Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #241
RE: Analizator EU1KY
Skończyłem budowę,

Obudowa z demobilu od testera telefonów NOKIA zyskała "drugie życie". Zbędne otwory na top pokryte maskownicą (stalowa blacha z obudowy starego napędu magnetooptycznego), zbędne boczne otwory zakryte ślepymi śrubkami. Gniazda i przełączniki dopasowane do reszty. PowerBank 5V/5000mAh zabudowany w środku. Zasilanie z: zasilacza 5V/500 mA, Powerbanku, ST-Link lub USB-HS. Ostatni soft z Bitbucket. Na ekranie VSWR anteny 4 pasmowej, skan 2-22MHz.

Dear Yury,
on your webpage I found a link to the site SP-HM so I assume that you occasionally read it.
I just finished assembling my version of the analyzer. This design I liked as soon as I came across this thread started by Piotr at the beginning of September. The hardware layer is relatively easy to replicate but really great value of this project has been built around software that is continuously developed by you and your colleagues. The software available in source version is encouraging to know closer processors with ARM core and DSP applications showing the details of a really working device.
Thank you very much for preparing and sharing this project to amateurs. I keep my fingers crossed for the success of this project and its popularity among amateurs around the world.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016 23:10 przez mirekfd.)
17-12-2016 12:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 579
Dołączył: 20-09-2009
Post: #242
RE: Analizator EU1KY
Ja zasilam z zasilacza 1A 5V przez USB-USB mini

Andrzej
17-12-2016 12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7PGO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 29-12-2010
Post: #243
RE: Analizator EU1KY
@ Andrzeju
Czyli zamiast kabelka USB A - USB mikro używasz kabelka USB A - USB mini? A zasilacz taki jak do smartfonów?
Czy potrzebne jest jakies ingerowanie w ustawienia?
Zwykłe podłączenie zasilacza w ten sposób tylko zapala diodke czerwoną na boardzie. Natomiast nie startuje. Doczytałem ze przez ten mini usb układ "negocjuje" z kmputerem zasilanie.

Petroniusz/Petros
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016 12:43 przez SQ7PGO.)
17-12-2016 12:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 579
Dołączył: 20-09-2009
Post: #244
RE: Analizator EU1KY
Podpinam albo do usb laptopa albo do usb zasilacza 5V
Taki kabelek i taki zasilacz.Mam kilka i musiałem wybrać ten z najmniejszymi zakłóceniami.
İmage , İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016 14:26 przez SP6AUO.)
17-12-2016 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 23-03-2010
Post: #245
RE: Analizator EU1KY
Ja z kolei zasilam z zewnętrznego zasilacza lub akumulatora żelowego 12V, poprzez diodę zabezpieczającą włączoną w szereg i stabilizator 7805 zamocowany na ściance bocznej obudowy. Przed nim i po nim kondensatory elektrolityczne i blokujące. Napięcie 5V wpięte jest do złącza JP2 płyty DISCO. Konieczne przestawienie zworki JP1 na płycie oznaczonej jako EXT 5V. Docelowo będzie jakieś inne źródło ok.7,2V. Taki sposób zasilania ogranicza znacznie ewentualne zakłócenia od strony zasilania. Nie przewiduję tu żadnych przetwornic. Prąd pobierany przez kompletne urządzenie dochodzi do 500mA. Dla złącza Mini USB to pewnie granica wytrzymałości. Oprogramowanie V3.0d z dnia 02.12.2016 wydaje się być bardzo optymalne i ciekawe.
Rysio!
17-12-2016 14:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #246
RE: Analizator EU1KY
Andrzej,

kabelek zwykły ale zasilacz jakiś "niezwykły".
Sprawdziłem na szybko dwa zasilacze z gniazdami USB, jeden od telefonu Sony 5V/850mA, drugi od tabletu 5V/2A i na żadnym moduł discovery zasilany przez złącze Mini USB-ST Link, nie startuje, tak samo jak nie startuje z Powerbanków.
Bez problemów, używając dokładnie tych samych zasilaczy i Powerbanków, wszystko działa OK przez złącza USB FS, HS jak i złącze szpilkowe Ext 5V. Wykluczam problem jumpera zasilania.

Trafiłeś na coś wyjątkowego od Kodaka!

Mirek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016 15:14 przez mirekfd.)
17-12-2016 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 579
Dołączył: 20-09-2009
Post: #247
RE: Analizator EU1KY
Taki sam zasilacz mam od rutera.Dokupiłem 2 zasilacze 5V i 2A.Oba okazały się złomem.Dokupiłem następne 2szt 5V i 1A.Te są w miarę dobre.Jeden ma 4,5V a drugi 5V.Kabelek też zakupiłem o dł 90cm.Napięcie mierzyłem po załączeniu modułu.
Jedyną zmianę jaką zrobiłem to te zworki.To prawda, moduł ma komunikację z zasilaczem
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016 16:49 przez SP6AUO.)
17-12-2016 16:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7PGO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 29-12-2010
Post: #248
RE: Analizator EU1KY
(17-12-2016 15:14)mirekfd napisał(a):  Andrzej,

kabelek zwykły ale zasilacz jakiś "niezwykły".
Sprawdziłem na szybko dwa zasilacze z gniazdami USB, jeden od telefonu Sony 5V/850mA, drugi od tabletu 5V/2A i na żadnym moduł discovery zasilany przez złącze Mini USB-ST Link, nie startuje, tak samo jak nie startuje z Powerbanków.
Bez problemów, używając dokładnie tych samych zasilaczy i Powerbanków, wszystko działa OK przez złącza USB FS, HS jak i złącze szpilkowe Ext 5V. Wykluczam problem jumpera zasilania.
....

Mirek
Właśnie o to chodzi że z żadnego mojego zasilacza a mam ich chyba z 5-6 nie startuje,
Mirku- czy przez USB FS i HS to działa ze zwykłego zasilacza od smartfona czy też trzeba jakies zworki przekładać?
Wiem tyle że ze złącza JP2 owszem można zasilić, ale trzeba zworke przestawic w ext - ale nie o to mi chodziło.

Petroniusz/Petros
17-12-2016 17:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #249
RE: Analizator EU1KY
Ten problem został po raz pierwszy pokazany w post #58.

Zasilanie modułu discovery przez CN14, czyli złącze USB ST-Link jest inaczej traktowane niż w przypadku 4 innych metod. Wyjaśnienie znajdziesz w manualu ST UM1907 rozdział 6.2 Power Supply.

"The STM32F746G-DISCO discovery board can be powered from the ST-LINK USB connector CN14 (5V link), but only the ST-LINK circuit has the power before USB enumeration, because the host PC only provides 100 mA to the board at that time. During the USB enumeration, the STM32F746G-DISCO board asks for the 500 mA power to the host PC. If the host is able to provide the required power, the enumeration ends by a “SetConfiguration” command and then, the power transistor U8 (ST890) is switched ON, the red LED LD2 is turned ON, thus the STM32F746G-DISCO board can consume no more than 500 mA of current. If the host is not able to provide the requested current, the enumeration fails. Therefore the ST890 (U8) remains OFF and the STM32 part including the extension board will not be powered. As a consequence the red LED LD2 remains turned OFF. In this case it is mandatory to use an external power supply."

i po rysunku dalej jest napisane

"Note:In case the board is powered by a USB charger, there is no USB enumeration, so the led LD2 remains set to OFF permanently and the board is not powered. Only in this specific case, the resistor R109 needs to be soldered, to allow the board to be powered anyway.
The LED LD2 is lit when the STM32F746G-DISCO discovery board is powered by the 5V correctly."

I tu UWAGA na przesunięcie oznaczeń rezystorów na module. Rezystor R109 nie jest wlutowany! Może nieco mylić umieszczony obok niego napis R108 ale to efekt przesunięcia napisów w dół, oznaczony kreską na wysokości diody D6.

Na pytanie - czy przez USB FS i HS to działa ze zwykłego zasilacza od smartfona czy też trzeba jakies zworki przekładać? - odpowiedź brzmi TAK ale po wybraniu odpowiedniego sposobu zasilania na JP1.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016 20:22 przez mirekfd.)
17-12-2016 20:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7PGO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 29-12-2010
Post: #250
RE: Analizator EU1KY
Dziękuję Mirku ! Teraz wszystko jasne i wszystko działa.
Niestety ten analizator popsuł mi humor na maksa.
Okazało się po szczegółowych pomiarach, że kilka z moich anten jest do kitu i nie powinny wcale działać :-)
... a jednak jakoś się kręci!
Pozdrawiam i zabieram się za obudowę, jak dojedzie.

Petroniusz/Petros
17-12-2016 21:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP5CGI, 3 gości