Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 26-01-2013
Post: #461
Photo RE: NWT-7 analizator obwodów
Jaki może być powód tych "pików" na wykresie.


Załączone pliki
.pdf  40_30mLPF_DSP.pdf (Rozmiar: 19.2 KB / Pobrań: 224)
17-02-2018 19:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #462
RE: NWT-7 analizator obwodów
"Komórka" na stole.
17-02-2018 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 26-01-2013
Post: #463
RE: NWT-7 analizator obwodów
(17-02-2018 20:00)SP9FKP napisał(a):  "Komórka" na stole.

Komórki wyniosłem i jest to samo .
Czy STM32discovery Husarka DSP może tak siać . Wykorzystuję sterowanie z Husarka .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2018 20:18 przez SP8GPQ.)
17-02-2018 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #464
RE: NWT-7 analizator obwodów
Czy te "piki" występują bez podłączonego detektora?
17-02-2018 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 26-01-2013
Post: #465
RE: NWT-7 analizator obwodów
Nie występują . Obwody leżą na stole i korzystam ze sterowania BPF-a Husarka a NWT miałem podpięty dowejścia i wyjscia LPF . Chyba to jest z dodatkowego zasilacza impulsowego . Sprawdzę . Dziękuję z pomoc.
17-02-2018 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #466
RE: NWT-7 analizator obwodów
Gdzieś w pobliżu masz jakiś nadajnik, może za ścianą. Powodzenia.
17-02-2018 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 975
Dołączył: 02-07-2010
Post: #467
RE: NWT-7 analizator obwodów
Nadajnik WIFI laptopa, o którego istnieniu często się zapomina. Albo w okolicy router WIFI.

(17-02-2018 19:01)SP8GPQ napisał(a):  Jaki może być powód tych "pików" na wykresie.

73 JERZY SQ9RFC
18-02-2018 2:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYI Offline
Piotr
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 13-12-2009
Post: #468
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witam ponownie.
Mam problem z moim NWT, próbowałem już wszystkiego i doszedłem do etapu rozbierania go po kawałku, dlatego najpierw chciałbym tutaj zasięgnąć rady bo może ktoś tak już miał.
Padł nie od razu - czasami zawieszał się. Ft232 był poprawnie rozpoznawany przez windows, załączał się tłumik i nic, program nie widzi urządzenia. Robiłem wtedy przeróżne kombinacje z wymianą kabla, sprawdzeniu czy gdzieś ekrany nie po zwierały itp. i pomagało - tylko nie wiem co - ot tak sam z siebie nagle zatrybiał. Było tak kilka razy. No właśnie do czasu kiedy przestał Sad

Podłączyłem diody transmisji do FT232 i migają w obydwa kierunki Wink Przelutowałem (przegrzałem) wszystkie luty i nic. Stan na dziś: Po podaniu zasilania windows widzi urządzenie a program nie. Załącza się tłumik 10db.

Jak sprawdzić czy FT232 komunikuje się z prockiem.
Jak sprawdzić czy procek żyje (załącza tłumik więc uznaję że jeszcze się tli w nim życie)- miałem pomysł nawet żeby na nowo go zaprogramować ale na razie się wstrzymałem.

Dodam że odinstalowałem nawet program WinNWT4 (z usunięciem wszelkich plików po nim) i wgrałem na nowo i nic.

Teraz mam zamiar odciąć sondy i sprawdzić, jeśli nic to następnie odciąć tłumiki (jeden ciągle wchodzi) jeśli nic to odciąć wzmacniacz. Generator coś generuje, więc tutaj jest OK. Jakieś pomysły? Na szczęście mam MAX4 i mogłem dokończyć BPF, ale chciałbym jednak by NWT też chodziło - bo planowałem pobawić się harmonicznymi Wink
15-03-2018 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 684
Dołączył: 26-09-2012
Post: #469
RE: NWT-7 analizator obwodów
Ach ten win10.. Na jednym kompie działa mi NWT a na drugim nie i za nic nie mogę zmusić żeby zadziałał. Objawy różne, jak przy częstoskurczu wielokomorowym.
Co ciekawe Arduinu to nie przeszkadza i działa na obu.
Pytanie czy na pewno masz FT232
Do FT232 jest programik (FT_PROG chyba?) który pozwala ci odczytać ID układu i jakieś takie podstawowe rzeczy sprawdzić.
Może najpierw sprawdź to a potem zacznij rozbierać ...
To co mi ewentualnie jeszcze na myśl przychodzi to wirtualna maszyna z czymś co działa i nie musi się aktualizować Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2018 12:29 przez SQ5KVS.)
15-03-2018 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYI Offline
Piotr
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 13-12-2009
Post: #470
RE: NWT-7 analizator obwodów
Znam te bolączki, ale w tym problem że mam XP i NWT działało i mierzyło poprawnie - czasami się blokując jak pisałem. Blokowanie następowało po dłuższej pracy (parę godzin) czyli ewidentnie po rozgrzaniu układu. Pomierzyłem wszystkie filierki BPF - wiec trochę popracował. Sterów do FT232 nie dotykałem, windows rozpoznaje prawidłowo - dolutowałem diody transmisji i migają w obu kierunkach dlatego FT.. wykluczyłem, chyba że jest brak komunikacji z prockiem, ale nie mam jak tego sprawdzić.
15-03-2018 12:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości