Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 124
Dołączył: 31-05-2011
Post: #421
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Pogoda uniemożliwia mi próby e-ATU w terenie, ale przy radiu wszystko pięknie pracuje.
Czy jest możliwe sprawdzenie zawartości pamięci ? Po ręcznym wpisaniu nastaw do paru komórek , przy zmianach częstotliwości na konsoli , ustawienia e-ATU odpowiednio zmieniają się, ale przeglądając pamięć jest pusto. Chcąc dopisać dodatkowe nastawy nie wiem od której komórki mogę zacząć.
03-02-2014 14:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 124
Dołączył: 31-05-2011
Post: #422
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Zacząłem montować konwerter RS-TTL na RS 485 wg. pcb z postu HM_DIPOL.Transil jednokierunkowy zabezpieczający zasilanie 12V powinien być włączony odwrotnie (w aktualnym położeniu e-ATU nie dostanie zasilania).
05-02-2014 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,051
Dołączył: 02-02-2009
Post: #423
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Rzeczywiście w projekcie interfejsu RS485 do konsoli dioda w obwodzie zasilania ma odwrotny kierunek. Opis (15V) też jest zbędny ponieważ tam nie jest potrzebny transil tylko zwykła dioda min. 1A (lepiej 2A). W załącznikach poprawione pliki.

Do pobierania nastaw zapisanych w pamięci skrzynki z poziomu terminala służy rozkaz [G]. Po wysłaniu tego rozkazu z terminala skrzynka odsyła nastawy 100 komórek pamięci. Najlepiej ustawić terminal tak aby zapisywał odbierane znaki do pliku, możemy wtedy to wydrukować, edytować i ponownie załadować do skrzynki rozkazem [M].


Załączone pliki Miniatury
İmage

.lay  TTL_485_pcb_poprawiony.LAY (Rozmiar: 80.61 KB / Pobrań: 369)

73 Adam
06-02-2014 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 124
Dołączył: 31-05-2011
Post: #424
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Interesuje mnie kontrola skrzynki z poziomu e-con.Strojąc antenę poszczególne nastawy zapisuję do kolejnych komórek. Przełączając częstotliwości na poszcz. pasmach skrzynka stroi się. Ale chcąc dopisać nastawy np. na wyższym paśmie, po wejściu w tryb zapisu nie wiem która najbliższa pamięć jest wolna.
06-02-2014 17:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RNF Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 22-08-2010
Post: #425
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam
Ponieważ uruchomiłem się po wielu latach przerwy, składam swój radioshack od nowa.
Mam pytanie, czy istnieje możliwość nabycia płytek do easyATU czy należy je wykonywać samemu??
pozdrawiam
Marek
08-02-2014 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,051
Dołączył: 02-02-2009
Post: #426
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Maciek, niestety obecny soft konsoli nie ma takich możliwości. Przy zapisie pamięci trzeba wspomagać się obsługą z komputera poprzez terminal. Najlepiej zrobić sobie plik na dysku i wszystkie ustawienia pamięci w nim zapisywać.
Konsola powstała tak trochę przy okazji na podstawie modułu komputerka QRP i kilka tematów jest w miej niedokończonych.

W tej chwili nie ma fabrycznych płytek i trzeba je pozyskać z "szufladowych zapasów" innych kolegów lub wyprasować. Projekt jest na forum, druk jednostronny, nie powinno być większego problemu, sam robiłem tak prototyp.

Myślałem nawet nad jakąś większą modernizacją skrzynki ale zainteresowanie tematem jest małe.

73 Adam
12-02-2014 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 124
Dołączył: 31-05-2011
Post: #427
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Dziękuję za informację.Myślałem że coś przegapiłem.Z terminala wszystko chodzi jak powinno.
12-02-2014 1:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9FK Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 01-04-2010
Post: #428
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam,
Razem z kolegą SQ9KEA budujemy na spółę eATU.
Do obsadzenia zostały jeszcze kondensatory. Próba przetestowania działania skrzynki przez Terminal spęzła na niczym. Dlatego potrzebuję zweryfikować co nie gra:
Soft: 1.11 -> Podpięte TXD,RXD,GND do przejściówka UART-TTL-USB na FT232. Przejściówka sprawna. Parametry 2400 8N1

Po załączeniu skrzynka odpowiada nazwą softu, nie reaguje natomiast na komendy. Z postów wynika że przy tej wersji softu:
1. Żadna z diod przy AVR się nie świeci -> OK
2. Skrzynka zgłasza się nazwą i wersją softu -> OK
3. Na komende eATU powinno odpowiedzieć znakiem [LF] -> BRAK
4. #A1TC003L004 zakończony [CR], [LF], [CR][LF] przetestowane -> BRAK odpowiedzi eATU
5. #A1S0 zakończony [CR], [LF], [CR][LF] przetestowane -> BRAK odpowiedzi eATU
6. #A1I zakończony [CR], [LF], [CR][LF] przetestowane -> BRAK odpowiedzi eATU

Czy skrzynkę należy w jaki kolwiek sposób zainicjować zanim zaczynała odpowiadać na zapytania? Może zwieszona jest na bootloaderze?
Odlutowałem rezystor 4k7 (myślałem że gdzieś powstaje dzielnik, również bez rezultatu). Czy nie zmienił się format komend? Albo działa tylko RS485?
Układ ADM483 wyciągnięty z podstawki.
Spędziłem troche czasu diagnozując co może być przyczyną. Bez rezultatu. Proszę o pomoc.
Przy okazji czy jest możliwość udostępnienia kodów źródłowych? Mógłbym sobie przekompilować ze swoim DEBUG-iem problemu.
Myślałem że RXD jest upalony w AVR -> wymieniłem i nic się nie zmieniło

Dzięki za wsparcie i pozdrawiam SQ9FK
31-08-2014 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,051
Dołączył: 02-02-2009
Post: #429
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(31-08-2014 16:02)SQ9FK napisał(a):  4. #A1TC003L004 zakończony [CR], [LF], [CR][LF] przetestowane -> BRAK

1/ Wersja oprogramowania 1.11 była testowana i pracuje poprawnie. Oprogramowanie działa zarówno na RS485 jak i RS232, to tylko różnica poziomów interfejsów, soft jest taki sam.

2/ Co oznacza u ciebie zapis [CR], [LF], [CR][LF] ?
Pod terminalem wpisujesz rozkaz #A1TC003L004 i wciskasz ENTER. Terminal musi być tak ustawiony aby wciśnięcie klawisza ENTER generowało dwa znaki CR i LF.

3/ Skrzynka w mojej wersji oprogramowania nigdy nie miała bootloadera.

4/ Program jest napisany w assemblerze i nie planuję publikacji kodów źródłowych (na naszym forum to jeszcze dość rzadka praktyka).

73 Adam
31-08-2014 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9FK Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 01-04-2010
Post: #430
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Dzięki Adam za odpowiedź.
Zastanawiam się gdzie tkwi błąd. Możesz podrzucić oprogramowanie z którego ty testujesz/testowałeś eATU przez UART?
Ja próbowałem z Putty oraz Hercules (http://www.hw-group.com/products/hercule...x_en.html)

5V z przejsciówki nie wpinam bo mam podpięte zasilanie +12V.
Witam,
Kontrolnie: czy na pinie RXD z AVR powinienem miec wysokie napięcie +5V ? czy 0 ?
Na przejściówce zarówno na TXD jak i RXD mam wysoko +5V
Natomiast AVR w eATU: TXD +5V, RXD 0V.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2014 21:47 przez SQ9FK.)
01-09-2014 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości