Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #381
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
TG 50: Wędka bez eATU w każdym wspomnianym pasmie ma SWR powyżej 3 w konfiguracji :
TRX=SWR==============Wędka.

Natomiast uziemienie radiostacji (poczciwy IC-735) wykonane przez podłączenie do instalacji CO.

Balkon ::

Jest podłączony do instalacji uziemiającej budynku tak jak i instalacja CO.


Identyczne rozwiązanie miałem na poprzednim mieszkaniu z LW 20m zawieszonym do sąsiedniego budynku , un-un 1:9 i masa anteny w poręcz od balkonu (całość dostrajana MFJ 949E przy TRX) ; (też 4 piętro ). Byłem bardzo zadowolony z pracy anteny...

Zasilanie eAtu jest na oddzielnym zasilaczu zaś skrętka jest FTP ekranowana i żyła stalowa oraz folia połączona z biegunem ujemnym zasilania.



Mam natomiast inny problem który dotyczy napięcia pomiędzy masą (obudową) zasilacza TRX a masą zasilacza eATU. Napięcie 22V pomiędzy biegunami ujemnymi.Do chwili wykonania eATU nie sprawiało mi to problemu ponieważ mój CAT- IV wykonałem na transoptorach i korzystałem z ręcznej skrzynki MFJ. Chcąc podłączyć eATu to zasilania TRX (ZS-20) przeskakują iskierki ... więc nawet nie podłączam eAtu do zasilania TRX póki nie rozwiąże tego problemu.


Na nieszczęście posiadam dwużyłową instalacje elektryczna w moim M.....

//EDIT

podłączyłem uziemienie (CO) do masy zasilacza (biegun ujemny ) eATU, można sterować większa mocą.

Wniosek taki że RS232 <=>485 powinienem też wykonać na transoptorach?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2012 20:05 przez SQ3ODQ.)
27-07-2012 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 18-06-2009
Post: #382
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam

Na pewno nie zaszkodzi nawet było wspominane że lepiej jak będzie Smile, pół biedy jak w kosmos poleci konwerter gorzej jak COM w kompie Smile

http://sp-hm.pl/thread-520-page-2.html

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2012 20:19 przez SQ1GYQ.)
27-07-2012 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #383
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam,

Może któryś z kolegów mi podpowie. Ustawiłem fusy w minikomputerze ATMEGA8 (na potrzeby konsoli eCON) tak jak Adam przedstawił w watku ... jednak u mnie sterowanie eCON <------------> easyAtu jest wolne .

Do tej pory korzystałem z oprogramowania Jarka ver.eATU8_SP3SWJ_v0_33 i konwerter PC rs232 - rs485 , wykorzystywałem putty , sterowanie było bardzo szybkie z komputera.

Przesiadłem się na eCON, konsola działa , jest sterowanie L i C na oprogramowaniu Adama jednak przestawianie jest co około pół sekundy - bardzo wolno ...

Czy tak wolno ma działać konsola z eatu?

edit//

oto link do filmu http://youtu.be/Vv1vVURbscU
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2012 19:26 przez SQ3ODQ.)
04-09-2012 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #384
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Wszystko pracuje poprawnie, zmiana nastaw z konsoli w tej wersji oprogramowania (wersja sieciowa) jest dość wolna.

Oprogramowanie Jarka wysyła rozkazy sterujące do skrzynki w postaci jednego znaku co zajmuje bardzo mało czasu i skrzynka może obsługiwać dużo więcej poleceń w ciągu sekundy. Do testów i dobierania nastaw do anteny zyskujemy na czasie poszukiwania optymalnej nastawy. Wadą tego oprogramowania jest brak możliwości pracy sieciowej tzn. kilku skrzynek lub przełączników na magistrali RS485 raz brak obsługi innych rozkazów zaimplementowanych w moim standardzie.

Moje oprogramowanie wysyła rozkazy sterujące w postaci ramek co skutkuje znacznym wydłużenie czasu obsługi pojedynczego rozkazu i walniejszą zmianą nastaw. Szybkość transmisji wynosi 2400Bd, podzielone przez 10bitów na znak daje około 240zn/sek.. Przy ramkach od kilu do kilkunastu znaków + potwierdzenia oraz obsługa nadawania/ odbioru daje to efektywną szybkość tylko kilka rozkazów na sekundę.
Jeśli chcemy zmieniać nastawy podobnie jak w skrzynce manualnej to mała szybkość zmiany nastaw może być uciążliwa. Taka sytuacja ma jednak miejsce tylko przy dobieraniu nastaw. Po wpisaniu dobranych nastaw do pamięci skrzynki zmiana nastawy może być błyskawiczna poprzez podanie częstotliwości pracy.

73 Adam
04-09-2012 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #385
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Dziękuję za pojaśnienie,

męczy mnie jeszcze jedna kwestia ...

Adam piszesz że " Po wpisaniu dobranych nastaw do pamięci skrzynki zmiana nastawy może być błyskawiczna poprzez podanie częstotliwości pracy. "

Jak tego dokonać? Czy tu wychodzimy poza sterowanie konsolą i dołączamy komputer ?

Trochę niewygodne jest "wklepywanie " na nowo nastaw po wyłączeniu zasilania.

pozdrawiam
04-09-2012 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #386
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Grzegorz, sorry ale musisz uważnie przeczytać cały wątek o easyATU aby zapoznać się z możliwościami jakie daje skrzynka easyATU połączona z konsolą.

Skrzynka ma rozkazy pozwalające zapisywać nastawy w pamięci EEPROM skrzynki (100 komórek). Po takim zapisie nastawy nie są tracone po wyłączeniu zasilania. Możesz również odczytać zapisane dane, edytować je na komputerze oraz załadować do innej skrzynki z poziomu komputera.
W tym poście masz opis zapisu komórek pamięci dla różnych częstotliwości.
Dalej rozkaz zapisu pamięci do obszaru EEPROM (aby nie tracić nastaw).

Do podawania częstotliwości wystarczy sama konsola. Zapoznaj się z opisem ekranów konsoli w tym poście.
Jest tam ekran na którym możesz z konsoli zmieniać pasmo oraz aktualną częstotliwość pracy skrzynki. Skrzynka po odebraniu nowej częstotliwości pracy sama odszuka najbliższe nastawy z pamięci i automatycznie je ustawi. W przyszłości informacja o częstotliwości będzie pochodziła z CAT-a lub sterownika syntezy i zastąpi obecną, manualną zmianę.

Jak to zrobić ?
Powiedzmy, że mamy antenę która ma pracować na 5 pasmach, przydzielamy po 20 komórek pamięci na każde pasmo i zaczynamy poszukiwanie optymalnego dopasowania dla wybranych częstotliwości na paśmie. Rozkład częstotliwości na paśmie dowolny, byle zmiana była jednostajna od mniejszych do większych częstotliwości. Możemy skoncentrować się na ulubionym wycinku pasma lub tak gdzie mamy najgorsze dopasowanie.

Po znalezieniu nastaw dla poszczególnych częstotliwości mamy tabelkę: C, L, częstotliwość. Takie dane zapisujemy w komórkach pamięci zaczynając od M00 do M99. Dane są zapisane w ulotnej pamięci RAM procesora skrzynki co jest wygodne i szybkie przy dobieraniu nastaw. Aby nastawy zastały zapisane trwale wysyłamy do skrzynki rozkaz [S] który przepisuje dane do pamięci EEPROM. Po tym rozkazie wyłączenie zasilania nie spowoduje utraty danych. Warto odczytać dobrane nastawy i zapisać je w pliku na komputerze aby nasza praca nie zniknęła. Taki plik w dowolnym momencie będziemy mogli edytować i ponownie załadować do skrzynki lub udostępnić Koledze który zbudował taką samą antenę (klonowanie nastaw).
Powyższe czynności należy wykonać poprzez terminal na komputerze.

Tak przygotowana skrzynka jest gotowa do pracy z konsolą. Aktualne nastawy zmieniają się przy zmianie pasma lub częstotliwości ustawianej ręcznie na ekranie konsoli.

73 Adam
04-09-2012 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #387
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(04-09-2012 19:11)SQ3ODQ napisał(a):  ......
Do tej pory korzystałem z oprogramowania Jarka ver.eATU8_SP3SWJ_v0_33 i konwerter PC rs232 - rs485 , wykorzystywałem putty , sterowanie było bardzo szybkie z komputera.

Przesiadłem się na eCON, konsola działa , jest sterowanie L i C na oprogramowaniu Adama jednak przestawianie jest co około pół sekundy - bardzo wolno ...

Czy tak wolno ma działać konsola z eatu?

edit//

oto link do filmu http://youtu.be/Vv1vVURbscU

Moja wersja programu jest bardziej do testowania i do potencjalnych wlasnych eksperymentów ( dałem żródła) sterowanie zmianami odbywa się "jednym znakiem" - taki uproszczony "protokoł" zapewnia duza szybkośc ale prawie żadnej odporności na potencjalne zakłócenia... brak sumy kontrolnej itp...

Adama protokół jest bardziej wypasiony ale przez to troche wolniejszy

jesli chcesz miec pewność jak szybko naprawde procek z eATU przestawia przekaźniki... to należy przetestować szybkość - użyj terminala do wysyłania danych - polecam tego co wcześniej linkowałem - będzie wiadomo czy to skrzynka wolno dekoduje czy konsolka wysyła powoli..

dla przypomnienia [/php]sterowanie "jednoznakowe" daje taka szybkośc inkramentacji L/C



05-09-2012 1:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #388
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
dziękuję za odpowiedź


Budowałem skrzynkę bardzo długo , przeprowadzka mnie totalnie zdezorganizowała.

Co do konsoli to faktycznie nie doczytałem do końca, opieram się w tej chwili na pierwszym sofcie Adama.Przeoczyłem nowy soft na 31 stronie topicu ...


Jarku, bardzo mi zależało aby oddzielić skrzynkę od PC tak aby stała sie autonomicznym urządzeniem antenowym - konsola + zasilacz + rs485 w obudowie na biurku przy TRX , bez konieczności włączania komputera. Teraz wiem że to się powiedzie, wystarczy że przegryzę ten wątek Wink.. od deski do deski.


pozdrawiam
05-09-2012 8:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #389
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
PC jest tylko jednym z wielu wielu urzadzeń co potrafi wysyłac po RS232 ...

w źródłach samieściłem tez prosty przykładowy program "konsoli" dla ułatwienia potencjalnemu programiśce napisanie własnego :-)

Ja w tym układzie PC traktuje jako stan "przejściowy" przy budowie..

gdzieś we wcześniejszym watku jeden z kolegów popełnił program na PC do sterowania....

TAK - podzielam twoje zdanie... małej konsolki udającej skrzynkę... na biurku.. ;-)
06-09-2012 0:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
****

Liczba postów: 738
Dołączył: 29-08-2009
Post: #390
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Praktycznie skończyłem nową konsolę do eATU, z wyświetlaczem z nokii3310 - tani i bajerancki.(oczywiście może być też 2x16) Ustawianie L i C potencjometrami, do tego klawiatura 4x4.
Na wyświetlaczu: Pasmo(160-10), Antena (1-2), Pamięć(1-3) C (0-255), L(0-255), LC (CL) - czyli gdzie kondensatory. Do tego bargrafy dla L i C.

Dwa tryby pracy:
1. Setup - ustawienia z potencjometrów +przełączanie kondensatorów przód-tył +wybór jednej z dwóch anten. Nastawy wysyłane są "od razu" po każdej zmianie. Do tego możliwość zapisania nastaw w pamięci konsoli.

2. Praca z pamięci - bezpośredni dostęp do zapisanych wcześniej ustawień. Dla każdego pasma możliwy jest wybór jednej z dwóch anten i jednej z trzech komórek pamięci. Czyli każde pasmo ma 6 zapisanych nastaw. Oczywiście można tych pamięci zrobi więcej, ale stwierdziłem, że wygodniej mi jest używać trzech wolnych klawiszy (mem1, mem2, mem3) niż robić N komórek sekwencyjnie. Ale da się bezboleśnie.
Całość oparta o klocki ARDUINO, w zasadzie da się wszystko zrobić bez lutowania
Przywiozę pokazać do Burzenina.

MAc
mrn

PS W trakcie pracy jest (na identycznym hardware) sterownik przełącznika antenowego i sterownik rotora

PZK OT-50 Gliwice
pzk.gliwice.pl zapraszamy wszystkich chętnych z całej Polski
06-09-2012 11:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości