Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 393
Dołączył: 19-03-2010
Post: #101
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Próbuję właśnie zrobić sobie balun 1:1 do dipola na 80m.
Posiłkowałem się rysunkiem znalezionym w Internecie, tylko zamiast kabla koncentrycznego użyłem dwóch prowadzonych równolegle uzwojeń z drutu 0,75 mm w izolacji. Wyszło coś takiego. Czy tak powinien wyglądać prawidłowo wykonany balun? Wink


Załączone pliki Miniatury
İmage
15-03-2015 9:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 10-04-2016
Post: #102
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(18-04-2012 19:06)SQ5OUX napisał(a):  Zobacz tu i przeczytaj drugi dokument pdf - ten większy.
Na początku artykułu jest opis jak wykonać transformatory o przełożeniach od 1:1.36 do 1:20.

Norbert SQ5OUX

Link sprzed lat prowadzi w próżnię. Zapytam tak na chłopski elektroniczny rozum : elektryka zna wykonanie transformatora na dowolne przełożenie. Tak na marginesie dziedzina antenowa tradycyjnie podaje kwadrat przełożenia, co rozumiem, kwadrat lub pierwiastek twoim przyjacielem.

Skąd trudność wykonania transformatora antenowego np o przekładni napięciowej np 8/7 (impedancjyjnej 1:1.306) - że nie da się całości bifilarnie?
Owszem 1:1, 1:4, 1:9 są szczególnie eleganckie, ale w czym jest problem z innymi?
02-05-2016 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 09-12-2010
Post: #103
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
COSINUS napisał(a):Link sprzed lat prowadzi w próżnię.

Czemu w próżnię? Tu jest http://www.sp2kds.pl/attachments/article...%20cz8.pdf
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2016 7:00 przez SQ4BJO.)
03-05-2016 6:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 01-03-2012
Post: #104
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
No wlasnie...
Staralem sie, aby stare artykuly byly wciaz do sciagniecia ze strony nawet po przerobkach Tongue

Co do meritum - nie da sie wykonac dowolnego przelozenia. Teoretycznie mozesz sobie nawijac 3 7/17 zwoja, ale sprobuj to wykonac...
Zazwyczaj probujesz sie wstrzelic w jakies minimalne/maksymalne ramy impedancji uzwojenia, do tego jeszcze chcesz miec zadane przelozenie. No i tutaj pojawia sie szara rzeczywistosc Smile

pz
03-05-2016 7:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości