Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #431
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
jak chcesz pogrzebać w kodzie to masz też alternatywny program do stestowania w poście numer #120
oraz tu do pobrania http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/SP3SWJ/eATU/...J_eATU.zip

inny protokół - ale do testowania hardware może bardziej przydatny

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
03-11-2014 23:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #432
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(01-09-2014 10:19)SQ9FK napisał(a):  Kontrolnie: czy na pinie RXD z AVR powinienem miec wysokie napięcie +5V ? czy 0 ?
Na przejściówce zarówno na TXD jak i RXD mam wysoko +5V
Natomiast AVR w eATU: TXD +5V, RXD 0V.

W stanie "spoczynkowym" (bez transmisji) na pinach TxD, RxD procesora AVR powinny być wysokie poziomy (+5V dla ATmega8). Jeśli u Ciebie na pinie RxD jest zero to procesor nic nie odbierze.
Przy komunikacji szeregowej pomiędzy różnymi urządzeniami, procesorami należy dobrze sprawdzić opisy wyprowadzeń i zadbać o prawidłowy "przeplot" sygnałów tzn. TxD PC -> RxD ATmega8, RxD PC <- TxD Atmega8. Niestety złącza na różnych przejściówkach oraz opisy sygnałów nie zawsze są jednoznaczne.

73 Adam
04-11-2014 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2BPD Offline
Piotr
**

Liczba postów: 54
Dołączył: 07-11-2013
Post: #433
Smile RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Koledzy,

Proszę o radę, bym mógł podjąć decyzję bez przekopywania się przez literaturę.

Będę wykonywał skrzynkę z elementami L i C dostrajającą reflektor anteny kierunkowej do 4 różnych pasm. Jakiej wielkości rdzenie Amidona z materiału 2 mam użyć, jeśli zakładana moc w antenie wyniesie 100W? Przymierzam się do rdzeni T106-2.
Nie za mały to rozmiar?

A bardziej teoretyczne pytanie - jak w miarę prosto korelować moc <-> wielkość rdzenia?

Pozdr.

Piotr, SP2BPD

Edit 1:
już częściowo znalazłem odpowiedź - Mini Ring Core Calculator i jego alarmujące czerwone wskazania w okienkach: Flux i Temperature Rise przy zwiększaniu napięcia na indukcyjności.

Dla określenia napięcia potrzebuję znać dobroć cewki. Gdyby to była cewka powietrzna, skorzystałbym z solidnego kalkulatora: http://hamwaves.com/antennas/inductance.html.
Jak jednak określić dobroć cewki na rdzeniu proszkowym?


Edit 2:
Nie miałem wyjścia, musiałem poszukać w internecie. Znalazłem trzy pliki PDF z wszechstronnymi danymi na temat rdzeni Amidona, w tym też liczne wykresy dobroci Q.
Może komuś się przyda:
http://www.micrometals.com/downloads/Q%2...ue%20H.pdf
http://www.soft-und-hardware.de/docu_pro...145466.pdf
http://www.datasheets.pl/ferrite_cores/AMIDON.pdf

Jeśli jednak ktoś miałby ciekawe uwagi, obserwacje praktyczne z tematyki poruszonej w tym poście, proszę o dopisanie się. Może z pomocą doświaczonych Kolegów uda mi się uniknąć poważniejszych błędów konstrukcyjnych."

Dzięki za uwagę Smile Smile Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2015 19:05 przez SP2BPD.)
24-09-2015 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #434
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam, czy któryś z kolegów ma aplikację pod Windows'a sterującą eATU i może mi ją udostępnić? A może ktoś z budujących ten tuner stworzył własny sterownik na bazie Arduino? Wystarczyło by mi sterowanie z dwóch enkoderów mechanicznych pojemności 0-255 i indukcyjności 0-255 + przełączanie pojemności z LCD i wyjście na rs485.
31-10-2015 23:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #435
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Czy ktoś z was wie jak wysłać rozkaz z powłoki Linuxa do eATU?

Polecenie
echo #A1TC003L007 > /dev/ttyUSB1
nie działa. Prawdopodobnie brakuje znaku CR.

2400bps jest ustawione
stty speed 2400 < /dev/ttyUSB1
Witam,
odpowiadam sobie na pytanie:
Tongue

echo -e "#A1TC123L123\x0D" > /dev/ttyUSB1

ps.

Wsad v1.09 nie działa poprawnie z RS485 na szczęście ostatni v1.11 jest OK.


I jeszcze:

printf '%b\n' "#A1TC000L000\x0D" > /dev/ttyUSB1
printf '%b\n' "$(cat atu.txt)" > /dev/ttyUSB1
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2015 14:47 przez ORINOCO.)
07-11-2015 23:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO5WI Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 22-05-2014
Post: #436
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
To i ja dodam coś od siebie Cool
İmage
22-02-2016 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 11-11-2013
Post: #437
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od jakiegoś czasu składam sobie powoli skrzynkę i dzisiaj chciałem sprawdzić komunikację pomiędzy komputerem a skrzynką. Niestety nie jestem wstanie uzyskać komunikacji.
PCB skrzynki w wersji v1.9 z modyfikacją (uwolniony pin Reset) oprogramowanie wgrane w wersji v.5. Program skrzynki chyba się wykonuję bo dioda z pinu 6 PD4 świeci a z pinu 11 PD5 miga.
Korzystam z konwertera USB ->RS 232 UART
http://allegro.pl/show_item.php?item=6111087485
Sam konwerter działa poprawnie (sprawdzone poprzez zwarcie RX z TX i wysłanie z terminala danych).
Ustawienia transmisji 2400Bd 8 N 1. Próbowałem z rożnymi prędkościami jednak bez pozytywnych efektów. Skrzynka nie zgłasza się. Na RX i TX Atmegi stan wysoki 5V
Co może być problemem i gdzie szukać rozwiązania.
Dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam.
23-07-2016 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #438
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witaj Grzegorz, kilka uwag:
- po pierwsze najlepiej wgrywać najnowszy soft ver.1.11 ponieważ wcześniejsze wersje miały jakieś drobne błędy.
- czy konwerter jest ustawiony na poziomy 5V (opcja 3,3V/5V) ?
- trzeba sprawdzić podłączenie konwertera do płytki skrzynki,
Atmega8_pin2_RX -> TX konwertera;
ATmega8_pin3_TX -> RX konwertera;
- układ ADM483 musi być wyjęty z podstawki przy pracy poprzez konwerter,
- podłącz sam konwerter pod PC, uruchom terminal, parametry transmisji: 2400Bd, 8, 1, N, kliknij jakiś znak z klawiatury i zobacz czy są zmiany na pinie TX konwertera,
- jeśli są to podłącz ten pin do ATmega8_pin2_RX + przewód GND (skrzynka-konwerter).

Jeśli procek i konwerter jest sprawny to musi działać.

73 Adam
24-07-2016 10:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZA Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 11-11-2013
Post: #439
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Z listy powyżej miałem zrobione
- konwerter ustawiony na 5 V
- podłączenie prawidłowe rx skrzynki z tx konwertera i tx skrzynki z rx konwertera
- układ adm wyjęty z podstawki
- zapętlony konwerter działa poprawnie tz odbiera to co nadaje. Dioda txi rx konwertera miga, jeszcze potwierdzę transmisję na oscyloskopie.
Jak będę w domu to wgram wersje 1.1 bo tylko z tej listy jest to do zrobienia.
Przepraszam za taką surową formę odpowiedzi ale pisze z telefonu i nie jest to zbyt wygodne.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2016 22:52 przez SQ9RZA.)
24-07-2016 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #440
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(24-07-2016 14:27)SQ9RZA napisał(a):  - zapętlony konwerter działa poprawnie tz odbiera to co nadaje. Dioda txi rx konwertera miga, jeszcze potwierdzę transmisję na oscyloskopie.

Poprawna praca zapętlonego konwertera to za mało, musisz być pewny że podczas nadawania zmienia się stan na złączu TX. Tak jak wspomniałeś najlepiej sprawdzić to oscyloskopem. Miałem konwertery które miały zamienione opisy TX/RX. Jeśli będziesz miał poprawne zmiany na złączu TX konwertera to łączysz go z RX na płytce skrzynki i ponownie sprawdzasz czy nadawane sygnały wchodzą na "nogę" procesora. Gdyby tak nie było to trzeba szukać przerwy lub zwarcia. Trzeba pamiętać o połączeniu masy konwertera z masą procesora ponieważ bez niej żadna transmisja się nie uda (różne źródła zasilania, brak poziomu odniesienia dla RX/TX).

73 Adam
24-07-2016 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości