Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #401
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Leszku, wiem że brak pełnej dokumentacji a w zasadzie schematów trochę utrudnia budowę skrzynki ale przy odrobinie cierpliwości większość informacji znajdziemy w postach, załącznikach i zdjęciach.

Post ze zdjęciami ilustrującymi jak połączyć konsolę eCON z konwerterem RS485

W załączniku jedno ze zdjęć wg. którego należy wykonać poprawne okablowanie.
Proponuję uruchomić skrzynkę poprzez RS232 a potem testować sterowanie przez RS485.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
27-09-2012 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2MTI Offline
Nowicjusz

Liczba postów: 1
Dołączył: 14-10-2011
Post: #402
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam.
Czy można gdzieś zakupić płytki oraz bardziej poszukiwane elementy, może ktoś ma na zbyciu takowe, może ktoś zrezygnował z budowy i chętnie się "złomu" pozbędzie. Wiadomość poproszę na sq2mti_at_gmail.com
Przymierzam się do zbudowania owej skrzynki, ale nie mogę ogarnąć tematu co jest potrzebne, które wersje płytek, co z czym. Nie jestem elektronikiem, ale potrafię wykonać niektóre rzeczy potrzebne do naszego hobby, niestety moją największą wadą jest to, że nie potrafię czytać schematów i niestety mimo wielu prób nauki i tłumaczeń kolegów, nie potrafię się tego nauczyć. Tak więc, jeśli ktoś chciałby podzielić się wiedzą i podpowiedzieć "zrób to i tamto z tego i tego" to będę ogromnie wdzięczny.

vy 73!
Krzysiek SQ2MTI
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012 19:23 przez SQ2MTI.)
06-10-2012 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #403
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Ja się chętnie podzielę wiedzą; napisz tylko czego nie rozumiesz.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
07-10-2012 12:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #404
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Z mojego doświadczenia budowy skrzynki oraz w późniejszym etapie eCON najważniejszym było poznanie procedury programowania atmegi itp. W jaki sposób załadować wsad do uC, jak sterować poprzez RS232 . Poznałem owe tajniki budując początkowo programator USBASP, podstawkę do programowania, płytkę uniwersalna pod atmege8 konwertery rs232<>ttl i rs232<>rs485. W czasie jak poznawałem Atmege zbierałem elementy; zakupu niestety musiałem dokonać w rożnych firmach ( u piekarza przekaźniki; gdzie indziej pierścionki a nawet kondensatory u innego dostawcy).
PCB- wyprasowałem sam z modyfikacjami ze strony 1 tego postu.

Zestaw easyATU+eCOn składałem w kilku etapach i stosunkowo długo biorąc pod uwagę przeprowadzkę :

I - atmega na pokladzie easyatu bez indukcji i pojemnosci oraz przekazników - "zabawa" poprzez konwertery na biurku terminalem, putty itp.
II - obsadzenie reszta elementów easATU i pierwszy soft Jarka (w końcu dozbierałem elementy) - szybkie sterowanie Wink
III - testy na balkonie z helikanlo-verticalna antena i LW 20 m.
IV-zmiana softu na soft ADAMA (z zamiarem obsługiwania eATU poprzez eCON)
V-budowa eCON i podłączenie do easyATU ( tu miałem najwieksze problemy , problem wsadu eATU i eCON ) w ostatniej wersji Adama wszystko hula od kopa.



Jeśli nie miałeś do tej pory styczności z Atmelem (mega8 itp) proponuję zabrać sie najpierw za ten dział, trochę opóźni sie budowa Twojej skrzynki ale zaowocuje to z pewnościa na przyszłośc wiedzą na temat uC.

- Grzegorz





Niestety, przebrnąć będziesz musiał przez cały wątek ( choć i mnie było trudno)
Staraj się notować ważniejsze pkt budowy skrzynki na kawałku kartki, łatwiej dobrnąć do którejś ze stron topicu Wink
07-10-2012 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #405
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
No, udało się uruchomić eATU, co prawda bez przekaźników i kondensatorów (jestem w trakcie zamawiania) ale działa zarówno z PC jak i z konsolą.
Teraz czas na złożenie RS485 i przełącznika antenowego.
I w związku z przełącznikiem mam pytanie do Adama. Czy możemy prosić o dopisanie obsługi przełącznika z konsoli. Z PC obsługa chodzi elegancko. Przydałoby się też potwierdzenie przyjęcia rozkazu na konsoli.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
12-10-2012 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #406
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Fajnie, że mimo upływu 2 lat od rozpoczęcia projektu znajdują się kolejni Koledzy budujący skrzynkę easyATU. Ze względu na mocne obciążenie innymi tematami mam propozycję aby zbierać uwagi i propozycje na jedną większą modyfikację i za jednym razem zrobić potrzebne poprawki.
Prawie wszystko da się zrobić, to tylko kwestia czasu i jasnego opisania potrzeb. Jeśli mówimy o przełączniku antenowym to musimy jasno sprecyzować czy mamy na myśli wewnętrzny przełącznik antenowy skrzynki (wybór jednej z dwóch pozycji) czy niezależny przełącznik antenowy z własnym procesorem easySW.

Mam taką propozycję aby:
- przełącznikiem antenowym nazywać przełącznik easyATU. Anteny, które przełączamy poprzez easySW oraz te które mają własne skrzynki easyATU proponuję numerować cyframi: A1, A2, itd.
- przełącznik który mamy w obudowie skrzynki proponuję nazwać przełącznikiem wibratora (LW, dipol, ramka na innym kierunku) a same wibratory numerować literami (A1A - wibrator A anteny nr. 1, A2B - wibrator B anteny nr.2 ).
Teraz będzie jasność o czym rozmawiamy i co będziemy przełączali na konsoli.

Lista zmian w oprogramowaniu (będę ją uzupełniał):
- sygnalizacja na konsoli wykonania rozkazu przez skrzynkę (optyczna czy dźwiękowa ?);
- zmiana numeru anteny na konsoli;
- zmiana aktywnego wibratora w antenie (A lub B);
- obsługa mostka do pomiaru SWR-a;

73 Adam
27-10-2012 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #407
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Dobudowałem RS485 i niestety transmisja nie działa (po RS232 wszystko śmiga).
Sprawdziłem gruntownie wszystkie połączenia i elementy i nic.
Wersja oprogramowania 1.10 zarówno w skrzynce jak i w konsoli.
Dopiero po podłączeniu oscyloskopu okazało się że impuls przełączający nadawanie jest krótszy niż ramka danych.
W skrzynce impuls ten występuje (oczywiście dokonałem modyfikacji sterowania RS485 przez pin sterujący LED zgodnie ze zdjęciem), ale też jest za krótki
W załączeniu przesyłam obrazy z pomiarów.
Pytanie do Adama i kolegów którzy uruchomili ATU z RS485:
Czy błąd w ustawieniach przy programowaniu procesorów może skutkować takim błędem.
Co poradzicie ?

İmage İmage İmage İmage
1) rs232 z konsoli
2) rs232 z ATU (ramka startowa)
3) rs232 z ATU (ramka odpowiedzi na pytanie o aktualną nastawę)
4) rs232 odpowiedź z atu (odpowiedź na polecenie załączenia przełącznika anten)
Górny przebieg to sygnał przełączania nadawanie / odbiór rs485

Vy 73!
Leszek SP5MNL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2012 13:52 przez SP5MNL.)
06-12-2012 13:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #408
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Leszku, jak masz podłączone interfejsy do magistrali, piny A obu interfejsów pod jeden przewód, oba piny B pod drugi przewód ?

(06-12-2012 13:52)SP5MNL napisał(a):  Dopiero po podłączeniu oscyloskopu okazało się że impuls przełączający nadawanie jest krótszy niż ramka danych.

Leszku, teoretycznie masz rację, zmiana kierunku interfejsu RS485 powinna następować po zakończeniu nadawania ostatniego znaku ramki, tak przynajmniej wynika z teorii i tak podpowiada intuicja przy oglądaniu Twoich oscylogramów.

Jednak mimo zbyt wczesnej zmiany kierunku portu komunikacja przez RS485 pracuje poprawnie. Jak to możliwe ?

Komunikacja pracuje poprawie dlatego, że ramka nadawana z konsoli jest dłuższa o dwa znaki aby zachować zgodność z ramką odbieraną z terminala. Te dwa znaki [CR,LF] nie niosą żadnej informacji dlatego procesor skrzynki eATU je ignoruje a ich brak nie "rozwala" całej komunikacji.

Aby jednak wszystko było zrobione zgodnie z dobrą inżynierską praktyką poprawiłem sposób sterowania kierunkiem w konsoli i w skrzynce.
Dziękuję Leszkowi za wykrycie błędu w oprogramowaniu i rozpracowanie problemu.


Załączone pliki
.hex  ECON1_11.HEX (Rozmiar: 11.85 KB / Pobrań: 468)
.hex  EATU1_11.HEX (Rozmiar: 9.07 KB / Pobrań: 436)

73 Adam
06-12-2012 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #409
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Działa !!!!!!!!!
teraz czekają mnie próby z anteną.
mam rozwieszoną G5RV, którą mierzyłem VNA i nie jest rewelacyjna.
Zresztą ta antena w orginale wymagała skrzynki antenowej.
Jeszcze wyprasuje przełącznik, tak żeby w rurę włożyć już komplet.
I tak montaż na dachu nastąpi dopiero na wiosnę.
Planuję postawić wędkę tak jak Grzegorz SQ3ODQ
Dziękuję za pomoc.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
07-12-2012 14:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Online
Robert
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 12-04-2012
Post: #410
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam Wszystkich Kolegów!

W kwietniu rozpocząłem montaż easyATU. Zamówiłem 3 fabryczne płytki z czego 2 sprzedałem. Jedną która u mnie została, właśnie montuję. Na zdjęciu widać na jakim jestem etapie. Brakuje obecnie kondensatorów, cewek oraz przewodów łączących. Cewki nawinę w przyszłym tygodniu. Mam pytanie odnośnie kondensatorów.

1. Czy któryś z kolegów robił testy na kondensatorach SMD ? Jakich używał ? Jaką moc wytrzymują. Skrzynka ma mieć zastosowanie z transceiverem max 100W.

2. Kolejne dotyczy modyfikacji przy procesorze atmega8 od strony druku. Czy w zastosowanej wersji PCB 1B, też powinienem wykonać ową modyfikację ?

Skrzynka jest pierwszym układem który składam z zastosowaniem mikroprocesorów. Pierwsze programowanie już za mną, Skrzynka ładnie mnie przywitała i z tego co widzę, przyjmuje komunikaty. Jedynie nie mogę rozszyfrować do końca, jakim komunikatem skrzynka potwierdza odebranie komunikatu ? Obecnie komunikatu poznaję po tym, że terminal odbiera jakieś pakiety. Prawdopodobnie, jak podłączę przekaźniki to rozpoznam po ich załączeniu.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli coś przeoczyłem czytając 2x wątek, z góry przepraszam Smile


Załączone pliki
.jpg  DSCF0020.JPG (Rozmiar: 374.02 KB / Pobrań: 715)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2013 23:23 przez SQ3GOK.)
07-06-2013 22:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości