Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 02-11-2010
Post: #171
RE: Analizator EU1KY
Z ładowaniem jednej celi akumulatora Lipol nie ma żadnego problemu. Podłączasz go do zasilacza stabilizowanego z regulacją prądu.. Ustawiasz napięcie dla tego typu akumulatora 4,2V i ograniczenie prądu na 1/5 pojemności. Podczas ładowania napięcie się podniesie a prąd spadnie praktycznie do zera. Problem by był jakbyś chciał ładować baterię złożoną z kilku ogniw. Wtedy potrzebna ładowarka z balanserem. Pilnuj tylko temperatury ogniwa. Pozdrawiam, Janusz.
13-11-2016 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,081
Dołączył: 23-08-2009
Post: #172
RE: Analizator EU1KY
można też użyć wyspecjalizowanych układów scalonych tak jak w tym module:
http://allegro.pl/ladowarka-akumulatorow...cket_id=11
13-11-2016 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 10-07-2009
Post: #173
RE: Analizator EU1KY
Mam nadzieję, że kwestię tę załatwi mi płytka, którą zakupiłem na Ali. https://pl.aliexpress.com/item/5V-1A-Pow...yId=400103 Nie daje mi spokoju wtyk mego akumulatora. Czerwone i czarne kabelki są połączone ze sobą i blaszkami akumulatora. Napięcie między nimi 4,13V. Zagadkowy jest ten biały, środkowy kabelek we wtyku. On nie jest połączony z minusem, ale na woltomierzu pomiędzy nim, a czerwonymi również mam 4,13V.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2016 22:34 przez SP4LVC.)
13-11-2016 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #174
RE: Analizator EU1KY
(12-11-2016 22:18)SP2GNB napisał(a):  
(12-11-2016 17:16)SP9FKP napisał(a):  A mnie to wygląda na wadliwie ustawioną opcję F_LO_DIV_BY_TWO w konfiguracji. Zawsze warto spróbować sformatować kartę na czysto i zrobić ustawienia jeszcze raz.

Zakupione w Farn... układy Si nie pracują ani w EU1KY, ani w Adafruicie. Natomiast Si przeniesiony z fabrycznego Adafruita pracuje bardzo dobrze... Nie mam pojęcia, dlaczego zakupiony Si generuje jedną częstotliwość nie reagując na I2C - fabrycznie zaprogramowany?

Oczywiście jak przełączę F_LO_DIV_BY_TWO na "YES" prążki znikają, co jest zrozumiałe...

Dzięki Andrzeju za instrukcję step by step - spadła jak z nieba...

Staszek,

odnoszę się do postów #164 i #167.

Mamy prawdopodobnie podobnego pecha. Układy kupione w tym samym miejscu. Zachowanie podobne.

Firma SiLabs potrafi zaskakiwać. Tym razem jest to zaskoczenie negatywne. Trudno mieć tu pretensje do dystrybutora bo prawdopodobnie o tym wszystkim nie wiedział o czym dalej.

Partia kupionych układów (jak zwykle u mnie nieco na zapas) według oznaczeń na układzie pochodzi z produkcji 2016 rok, tydzień 32, Custom Code 04486, obudowa 10-MSOP. Można się domyślać, że to partia przygotowana do jakiegoś konkretnego większego zamówienia z zaprogramowanym wstępnie obszarem NVM (One time programmable memory). Jej zawartość przy bootowaniu jest przepisywana do RAM układu i efekty tego programowania obserwujesz po podaniu zasilania.

Po wlutowaniu układu miałem efekty jak u Ciebie. Wylutowałem i wstawiłem następny - to samo. Oczywiście oba układy nie reagowały na komendy z STMDisco, to że dwa się zachowywały tak samo nie dawało mi to spokoju. W internecie są informacje o zmienionych adresach I2C ale ich użycie też nie dało efektu. Układ nie reagował na nic.

Pewnym nakładem pracy znalazłem przyczynę. Otóż po przeskanowaniu przestrzeni adresowej I2C mojego układu Si5351 specjalnie do tego celu przygotowanym małym programem, okazuje sie, że firma SiLabs dla pewnej partii zmieniła adres I2C na 0x62 w miejsce 0x60 pokazywanego w dokumentacji. Ponieważ adresowanie interfejsu I2C jest 7 bitowe to przesuwając adres w lewo o 1 bit by połączyć go: z bitem 0 (polecenie WRITE) lub 1 (polecenie READ) powstaje wartość C0h znana z menu analizatora antenowego. Z informacji z internetu wynika, że wcześniej już SiLabs zaskoczył klientów wprowadzając dla części układów adres I2C 0x67, stąd reakcja autora oprogramowania analizatora i wprowadzenie opcji adresu CEh.

Korzystając z bibliotek na Github przygotowałem program testowy i po jego użyciu uzyskałem kontrolę nad układem. Właśnie wygenerowałem 15.000.000, 15.100.000, 20.000.000 MHz na CLK0, CLK1 i CLK2 używając adresu 0x62.
Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze sprawdzi czy jest to powtarzalne rozwiązanie i czy to koniec niespodzianek SiLabs.

Wydaje się że, mamy dwa wyjścia: reklamować układy lub co może być tańsze ale bardziej kłopotliwe, poprosić Piotra by w naszym imieniu poprosił autora softu o dorobienie jeszcze jednej pozycji w menu konfiguracji adresu Si5351 o wartości C4h.
Niestety nie mam uruchomionego środowiska do wprowadzenia korekty i ponownej kompilacji oprogramowania analizatora.
To menue jest obsługiwane w config.c:

" .....
{
.id = CFG_PARAM_SI5351_BUS_BASE_ADDR,
.idstring = "SI5351_BUS_BASE_ADDR",
.nvalues = 2,
.values = CFG_IARR( 0xC0, 0xCE),
.strvalues = CFG_SARR("C0h", "CEh"),
.type = CFG_PARAM_T_U8,
.dstring = "Si5351 i2c bus base address (default C0h)",
.isvalid = isSi5351,
},
....."

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2016 23:21 przez mirekfd.)
13-11-2016 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 14-02-2015
Post: #175
RE: Analizator EU1KY
Mirek,

Mnie to kosztowało 2 Si, które nie wytrzymały przenosin tam i z powrotem....
No ale nikt nie powiedział, że wiedza jest tania...
Przyłączam się do Twojej sugestii o dodanie kolejnego adresu w analizatorze.

73 Staszek SP2GNB
14-11-2016 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 312
Dołączył: 30-07-2011
Post: #176
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Jako, że źródła są dostępne, pozwoliłem sobie na szybko wprowadzić poprawkę dotyczącą adresu dla SI5351.

Co ciekawe, w najnowszej wersji softu, autor wyłączył możliwość konfiguracji adresu dla SI5351 w menu. W źródłach jest ta sekcja za komentowana wraz z 3 innymi ustawieniami.

Jak ktoś jest ciekawy, to pod tym adresem można śledzić na bieżąco zmiany wprowadzane w kodzie.

W załączniku archiwum z plikiem *.bin oraz *.hex z wprowadzoną poprawką.


.zip  eu1ky_aa_v3_firmware.zip (Rozmiar: 242.28 KB / Pobrań: 90)

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016 1:39 przez SQ8MVY.)
14-11-2016 1:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 03-08-2010
Post: #177
RE: Analizator EU1KY
@mirekfd - Problem ten opisał już w 2014r NT7S na swoim blogu "Si5351A Investigations Part5" nt7s.com/page/4/
@sp4lvc - Bogdan, to jest prawdopodobnie wyprowadzenie termistora, który mierzy temperaturę ogniwa w czasie ładowania. zmierz jego oporność względem plusa, skoro nie ma on połączenia z minusem.
Aby dowiedzieć się adres tego układu, należy zmontować układ tego generatora, najlepiej z jakimś Arduino, ściągnąć i odpalić program" I2C SKANER" i w terminalu odczytać adres tego układu.

73` by Marian SP4FYE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016 2:02 przez Qmar.)
14-11-2016 2:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #178
RE: Analizator EU1KY
Po kolei......

@Paweł, bardzo dziękuję za skompilowane pliki. Wątek przeglądam rano w pracy więc testy wykonam jak wrócę do domu.

@Marian, wskazany blog Jasona znalazłem jeszcze przed próbami, sprawdzałem reakcje na adres 0x6f - bez sukcesu - i to on podsunął mi pomysł dalszego skanowania.
Ubocznym efektem testów jest dołożenie na płytce analizatora 2 x BSS138 do sterowania SCL i SDA sygnałami 0/5V z Arduino (ma wyprowadzone zasilanie 3,3V ale I2C chodzi 0/5V) i innych płytek testowych.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
14-11-2016 10:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 04-11-2016
Post: #179
RE: Analizator EU1KY
@Paweł czyli adres jest zmieniony Twojej wersji na stałe (dla Sis'ów z Farnellu) nie trzeba nic w Menu wybierać ?
14-11-2016 11:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 312
Dołączył: 30-07-2011
Post: #180
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Nie, nie jest na stałe przypisany. Z menu należy wybrać odpowiedni adres i zapisać konfigurację. Dodałem tylko ten 3 adres do wyboru.

Zmiany wprowadzałem na najnowszych źródłach, w których to została wyłączona z menu opcja konfiguracji adresu dla SI5351. Po wprowadzeniu zmian przywróciłem spowrotem taką możliwość konfiguracji w menu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016 12:20 przez SQ8MVY.)
14-11-2016 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości