE: NWT-7 analizator obwodów
Z innego forum, ale bardzo prawdziwe Smile

İmage
11-05-2015 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WIKTG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 22-02-2010
Post: #416
RE: NWT-7 analizator obwodów
Może to odgrzewanie kotleta, jednakże dla poćwiczenia układu AD9850 w temacie przetaktowania postanowiłem zmontować NWT_7
i popędzić go częstotliwością 176,6MHz (generator 35,280MHz powielony pięć razy na pętli ICS502). Układ analizatora uproszczony do maximum, na wyjściu trafko 1:1:1 zamknięte opornikiem 82R, Rset=2k. LPF wg SP3SWJ (22pF 150nH||6,8pF 82pF 220nH||6,8pF 82pF 150nH||6,8pF 22pF). Wejście logarytmiczne AD8307. Moc wyjściowa na poziomie 3,8 mW.
Widok układu na fotkach.
Uzyskane efekty:
- przebieg wyjściowy F=32Mhz (32_1)
- przebieg wyjściowy F=62,5Mhz (62,5_1)
Pomiar filtru dwuobwodowego 21Mhz (out_21_MHz) oraz przebiegi (open i out) dla "otwartego" i "zamkniętego" NWT.

Ponieważ pod ręką był jeszcze oscylator o F=38,88MHz, co dało częstotliwość taktowania 194,4 MHz, to z pewną nieśmiałością wstawiłem go na płytkę. Konieczna okazała się korekta filtru LPF, zostały tylko wymienione kondensatory (12pF 150nH||3,3pF 68pF 220nH||3,3pF 68pF 150nH||3,3pF 12pF).
Uzyskane efekty jak na pozostałych fotkach, częstotliwości odpowiednio: 25MHz, 38,5MHz, 66,7MHz oraz 72,5MHz.
Pomiar filtru dwuobwodowego 21Mhz (out_21_F75) oraz przebiegi dla "otwartego" i "zamkniętego" NWT. (open i out F75).

Jak widać z załączonych obrazków, można próbować dość znacznie przetaktowywać układy AD9850, a co ciekawe temperatura- pomiar wykonywany metodą organoleptyczną (na palec) po parogodzinnej pracy nie przekraczała 40-45 stopni (przyjemne, nie parzące ciepło). Dla porównania, układ AD9851 przy
podobnej mocy wyjściowej oraz częstotliwości taktującej 192 Mhz jest zdecydowanie bardziej gorący, zapewne dokłada się do tego wewnętrzna pętla powielająca częstotliwość zegarową.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage

.pdf  out_open.pdf (Rozmiar: 13.98 KB / Pobrań: 314)
.pdf  out_short.pdf (Rozmiar: 14.29 KB / Pobrań: 329)
.pdf  out_21_Mhz.pdf (Rozmiar: 16.08 KB / Pobrań: 292)
.pdf  out_21_F75.pdf (Rozmiar: 16.6 KB / Pobrań: 276)
.pdf  out_open_F75.pdf (Rozmiar: 14.71 KB / Pobrań: 275)
.pdf  out_short_F75.pdf (Rozmiar: 15 KB / Pobrań: 323)
28-05-2015 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,065
Dołączył: 02-02-2009
Post: #417
RE: NWT-7 analizator obwodów
Gratuluję ciekawych eksperymentów i uzyskanych charakterystyk analizatora.
Dwie uwagi:
1/ W układzie "zwartych portów" analizatora przy częstotliwości startowej 100khz nie powinno być takiego piku w dół do -40dB.
2/ W dynamice analizatora nie zgadza się matematyka (-75dBm ...+5dBm) to dopiero 80dB dynamiki a z wykresów wychodzi 90dB. Coś jest nie tak z tłumikiem lub kalibracją. Proponuję przeczytać ten post.

73 Adam
28-05-2015 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WIKTG Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 22-02-2010
Post: #418
RE: NWT-7 analizator obwodów
Ad. 1
Pozwoliłem sobie przeskanować zakres 60kHz do 150kHz.
Ad. 2
Podłączyłem inną sondę, na 10Mhz jest 2.25 Vpp, czyli moc jest jednak większa, nieco powyżej 12mW.

I jeszcze skan od 1,5 kHz do 40kHz.


Załączone pliki
.pdf  60kHz_160kHz_out.pdf (Rozmiar: 14.09 KB / Pobrań: 376)
.pdf  1k5_40kHz_out.pdf (Rozmiar: 14.88 KB / Pobrań: 325)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2015 1:25 przez WIKTG.)
29-05-2015 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 605
Dołączył: 26-09-2012
Post: #419
RE: NWT-7 analizator obwodów
Koleżanki i koledzy - mam problem.
Mam NWT-7 w wersji sp9xuh - czyli wersja z USB.
Na wszystkich komputerach do tej pory działał (ze starszym i nowszym softem w sensie aplikacji PC).
"Stety" jeden z nich, akurat ten na którym pracuję najczęściej, i dość przenośny, zaktualizowałem z Win7 (GDZIE WSZYSTKO DZIAŁAŁO) do Win10 (tak naprawdę to czysta instalacja win10). Gdzie NWT-7 nie działa.
Pobrałem oczywiście najnowsze sterowniki pod FT232 ze strony FTDI (jest tam jak wół napisane że win8 i win10 działa).
Program WinNWT (v4 i v5) się odpala, i nawet zdaje mu się że nawiązuje połączenie z COM3, ale czyta bzdury. Diody TX/RX w NWT mrygają z arytmią. Wersja f.w. którą program powinien przeczytać z PIC jest bezsensowna, reszta nie działa, wartości czytane są bzdurne, zresztą co chwilę program zamiera na sekundy.

Na innym PC z WinXP SP3, z tym samym sterownikiem, wszystko działa - więc nie jest to kwestia samego NWT, tylko tego że nowy driver (ale tylko na win10) "Źle gada". Aha - program do obsługi FT232 czyli FT_PROG działa prawidłowo - czyta z chipa to co trzeba.
Pomóżcie (mogę zainstalować LinNWT na xubuntu ale to zajmie czas i tak naprawdę nie chcę tego robić tylko dla NWT)

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2015 15:18 przez SQ5KVS.)
04-09-2015 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 11-11-2013
Post: #420
RE: NWT-7 analizator obwodów
Karolu wygląda na to, że jest jakiś problem ze sterownikiem. Sam posiadam Windows 10 pro 64bit i dokładnie taką samą wersję analizatora. Instalowałem sterowniki dostępne u kolegi sp9xuh na stronie ale nie pamiętam czy Win 10 sam sobie ich później nie aktualizował. Obecnie posiadam wersję sterowników 2.12.0.0 z 26.08.2014. Co do rozwiązania problemu to należało by odinstalować sterowniki a następnie poczyścić rejestr i cały komputer z pozostałości sterowników (albo ręcznie albo za pomocą jakiegoś programu) a następnie spróbować ponownej instalacji z wymuszeniem uruchomienia instalatora jako administrator (kiedyś męczyłem się z instalacją sterowników na służbowym komputerze i niby było ok, a dopiero taka instalacja działała prawidłowo - dodam, że konto posiadało uprawnienia administratora). Można też spróbować przywrócić system z Punktu przywracania z przed pierwszej instalacji sterowników. Mam nadzieję, że uda ci się rozwiązać problem.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2015 20:19 przez SQ9RZA.)
04-09-2015 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości