Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #101
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Próbuję właśnie zrobić sobie balun 1:1 do dipola na 80m.
Posiłkowałem się rysunkiem znalezionym w Internecie, tylko zamiast kabla koncentrycznego użyłem dwóch prowadzonych równolegle uzwojeń z drutu 0,75 mm w izolacji. Wyszło coś takiego. Czy tak powinien wyglądać prawidłowo wykonany balun? Wink


Załączone pliki Miniatury
İmage
15-03-2015 9:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IT Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 10-04-2016
Post: #102
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(18-04-2012 19:06)SQ5OUX napisał(a):  Zobacz tu i przeczytaj drugi dokument pdf - ten większy.
Na początku artykułu jest opis jak wykonać transformatory o przełożeniach od 1:1.36 do 1:20.

Norbert SQ5OUX

Link sprzed lat prowadzi w próżnię. Zapytam tak na chłopski elektroniczny rozum : elektryka zna wykonanie transformatora na dowolne przełożenie. Tak na marginesie dziedzina antenowa tradycyjnie podaje kwadrat przełożenia, co rozumiem, kwadrat lub pierwiastek twoim przyjacielem.

Skąd trudność wykonania transformatora antenowego np o przekładni napięciowej np 8/7 (impedancjyjnej 1:1.306) - że nie da się całości bifilarnie?
Owszem 1:1, 1:4, 1:9 są szczególnie eleganckie, ale w czym jest problem z innymi?
02-05-2016 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 09-12-2010
Post: #103
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
COSINUS napisał(a):Link sprzed lat prowadzi w próżnię.

Czemu w próżnię? Tu jest http://www.sp2kds.pl/attachments/article...%20cz8.pdf
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2016 7:00 przez SQ4BJO.)
03-05-2016 6:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #104
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
No wlasnie...
Staralem sie, aby stare artykuly byly wciaz do sciagniecia ze strony nawet po przerobkach Tongue

Co do meritum - nie da sie wykonac dowolnego przelozenia. Teoretycznie mozesz sobie nawijac 3 7/17 zwoja, ale sprobuj to wykonac...
Zazwyczaj probujesz sie wstrzelic w jakies minimalne/maksymalne ramy impedancji uzwojenia, do tego jeszcze chcesz miec zadane przelozenie. No i tutaj pojawia sie szara rzeczywistosc Smile

pz
03-05-2016 7:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 12-05-2011
Post: #105
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Witam,
Trochę odgrzeję temat. Ponieważ instaluję antenę na pasmo 60 metrów - dipol półfalowy zasilany kablem koncentrycznym, którego oporność według wstępnych obliczeń, powinna wynieść w granicach 50-60 ohmów, postanowiłem zbudować balun prądowy 1:1 w celu stłumienia asymetrii prądów. Zakupiłem rdzeń FT140-43 i zgodnie z wiedzą ugruntowaną w tym wątku obliczyłem indukcyjność cewek/ilość zwojów tak, żeby reaktancja dla pasma 5.35 MHz wyniosła pomiędzy 4 do 6 razy tyle co impedancja koncentryka jak radzi Gonczarenko, a 10 razy tyle jak radzą inni koledzy, tak ruskim targiem. Cool
I bardzo z siebie byłem zadowolony, dopóki przed ostatecznym przylutowaniem kabli do gniazda i zasilikonowaniem puszki nie wygooglowałem strony: G3TXQ i kilku innych pokrewnych. Jakby nie było, gość jest autorytetem w dziedzinie anten dysponujący olbrzymim zapleczem pomiarowym. Według niego taki balun powinien dla pasm 3.5 MHz, 5.3 MHz, a nawet 7 MHz zawierać 17 zwojów kabla RG58 na rdzeniu FT240-43, co daje indukcyjność około 300uH (!). Moje 3x2 zwojów na FT140-43 wydają się bardzo odbiegać od tego wyniku.Confused
W podanym wyżej linku jest m.in. tabela ilości uzwojeń dla różnych rdzeni (oraz dławików powietrznych), dla częstotliwości do 30 MHz, a także metody pomiarów stosowane przez G3TXQ.
Czy mógłbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o w miarę przystępne odniesienie się do tych wyliczeń?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2018 19:51 przez SQ8LUV.)
14-11-2018 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2BPD Offline
Piotr
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 07-11-2013
Post: #106
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Krzysiek,

obliczenia indukcyjności dławika w kalkulatorze http://toroids.info/FT140-43.php dotyczą niskich częstotliwości, takich, dla których na wykresie https://www.fair-rite.com/wp-content/upl...s-Freq.jpg u' jest stałe i >> u''

Dla materiału 43 chodzi o częstotliwości < 1 MHz.

Powyżej 1 MHz trzeba budować modele zastępcze ze znaczącą składową rezystancyjną (wnoszoną przez u'') oraz z pojemnościami własnym, rozproszonymi uzwojenia, które przekształcają dławik w równoległy obwód rezonansowy. Prostsze jest wykonanie pomiarów, tym bardziej jeśli wyniki zostaną przystępnie zobrazowane jak u G3TXQ.

Z moich pomiarów opublikowanych tutaj: http://sp7pki.iq24.pl/podglad_posta.asp?...za=2600275 wynika, że dobry byłby również materiał 31.

Jeśli chcesz pozostać przy swoim rdzeniu FT140-43 to wciśnij ile się da zwojów. Sprawa nie jest krytyczna, gdyż (o ile rozumiem) Twój dipol jest symetryczny. Gorzej byłoby, gdybyś robił antenę zasilaną niesymetrycznie.

P.S.1.
Steve G3TXQ jest bardzo chory. Jego Cancer Diary jest publikowany tutaj: http://www.karinya.net/cancer/

P.S.2.
Prawdopodobnie w pomiary przeprowadzone przez Steve'a wkradł się niewielki, systematyczny błąd (nie do końca skompensowane pojemności rozproszone) i jego tabelka zawiera rezultaty nieco przesunięte w stronę niższych częstotliwości a impedancje (również nieco) zaniżone. Tak wynika z dyskusji na forum https://groups.io/g/ocfd . Wymagane korekty byłyby jednak niewielkie. W naszej praktyce można z tabelki Steve'a korzystać "w ciemno".

pozdr.

Piotr, SP2BPD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2018 20:11 przez SP2BPD.)
15-11-2018 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 12-05-2011
Post: #107
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Cześć Piotr,
Dziękuję za treściwą odpowiedź, przy okazji miło spotkać na forum znajomego z pasm.
Tak, to jest dipol symetryczny, potrzebuję dobrej anteny w rezonansie na pasmo 5 MHz do łączności krajowych, widzę że czasami jest ono dobrą alternatywą dla 3.5 czy 7 MHz, a moja antena na te pasma nie ma dobrej sprawności na 60-ce.
Balun już przewinąłem

Dziękuję za informacje o chorobie Steve'a G3TXQ. Jak dobrze, że w całej tej przykrej sytuacji wie on dokąd idzie i jest świadomy Boga któremu wierzy.

P.S. Dziękuję kolegom, że mogłem podpiąć się pod temat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2018 23:21 przez SQ8LUV.)
16-11-2018 14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 119
Dołączył: 12-05-2011
Post: #108
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Jeszcze ciekawy artykuł na ten temat autorstwa Iana White'a GM3SEK (tłumaczony w jednym z archiwalnych numerów ŚR, mam nadzieję że nikt mi tego za złe nie weźmie). Przepraszam za jakość skanów.:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/779c605783719bf1
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec3b5c1b1497afbc
18-11-2018 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości