Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 696
Dołączył: 29-08-2009
Post: #21
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Paweł, jak już jesteś w ferworze nawijania, to sprawdź proszę czy jeżeli odwiniesz ze dwa zwoje z "idealnego baluna" to swr na 28MHz spadnie z 1,35 do jakiejś niższej wartości.
Mnie się wydaje, że tu już wchodzą w grę pojemności uzwojenia.
Ale to już Ty musisz sprawdzić
Jeżeli tak, to można zaryzykować wycofanie się ze wspołczynnika 10 i zaufać Gonczarence, który mówi o 200-300 omach - i zmniejszyć liczbę zwojów.

MAc
mrn

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
19-02-2012 11:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,038
Dołączył: 23-08-2009
Post: #22
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Gdy balun jest gotowy, czas na kolejny test:
należy przeprowadzić test mocy. Dopiero taki test ostateczne wykaże jego przydatność.
W tym celu należy go podłączyć do TRXa o odpowiedniej mocy np.100W.
Do wyjścia należy podłączyć sztuczną antenę odpowiedniej mocy. Mierzymy SWR i temperaturę rdzenia przy pełnej mocy.
To nie wszystko. Należy dodatkowo zapewnić zaistnienie maksymalnej składowej niesymetrycznej. Robimy to w prosty sposób. Zwieramy jedną z żył na wyjściu z żyłą przeciwną na wejściu. Teraz dopiero ujrzymy ostateczne jakość naszego baluna mierząc dwa parametry: SWR za pomocą TRXa (zwykle pomiar jest wbudowany do TRXa) oraz temperaturę rdzenia. Temperatura rdzenia nie powinna przekroczyć 60 stopni celsjusza. Może być to inna wartość jeśli jest podana przez producenta rdzenia.
Jeśli rdzeń będzie się bardziej nagrzewał to znaczy, że straty w rdzeniu są za duże co oznacza, że nasz rdzeń jest nieodpowiedni lub podaliśmy za dużo mocy co oznacza, że nasz rdzeń ma za małe gabaryty dla tej mocy.

Dodatkowo można pomierzyć straty mierząc napięcie w.cz. na wejściu oraz na wyjściu, lub mierząc moc, ale tym samym miernikiem przekładając go z wejścia na wyjście.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2012 14:07 przez SP2JQR.)
19-02-2012 14:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #23
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
zobacz ten "trzeci" drut zwierający gorący z ekranem .... rozwiąże on problem elektrostatyki...

http://www.youtube.com/watch?v=BQ9n0GC8_gw
19-02-2012 17:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,038
Dołączył: 23-08-2009
Post: #24
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Jeśli chcesz używać anteny z pasma 80m na paśmie 160m dostrajając całość za pomocą skrzynki antenowej to taki dodatkowy drut nie w każdym przypadku się sprawdzi, ponieważ w miejscu podłączenia trafa impedancja układu antenowego może być wysoka, a impedancja dodatkowego zwierającego drutu może już być w tym przypadku za mała i uniemożliwi takie użycie anteny na 160m. Na filmie test jest prowadzony na oporności 50 omów i wszystko jest OK właśnie z tego powodu. W przypadku nietypowego wykorzystania anteny może być inaczej.
Ja u siebie mam iskiernik i dodatkowy wysokoomowy rezystor wyłącznie z tego powodu.
W każdym innym przypadku zastosowań drut jest prostym rozwiązaniem likwidującym elektrostatykę i wyrównującym symetrię.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2012 18:19 przez SP2JQR.)
19-02-2012 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #25
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Balun "50-omowy" jest do anten tychże :-) 50 omowych... a skrzynka przy TRX powinna z założenia tylko korygować niewielki SWR "nastrojonej" anteny

Jeśli chcemy robić skrzynka "cuda" zastosujmy skrzynke zdalną w punkcie zasilania anteny ... jak to robią wojskowi od lat... :-)

Błędem jest robienie by antena na 80 m... była używana na wszystkich pasma gdy skrzynkę mamy przy TRX ... bo antena staje się cały kabel+antena... w takim wypadku RF-CHOKE powinien być za TUNEREM ... a nie pod anteną :-)
19-02-2012 18:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,038
Dołączył: 23-08-2009
Post: #26
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Nie da się podwiesić skrzynki pośrodku do anteny rozwieszonej między dwoma blokami - nawet ferryty symetryzatora i podwieszony fider są już zbyt dużym obciążeniem. Mieszkam nad morzem na wzniesieniu, gdzie wieją potężne wiatry.

Ten patent działa doskonale, jest wilk syty i owca cała... Żebym tylko jeszcze miał czas na robienie kuso...
26-02-2012 9:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #27
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(26-02-2012 9:38)SP2JQR napisał(a):  Nie da się podwiesić skrzynki pośrodku do anteny rozwieszonej...

Jak wszystko - to też jest rzeczą naprawdę względną... :-) - w każdej lokalizacji jest inaczej...

pod urządzeiem poniżej widać też "choke" ....

İmage

http://www.g3ynh.info/atu/sgc230.html
26-02-2012 20:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #28
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Skoro już przy zdalnych skrzynkach jesteśmy - jak to jest z tym dławikiem? Jest sens go dawać kiedy mamy skrzynkę?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
26-02-2012 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 274
Dołączył: 06-05-2011
Post: #29
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Myślę że skoro ktoś zrobił skrzynkę zaraz przy ramionach dipola to w skrzynce powinno być coś w stylu symetryzatora, chyba że to nie jest symetryczna antena i chcemy pozbyć się w.cz. z ekranu fidera
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2012 23:39 przez SP4EJT.)
26-02-2012 23:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #30
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(26-02-2012 23:07)SQ4RNF napisał(a):  ...jak to jest z tym dławikiem?.


na "alledrogo" i w sklepach mozna kupic takie rdzenie dławiki zapinane na kabel... mozna tego duża torbę... i pozakładać na kabel co kilka cm....

ale pozostanie zawsze problem WAGI - o którym słusznie pisał SP2JQR ... każda antena inna z każda mamy inne problemy... a


a czemu nie zastosować trafa 1:1 :-) z separacją galwaniczną... ??? .... dodac tylko rezystor 1 mom do spływania ładunków
26-02-2012 23:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości