Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #1
Rainbow Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Dzień Dobry Wszystkim

Już niedługo wiosna ;-) więc muszę wykonać kilka balunów prądowych 1:1. Wydawało by się, że to nic trudnego, ale...

Wymyśliłem sobie, że będą to baluny w układzie jak na pierwszym rysunku.

İmage

Udało mi się zdobyć kilka odcinków bardzo dobrego kabla RG-316 (teflon), który używany był w nadajniku broadcastingowym pracującym w zakresie mikrofal (satelity). Zastosuje rdzenie toroidalne Amidona FT-140-43 lub FT-140-77. Maksymalna moc to 100W.

50 cm odcinek kabla podłączyłem do analizatora miniMAX a na drugim końcu obciążenie 50 Ohmów firmy Radial... Efekt pomiarów widzicie na drugim rysunku.

İmage

Czy moglibyście podpowiedzieć czy ten kabel nadaje się do nawinięcia dobrego baluna pracującego w zakresie od 7 MHz do 28 MHz ??? Bardzo proszę o pomoc w interpretacji pomiarów.

Jestem po lekturze kilku artykułów na temat balunów ale praktyka jest najważniejsza :-)

Generalnie jestem QRP i zależy mi na idealnym dopasowaniu całej instalacji antenowej.

Dziękuję i Pozdrawiam :-)
Robert

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2012 19:02 przez SQ5STZ.)
22-01-2012 19:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #2
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Pozwól, że podepnę się pod Twój temat i przy okazji zadam pytanie odnośnie tego baluna, jako że zawsze intrygował mnie ten sposób nawijania: Czy tak nawinięty balun mozna nazwać BAL-UNem? Z której strony on jest "balanced" a z której "unbalanced"?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
23-01-2012 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #3
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Zapraszam :-)

(23-01-2012 0:30)SQ4RNF napisał(a):  (ciach) Czy tak nawinięty balun mozna nazwać BAL-UNem? Z której strony on jest "balanced" a z której "unbalanced"?

Z ust mi to wyjąłeś ;-) Zapomniałem o tym napisać. Mam nadzieję, że znajdą się praktycy, którzy poświęcą 5 minut na odpowiedź.

Dziękuję :-)
Robert

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
23-01-2012 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 06-05-2011
Post: #4
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Naprawdę tego nie kumacie ? Brak wam wyobraźni Wink Ja wam to wytłumaczę korzystając z pewnej analogii.
Macie antenę siatkową do TV ? Rozbierzcie wtyczkę ta przy telewizorze i zobaczcie jak elektronicy odcinają składową stałą (potencjał stały (napięcie stałe)) od składowej zmiennej - czyli w tym przypadku sygnały w.cz. z anteny od napięcia z zasilacza. Stosuje sie do tego celu dławik który niepozwala składowej zmiennej przeniknąć do zasilacza, jak i składowej zmniennej "obciążyć" i wytłumić sygnał z anteny.
Przykład inny - macie monitor komputerowy ? Zobaczcie że na kablu między komputerem a monitorem są zgrubienia przy w tyczkach. są tam rdzenie podobne do tego, który jest w omawianym przez was "balunie". Te monitorowe przewody są ekranowane i niby ten ekran powinien chronić przez dostawaniem/wydostawaniem się z/do kabla. Jest jeszcze kwestia tego że ekran też jest przewodem i potrafi emitować/zbierać sygnały z/do otoczenia. Dlatego są te rdzenie przez które sygnały w.cz. jak i impulsowe są tłumione/odcinane.

Wyobraźcie sobie dipola na 80m ... jedno ramię jest podłączone do żyły sygnałowej, a drugie do ekranu (mowa o przewodzie koncentrycznym oczywiście) - dipol, w przeciwieństwie do kabla koncentrycznego jest konstrukcja o budowie symetrycznej i "wymusza" na swoich zaciskach pojawienie sie zasilania symetrycznego (mimo to że jest zastosowany koncentryk). To z kolei powoduje, że kabel koncentryczny zaczyna zachowywać się podobnie do kabla symetrycznego i napięcie w.cz. zaczyna szaleć po ekranie koncentryka - a skoro oprócz ramion dipola emituje i obiera sygnały również ekran przewodu (uwierzcie że tak jest) to nie jest juz wtedy dipol, tylko jakaś dziwna antena o kształcie litery T. İmage
Aby pozbyc sie tego nieporządanego zjawiska stosuje się sposób taki jak jest na rysunku, który ktoś umieścił w tym temacie ... lub kilka rdzeni np. z kabla monitorowego poprostu nasuniętych na kabel, zaraz przy podłaczeniu do ramion dipola(bez nawijania kabla na pierścień).
Taki zabieg tworzy dławik który nie pozwala przedostawać się energi w.cz. na ekran przewodu. Nie jest to według mnie prawdziwy BALUN ale działa.
Znacie sposób nawijania cewek "bifilarnie" czyli dwa przewody na raz - to jest podobieństwo do naszego "baluna" ponieważ koncentryk możemy potraktować jako dwa przewody nawinięte bifilarnie na rdzień - zatem potencjał między zaciskami przewodu przed rdzeniem jest prawie identyczny jak potencjał między zaciskami za rdzeniem - czyli sygnał po przejściu przez taki "BALUN" nie powinien wiele się zmienić. Jednak zmienia się na co ma wpływ indukcyjność spowodowana nawinięciem na rdzeń. Zatem czym większa częstotliwość, na której ma pracować taka instalacja antenowa, tym większy wpływ (tłumienność) ma ten "balun" na sygnał. Według angielskiej wikipedii prawidłowy BALUN PRĄDOWY posiada budowę jak na schemacie poniżej, mniej więcej tak:İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2012 15:02 przez SP4EJT.)
23-01-2012 15:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #5
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Ale my to wszystko kumamy! Tongue

My pytamy czy takie trafo to nie jest UN-UN?

i pytamy jeszcze o to nawinięcie przeciwosobne Wink

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
23-01-2012 19:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #6
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Dobry Wieczór :-)

(23-01-2012 19:26)SQ4RNF napisał(a):  Ale my to wszystko kumamy! Tongue
My pytamy czy takie trafo to nie jest UN-UN?
i pytamy jeszcze o to nawinięcie przeciwosobne Wink

Marcinie SP4EJT
Wytłumaczyłeś nam i mam nadzieję innym początkującym o co chodzi. Moim zdaniem, zrobiłeś to bardzo dobrze; dotarło i do mnie ;-) Ale...
Ale przyłączam się do pytań Łukasza SQ4RNF.

Jeżeli jednak będzie to balun ;-) to czy nawinięcie przewodem RG-316 o charakterystyce widocznej na drugim rysunku (mojego pierwsze emila) spowoduje prawidłową prace baluna ??? A przy okazji nie będzie strat mocy w przesyłaniu w.cz. do anteny ???

Jestem QRP i każdy miliwat jest dla mnie cenny ;-)


Dziękuję
Robert SQ5STZ

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2012 21:29 przez SQ5STZ.)
23-01-2012 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 26-07-2009
Post: #7
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Witam mam taki "balun" zastosowany do anteny W3DZZ i jestem z niego zadowolony ja go wykonałem takim samym przewodem z jakiego jest wykonany fider u mnie rf5 . Działa to według mnie dużo lepiej jak typowy balun wykonany z 3 uzwojeń pracuje mocą 50 wat i nie mam problemów z odbiorem dalekich stacji a i z dowołaniem biorąc pod uwagę moc nie mam problemu.

Mietek SP1NV
23-01-2012 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Online
Henryk
*****

Liczba postów: 1,063
Dołączył: 23-08-2009
Post: #8
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Trochę inny ale działający na dokładnie takiej samej zasadzie mam zastosowany do mojej w3dzz. W przeciwieństwie do typowego symetryzatora daje możliwość zestrojenia anteny nietypowo - za pomocą skrzynki np. na paśmie 1,8MHz.
Straty są mniejsze niż w typowym balunie.
Są też wady: obwód dipola jest otwarty i może być kłopot z elektrostatyką. Dlatgego w u siebie zastosowałem rezystor 1Mom/2W równolegle do dipola oraz dodatkowo iskiernik na 800V.
Jeśli ktoś jest perfekcjonistą, może zastosować dodatkowy identyczny rdzeń toroidalny z biflarnym uzwojeniem - wtedy uzyska rasowy balun z dobrą symetryzacją.
24-01-2012 0:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 294
Dołączył: 06-05-2011
Post: #9
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(23-01-2012 19:26)SQ4RNF napisał(a):  Ale my to wszystko kumamy! Tongue
My pytamy czy takie trafo to nie jest UN-UN?
moim zdaniem nie jest ważne czy co dasz na wejście - może być sygnał UNbalanced, ale może być też BALanced.
Za to po przejściu przez taki "BALUN" jest tak jakby BALanced.
(23-01-2012 19:26)SQ4RNF napisał(a):  i pytamy jeszcze o to nawinięcie przeciwosobne Wink
nie rozumiem o co chodzi, mógłbyś rozwinąć swoją myśl/pytanie ?

Jeśli chodzi o balun do QRP to mogę powiedzieć jaki ja stosowałem od pojedyńczych watów do 50 Watów - nadawałem na działce z auta na dipolu 2x19,5m, który był powieszony 2-3 metry nad ziemią i działało jak dla mnie dobrze. Używałem około 15 Watów wtedy i nie miałem problemów ze znalezieniem korespondentów.
Dla mnie "prawdziwy" balun to najstarsza i najprostsza myśl techniczna a mianowicie transformator - jest to wygodne bo proste do zrobienia, zrozumienia, ustawienia przełożenia (praktycznie do każdej impedancji możecie sobie dopasować ilością zwoi. Zastosowałem do tego wspomniany przeze mnie rdzeń wydłubany z kabla monitora komputerowego - te rdzenie są super. Jak macie reflektometr z pomiarem mocy to sami możecie eksperymentalnie dobrać ilość zwoi ( wystarczą po 2 lub 3 na uzwojenie ). jedno uzwojenie podłaczacie pod radio, a drugie pod miernik mocy. puszczacie nośną i sprawdzacie jaka jest strata mocy - pamiętam że była niewielka i byłem mile zaskoczony i to od 3,5 do 28MHz. 1,8 nie sprawdzałem bo nie mogę używać. Osobiście uważam że strata 10 % mocy to ŻADNA strata. 10% straty napięcia to już coś. Do dipola powieszonego przy mojej chacie zastosowałem rdzeń Amidona T184-2 lub T200-2 - nie pamiętam ale raczej ten pierwszy. Kilkanaście zwoi na uzwojenie, dobranych experymentalnie pod względem małych strat i szerokopasmowości.
Pamiętam że na którymś ze skrajnych pasm w zakresie 3,5 -30 MHz była strata mocy rzędu 20 % (czyli z 5W zostanie 4W - to jest niezauważalna zmiana). Potem przerobiłem go tak żeby jak najmniejsze straty były w paśmie 80m bo do takiej anteny go montowałem. Jednak do QRP POLECAM rdzeń z kabla monitorowego - to "pewniak". potem wyedytuje posta i wkleje zdjęcie mojej polowej prowizorki. Acha, jest jeszcze jedna zaleta transformatorowego balona - ramiona dipola są galwanicznie odizolowane od fidera(no i radia) zatem ładunki elektrostatyczne nie szkodzą tak bardzo ... no i plusem jest to układ zamknięty (uzwojeniem baluna) więc to dodatkowe zabezpieczenie przed ładunkami (wyładowaniami) elektrostatycznymi. Nie wiem czy widzieliście, ktoś tu robił testy odnośnie szerokopasmowości i strat symetryzatorów :
http://www.sp5jnw.sem.pl/technika/balunt...ntest.html
(23-01-2012 21:28)SQ5STZ napisał(a):  Jeżeli jednak będzie to balun ;-) to czy nawinięcie przewodem RG-316 o charakterystyce widocznej na drugim rysunku (mojego pierwsze emila) spowoduje prawidłową prace baluna ??? A przy okazji nie będzie strat mocy w przesyłaniu w.cz. do anteny ???
Nie wiem Smile nie mam takiego kabla i takiego analizatora - więc nie mogę sprawdzić

Poniżej fota mojej polowej prowizorki 2x19,5 metra, a właściwie sam balun. Jak widzicie są tam dwa uzwojenia każde po 3 zwoje zze zwykłego kabla elektrycznego o przekroju 1,5 mm2 - bo taki miałem.

Do Roberta SP5STZ : Wymagasz żeby balun pracował od 7 do 28 MHz - myślę że do dość wąskie pasmo jak na balun więc taki ci spokojnie wystarczy, ponieważ ja robilem go pod kątem 3,7Mhz to być może że po dwa uzwojenia bedzie lepiej dla ciebie - sprawdzić zawsze możesz. Nie zapomnij tylko, że to transformator - więc jedno uzwojenie do radia, a drugie ... wiesz gdzie. Więcej na ten temat nic nie wiem i nie potrafię odpowiedzieć konkretnie na twoje pytania.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2012 17:22 przez SP4EJT.)
24-01-2012 15:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #10
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Potwierdzam w 100% użyteczność rdzenia z kabla VGA! Na takich rdzeniach nawinąłem trafo 1:2,8 do delty i działa wyśmienicie Smile Jak znajdę screeny z pomiarów to zamieszczę. Tu trochę info: http://www.sp2kds.pl/materiay-techniczne...-i-kwadrat Sporo dławików wykorzystywanych jako szerokopasmowe filtry EMI nadaje się do naszych celów, szczególnie ze starych sprzętów ale koniecznie trzeba je zmiezyć na przenoszenie i tłumienie asymetrii. Materiał z linku, który podałeś jest niezwykle przydatny.


Nie zgodzę się z wykorystywaniem rdzeni Amidona z materiału 2 na baluny. Owe rdzenie mają zbyt małą przenikalność aby objąć całe pasmo 3,5-30MHz. Aby balun dobrze pracował na 80m uzwojenie powinno mieć indukcyjność ok. 35u a to już daje całkiem sporą liczbę zwojów co skutkuje zwiększeniem strat na wyższych pasmach i vice versa.
10% strat na balunie to już jest dużo, 20 jest nie do przyjęcia. Ja uważam, że nie ma sensu ogrzewać atmosfery, zwłaszcza że kupno dobrego rdzenia nie stanowi problemu.


edit.

Jeszcze jedna rzecz - Ian White GM3SEK opublikował taki oto dokument:

http://sp2swi.nawigator.biz/balun-napiec...radowy.pdf

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2012 15:40 przez SQ4RNF.)
24-01-2012 15:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości