Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #411
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witaj Robert w klubie składaczy easyATU.

1/ O możliwości zastosowania kondensatorów SMD w skrzynce pisałem w poście #371, wykonałem nawet płytki pod takie kondensatory i kupiłem ich część do skrzynki ale na praktyczne próby brakło czasu. W HFO można kupić dość duży zestaw wartości kondensatorów 500V, NP0. Przy połączeniu szeregowo 2 kondensatorów SMD uzyskamy napięcie przebicia 1000V, na druku możemy również dać szeregowo dwa takie hybrydowe kondensatory co do 2000V. Tak wykonane kondensatory należy dodatkowo polakierować. To powinno wystarczyć do mocy 100W ale trzeba to sprawdzić praktycznie przy skrajnych niedopasowaniach anteny.

2/ Aby nie blokować pinu RESET w procesorze trzeba wykonać modyfikację na druku i przerzucić sterowanie kierunkiem RS485 na pin do sterowania dioda LED, post #178.

3/ Skrzynka potwierdza odebranie i wykonanie rozkazu znakiem LF (przeniesienie do nowej linii na ekranie terminala). Jeśli skrzynka nie rozpozna rozkazu kursor zostanie w tej samej linii w której był wprowadzany rozkaz na ekranie.
tylko przy ładowaniu zawartości pamięci z pliku skrzynka potwierdza odebranie ramki znakiem '.'.


Załączone pliki
.jpg  easyATU_smd.JPG (Rozmiar: 416.7 KB / Pobrań: 2923)

73 Adam
08-06-2013 7:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 12-04-2012
Post: #412
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Prace u mnie idą pełną parą. Kondensatory w 80% już mam obsadzone. Dziś odbieram drut 0,9 i zabieram się za nawijanie cewek. Konsola gotowa też w 80%. Problemem największym okazały się .... microswitche Smile przekopałem wszystkie sklepy, nic nie znalazłem. Dziś jak na all.... znalazłem, to facet ma urlop do poniedziałku, ale zaczekam.

W sumie, na dzień dzisiejszy nasuwa mi się jeszcze tylko 1 pytanie: Czy konsolę ze skrzynką mogę połączyć 5-6m przewodu UTP Ekranowanego po RS232 ?? Czy muszę do tego użyć RS485 ??
12-06-2013 11:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #413
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(12-06-2013 11:52)SQ3GOK napisał(a):  W sumie, na dzień dzisiejszy nasuwa mi się jeszcze tylko 1 pytanie: Czy konsolę ze skrzynką mogę połączyć 5-6m przewodu UTP Ekranowanego po RS232 ?? Czy muszę do tego użyć RS485 ??

Cześć Smile, wtrącę swoje 3 grosze po długiej przerwie w tym wątku.
W swojej eATU+eCON zastosowałem RS485.Jako kabel skrętka ekranowana (10m) a w niej 2+2+ekran; druty (zasilanie(ekran na -)) +sterowanie i tego bym sie raczej trzymał. moduł RS485 ( przy eCOn i eATU) posiadają zabezpieczenie co jest bardzo istotne.

Przy okazji... moduł RS485 masz obsadzony na eATU a wykonanie maleństwa do eCON to nie drogi zabieg.
12-06-2013 13:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 12-04-2012
Post: #414
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Tak. Wiem, że RS485 to bezpieczniejsze rozwiązanie, ale obecnie na tzw "szybko" do testów chciałem połączyć po RS232. Wg mnie to powinno zadziałać, ale chciałem zasięgnąć rady Społeczności HomeMade Smile

Update 22:25 Montaż konsoli można uznać za zakończony, wynik poniżej w załączniku. Microswitche jednak udało mi się dostać Smile
Muszę przyznać, że jak dla mnie zbudowanie nawet tak prostej konsoli z zaprogramowaniem procesora i zmontowaniem płytki tylko mając zdjęcie Adama i schemat było niezłym wyzwaniem. Procesor dopiero za drugim razem udało mi się zaprogramować, ale co nas nie zabije.......

ps. czy trymerem 50pF muszę coś zestroić ? na schemacie jest jeszcze kondensator 27pF (ja wlutowałem 30pF) którego nie ma na zdjęciu u Adama (przy kwarcu). On pełni jakaś ważną funkcję ? Mogę mieć jakieś problemy bez regulacji trymera ?

Jutro kolejny etap, czyli będę próbował połączyć eATU z eCON po rs232 Smile

Update: 22:51 Niewytrzymałem Smile Wszystko działa !! Skrzynka wykonuje wszystkie polecenia z eCON. Pozostały do obsadzenia 2 sekcje kondensatorów i wszystkie cewki i testy Smile
Ale jestem dobrej myśli. Najpierw sprawdzę działanie na RS232, jak będzie wszystko działać, wykonam moduł RS485.


Załączone pliki
.jpg  DSCF0035.JPG (Rozmiar: 243.8 KB / Pobrań: 2875)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2013 22:55 przez SQ3GOK.)
12-06-2013 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #415
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Robert, kilka wyjaśnień:
- trymer jest potrzebny w wersji komputerka kiedy pracuje on jako skala częstotliwości, pozwala na lekka korektę wskazań miernika częstotliwości. Kiedy procesor pracuje jako konsola do sterowania skrzynka zamiast trymera możemy wlutować zwykły kondensator;
- wartość kondensatora przy kwarcu nie jest aż tak ważna 27...33pF będzie dobrze;
- wygodnie jest uruchomić konsolę i skrzynkę poprzez RS232 bo można prosto podglądać ramki na dowolnym komputerze;
- docelowo przy krótkim kablu komunikacyjnym i mniejszej mocy możemy również pozostawić RS232;
- przy mocy 100W mogą pojawić się jednak przekłamanie ponieważ w kabli komunikacyjnym będzie indukowało się napięcie w takt modulacji nadajnika;
- RS485 jest interfejsem różnicowym bardziej odpornym na wpływ zakłóceń i pół elektromagnetycznych. Zewnętrzne zakłócenia jednakowo wpływają na obie linie transmisyjne dlatego w systemie różnicowym ich wpływ jest mniejszy.
- dodatkową zaleta interfejsu RS485 jest długość kabla komunikacyjnego która może wynosić nawet 1km oraz możliwość sterowania wieloma skrzynkami czy przełącznikami na jednym kablu.

73 Adam
12-06-2013 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EI3HMB Offline
ZH
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 05-08-2013
Post: #416
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(08-10-2010 10:34)SP5FCS napisał(a):  Cewki na rdzeniach
L1 T68-2 0,1uH 2zw.
L2 T68-2 0,2uH 4zw.
L3 T68-2 0,4uH 6zw.
L4 T80-2 0,8uH 8zw.
L5 T80-2 1,6uH 16zw.
L6 T80-2 3,2uH 22zw.
L7 T80-2 6,4uH 33zw.
L8 2*T80-2 12,8uH 33zw. , wszystkie drut 0,9mmm
L1...L4 na dolnej części rdzenia, L5...L8 na całym obwodzie rdzenia, kierunek nawijania tak aby pasowały pod otwory na druku.

Witam,

Mam pytanie odnosnie wartosci podanych indukcyjnosci - w/g kalkulatora na toroids.info wartosci indukcyjnosci wychodza zupelnie inne niz podane powyzej, zwlaszcza dla cewek L1- L4

Czy podane tu indukcyjnosci sa poprawne?
(rozumiem ze powstalo kilkanascie czy wiecej skrzynek z takimi ilosciami uzwojen, pytanie dotyczy indukcyjnosci cewek)

Na stronie kol sp5jnw jest tabelka dla cewki 6.5 uH na roznych rdzeniach i podane tam wartosci pokrywaja sie z wyliczeniami kalkulatora z toroids.info..

I pytanie drugie - poniewaz mam akurat po 5 szt rdzeni, czy moge cewke L4 wykonac tak jak L8, to znaczy zamiast T80-2 uzyc 2 szt T68-2 6 zwojow?
07-08-2013 12:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #417
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
1/ Większość znanych mi kalkulatorów zawyża ilość zwojów dla wymaganej indukcyjności. Być może jest to zabieg celowy ponieważ jak mamy za dużą indukcyjność to jest z czego odwijać, jak za mało to nawijamy od początku.

2/ Przy bardzo małych indukcyjnościach mniejszych od 500nH na czerwonych rdzeniach trudno jest uzyskać wymaganą indukcyjność przy pełnych zwojach ponieważ zmiana indukcyjność na 1 zwój jest duża. Duże znaczenie ma również sposób nawinięcia uzwojenia (ściśle, z odstępem) oraz pochodzenie rdzeni.

3/ Podane parametry cewek są orientacyjne a tak naprawdę ważna jest ostateczna indukcyjność cewki którą należy zmierzyć i tak "formować" cewkę aż uzyskamy wymaganą wartość. dlatego trudno budować skrzynkę antenową bez miernika indukcyjności dobrze mierzącego zakres 100nH do 10uH.

4/ Zgodność wykonania cewek z podanymi wartościami też nie jest aż tak istotna, ważne jest aby zachować liniowość jej przyrastania, każda kolejna cewka musi mieć 2 razy większą indukcyjność, zakres według potrzeb strojonych anten.

5/ Polecam lekturę parametrów cewek w skrzynce DL5MGD i test podanych wartości na cytowanym kalkulatorze.

73 Adam
07-08-2013 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EI3HMB Offline
ZH
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 05-08-2013
Post: #418
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Dzieki za wyjasnienie - w miedzyczasie potestowalem rozne cewki na kalkulatorze z toroids.info i widze ze roznice sa dla malych ilosci zwojow, niezaleznie od uzytego rdzenia. Przy liczbie zwojow 20 i wiecej to co podaje kalkulator jest bardzo bliskie informacjom z roznych stron www.

A przy okazji - calkowicie manualna odmiana easyATU rodem z HL
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2013 18:47 przez EI3HMB.)
07-08-2013 18:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #419
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Pomysł i wykonanie skrzynki bardzo fajny: prosta, tania i do zrobienia w jedno popołudnie. Wady: nie jest to skrzynka przy antenie (chyba że samochodowej), przy cewkach powietrznych i braku ekranowania poziom zakłóceń przy nadawaniu będzie duży.
W skrzynce easyATU najmniejsze indukcyjności też możemy wykonać jako cewki powietrzne, wtedy zaoszczędzimy na rdzeniach i na wadze skrzynki.

Miałem kilka pytań czy można wykonać easyATU na większą moc ?
Dla mocy 200-300W nie widzę problemu, musimy tylko dać większe rdzenie i grubszy drut. Pisałem o tym wcześniej na druku zmieści się nawet rdzeń T106. Przy większych mocach trzeba pamiętać o ekranowaniu procesora sterującego.
Przekaźniki i druk powinny wytrzymać również moce 500-600W ale to wymaga już innej obudowy i bardzo dobrych kondensatorów wysokonapięciowych.

Ciekawa inicjatywa na stronie klubu SP2PUT:
Skrzynka antenowa easyATU dla każdego – prolog

Cieszę się że projekt znajduje kolejnych wykonawców, zawsze możecie liczyć na moją pomoc w zakresie zmian i modyfikacji softu.

73 Adam
11-08-2013 17:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 31-05-2011
Post: #420
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam członków klubu eATU.
Skończyłem montaż eATU i eCON na płytkach " prasowankach ", natomiast problem zacząłem mieć z programowaniem procesorów. Po zablokowaniu kilku procków musiałem prosić o pomoc Adama SP5FCS - dzisiaj uruchomiłem konsolę k zaczynam próby z komunikacją eCON - eATU.
Do budowy tej skrzynki zmusiła mnie antena FD4 , która na każdym paśmie wymaga innego dopasowania, a to jest najlepsze rozwiązanie.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

.jpg  eATU.jpg (Rozmiar: 377.94 KB / Pobrań: 1432)
14-12-2013 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości