Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #81
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Niejeden chciałby mieć taki balun jak Twój Big Grin
Ja również próbowałem zewrzeć skrętkę z jednej strony i mierzyć drugą ale indukcyjność wychodziła mi taka jak w Twoim przypadku. Najlepiej jakby wypowiedział się Henryk.

Firma jest z południowego zachodu. Przed chwilą sprawdzałem na allegro i nie ma już tego brązowego, natomiast pojawił się rg142 z podwójnym srebrzonym oplotem, tyle że gorąca żyła to jest drut, co może wpłynąć na giętkość przewodu.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
05-07-2012 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #82
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Zewrzeć trzeba początek z końcem, a nie 2 druty z jednej strony. Gdy zwieramy tak jak wy to znosi się pole, bo płyną prądy w przeciwfazie. Wynik zbliżony do zera "mówi jak dobra jest symetria uzwojeń. W "moim" wypadku indukcyjność powinna być 4x większa od uzwojenia pojedynczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2012 18:02 przez SP4HKQ.)
05-07-2012 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #83
Rainbow RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Dzień Dobry

Właśnie Henryk SP4HKQ uświadomił mi... że muszę znaleźć stare książki do elektrotechniki i przypomnieć sobie obwody prądu zmiennego. Ciągle zapominam o fazach i "wyprzedzeniach" i opóźnieniach Confused

Henryk dziękuję za podpowiedź Smile i proszę o więcej.

Zatem dwie cewki połączone równolegle powinny dać wyniki 46uH/2=23uH ??? A co z indukcyjnością wzajemną ??? Pytam bo nie wiem jak powinno być ???

(05-07-2012 18:02)SP4HKQ napisał(a):  ...W "moim" wypadku indukcyjność powinna być 4x większa od uzwojenia pojedynczego.

Henryk oświeć nas w temacie, proszę.

Łukasz SQ4RNF dziękuję za podpowiedź. Namierzyłem ten kabel Cool Na portalu aukcyjnym jest wersja brązowa za jakąś (jak mawiał Kramer) horrendalną pomyłkową kwotę za 1m.b. Za to cena tego białego jeszcze jest do przyjęcia.


Uzupełniając temat to wykonałem próby "wytrzymałościowe" baluna (rdzeń FT140-43 + 7 zwoją 2x1mm DNE w rurce termokurczliwej). Przyłożyłem 750W w CW przez 30 sekud. Rdzeń zrobił się ciepły zaś miejsca gdzie było nawinięte uzwojenie gorące, ale dało radę trzymać palce. Przy mocy 150W w CW rdzeń był letni zaś przy uzwojeniach lekko ciepły.

Teraz jestem w trakcie testów baluna w nowej wersji, lekko poprawionej. Dam znać jak skończę.

3VCie Się Smile
Robert

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
05-07-2012 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #84
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Robert moje imię jest bezpośrednio pod znakiem, więc pisz trochę uważniej.
A teraz o indukcyjnościach. Musimy rozważyć 2 sytuacje. Jedna gdy mamy dwie cewki ale każda nawinięta na innym rdzeniu. Druga gdy obie cewki są na jednym rdzeniu. To co piszesz to zachodzi w wypadku 2 indukcyjności, ale każda na własnym rdzeniu. Wzór na indukcyjność to L= ALxN2 (N2 to jest liczba zwoji do kwadratu) . Więc jak mamy 2x więcej zwoji L=Alx(2xN)2 to po rozwinięciu L=Alx4xN2. Gdy cewkę nawijany na jednym rdzeniu to jak zwiększamy liczbę zwoji 2x to indukcyjność rośnie 4x.
06-07-2012 6:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #85
Rainbow RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(06-07-2012 6:33)SP4HKQ napisał(a):  Robert moje imię jest bezpośrednio pod znakiem, więc pisz trochę uważniej.
Nie wiem dlaczego pomyliłem imiona Huh U nas na wsi ciągle ponad 30 stopni więc pewnie dlatego Blush
Dziękuję w imieniu zielonych. To wyjaśniło moje i nie tylko wątpliwości.

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
08-07-2012 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #86
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Witam ...

Polecam zajrzeć na linka i obejrzeć jak naprawdę prosto WOBULOSKOPEM można zmierzyć impedancje BALUNA PRĄDOWEGO Smile
będziecie zaskoczeni :-) szybkością i prostotą metody ;-) i nie bijemy to sie o dokładność aptekarska że pomylimy sie o kilka "łomów"
bardzo ładnie widać wszystkie własne rezonanse :-)

https://sites.google.com/site/max6notatk...impedancji

na dole linku sa dodatkowe linki do podstron.

Oczywiście ja jako wobulskopu użyłem MAX6... ale wiadomo wobuloskop to wobuloskop :-)

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
02-10-2012 0:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #87
Rainbow RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(02-10-2012 0:39)SP3SWJ napisał(a):  Witam ...
Polecam zajrzeć na linka i obejrzeć jak naprawdę prosto WOBULOSKOPEM można zmierzyć impedancje BALUNA PRĄDOWEGO Smile (.ciach.)...

Cześć Jarek :-)

Niestety, na razie inwestuje w harmoniczne ;-)

Póki co używam miniMAXa i to nim zrobiłem pomiar mojego "idealnego" baluna prądowego.

İmage

Impedancji jeszcze nie zmierzyłem bo nie mam MAX6 :-P ;-)

Balun był ze mną w Burzeninie, ale nie zdążył się zmierzyć :-( bo kolega z "elektrownią pomiarową" szybko się zwinął.

Opis wykonania zamieszczę w najbliższej przyszłości.

3VSie
Robert

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
04-10-2012 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 01-11-2009
Post: #88
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Witajcie . Przez ostatni weekend popełniłem stronę o un-bal_ach 1:1 wymuszających symetrię .
Może opis się przyda .
Rdzenie kosztują około 1zł za sztukę, do nabycia w firmie AET .
Zakupy w zasadzie hurtowe - jak trzeba to pomogę w detalu.

http://www.sp2fp.profimot.pl/Balun_1-1_r...exbal.html

Jarku SWJ zapraszam na pomiary z dwoma sądami i maxem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2018 11:46 przez SP2FP.)
15-10-2012 20:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #89
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Pawle popraw linka strona się nie ładuje... ..

Wiesz że Ciebie zawsze chętnie odwiedzę z moimi zabawkami

a czy podobne do tego wredne pomiary by zewrzeć go "złośliwie" jak na tym obrazku ?

Czyli na wyjściu "lewy" ...albo "prawy" do masy źródła sygnału

İmage

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2012 20:19 przez SP3SWJ.)
15-10-2012 20:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #90
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Witam!
Nawijając balun drutem emaliowanym należy bać się o jakieś przebicia/ iskrzenia pomiędzy drutami nawiniętymi na toroidzie? Czy sam toroid należy też obkleić taśmą izolacyjną? Moc max 100W /SSB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2013 16:46 przez SQ8NYK.)
05-02-2013 16:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości