Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Online
Paweł
***

Liczba postów: 243
Dołączył: 30-07-2011
Post: #221
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Panowie, na dzień dzisiejszy nie ma się co martwić o brak tych modułów na rynku. Ba nawet za rok będą dostępne. Nie zmieni to faktu, że pojawią się nowsze wersje, bardziej zaawansowane technologicznie.

Przy otwartym kodzie analizatora nie będzie większego problemu przenieść na coś innego.

W zasadzie już na dniach na rynku zawitają nowe wersje stm-a STM32H7 (400MHz, do 1MB wbudowanego sram), i zapewne nowe zestawy uruchomieniowe.

73 Paweł
30-11-2016 1:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #222
RE: Analizator EU1KY
Przytrafiła mi się dziwna usterka.
Podłączyłem zmienny kondensator 2x255p.
Pokazuje na max 517p i to jest ok.
Zmniejszam pojemność i przy 320p znika wartość i mniej nie pokazuje.
F pomiaru 500kHz.
Mam trzy takie kondensatory i we wszystkich to samo.
Liczę na pomoc.

Andrzej
01-12-2016 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 446
Dołączył: 02-11-2010
Post: #223
RE: Analizator EU1KY
Andrzeju, to nie sprawa kondensatora a raczej F pomiarowej. Kondensator 320pF dla częstotliwości 500 kHz posiada Xc około 1000 omów. Zwiększ proszę częstotliwość pomiaru i napisz jaki będzie efekt ? Pozdrawiam, Janusz.
01-12-2016 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #224
RE: Analizator EU1KY
Już odpisuję.
Przy F=7000kHz pomiar ucina przy 23pF
To tak ma być ?

Andrzej
01-12-2016 13:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 446
Dołączył: 02-11-2010
Post: #225
RE: Analizator EU1KY
Z zależności F1/F2=C2/C1 wszystko się zgadza. Widocznie tak ma być. Nie mam tego miernika, ale planuję go wykonać. Janusz.
01-12-2016 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #226
RE: Analizator EU1KY
Tak tylko ten sam kondensator na F=500 kHz ma na max 517pF a na F=7000 kHz ma 602pF.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2016 15:13 przez SP6AUO.)
01-12-2016 15:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 446
Dołączył: 02-11-2010
Post: #227
RE: Analizator EU1KY
A tak nie powinno być, aby w zależności od częstotliwości tak zmieniały się wskazania wartości pojemności. Dobrze jakby inni koledzy dysponujący tym miernikiem sprawdzili jakie są wyniki pomiarów. Janusz.
01-12-2016 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek

Liczba postów: 4
Dołączył: 14-11-2016
Post: #228
RE: Analizator EU1KY
Witam, Sprawdziłem i u mnie pokazuje tą samą wartość w zakresie od 5 MHz (kondensator z nadrukiem 33p...na wyświetlaczu 34...35p).....poniżej 5 MHz nie zawsze "załapywało" wyświetlanie pojemności.

73 Darek
01-12-2016 20:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #229
RE: Analizator EU1KY
Andrzej, Janusz,

tak dla porównań, u mnie jest trochę lepiej,
tak na szybko, 330pF ceramiczny wetknięty wprost do gniazda BNC jak na zdjęciu:

70 MHz 349pF - X=-6,5 Xobl=7,1 dla C 320pF
50 MHz 328pF - X=-9,7
30 MHz 320pF - X=-16,6
20 MHz 318pF - X=-25,0
10 MHz 320pF - X=-49,8 Xobl=49,73 dla C 320pF
5 MHz 321pF - X=-99,2 R=0,6 !
1 MHz 323pF - X=-493,2 R=6 !!
0,5 MHz 323pF - X=-977,x R=21 !!! Xobl=995 dla C 320pF

Zasilanie z komputera przez złącze USB ST-Link nie jest optymalnym rozwiązaniem ale ta prowizorka u mnie to efekt trwających prac mechanicznych przy obudowie.
Uważam, że na tak prosty układ pomiarowy to jest wynik co najmniej bardzo dobry.
Poniżej 1,5 MHz mam trochę zakłóceń od zasilania.
Nie ma szans by przyrząd przy bardzo niskich i bardzo wysokich impedancjach mierzonych w stosunku do 50 Ohm zachował dokładność mostka laboratoryjnego. Te wartości oporności przy niskich f to raczej efekt zakłóceń od zasilania.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2016 21:02 przez mirekfd.)
01-12-2016 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 446
Dołączył: 02-11-2010
Post: #230
RE: Analizator EU1KY
Wielkie dzięki Mirku i Darku za pomiary.
Tak też myślałem, że układ będzie dobrze mierzył w zakresie
X =< 10x50 omów i X => 50/10 omów, ew. trochę więcej. Dziwi mnie tylko duża różnica pomiaru pojemności u Andrzeja w zależności od częstotliwości. I za pewnie wpływ mają zakłócenia w zasilaniu. Pozdrawiam, Janusz.
02-12-2016 8:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości