Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
mirekfd Offline
Mirek SP5KC
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 06-08-2010
Post: #231
RE: Analizator EU1KY
Jest jeszcze jeden mało widoczny element. Szybko spadająca, przy malejącym f, reaktancja baluna bocznikująca rezystor R4. Ten wpływ jak i zakłócenia po zasilaniu, może też po I2C, mogą mieć wpływ na wyniki dla niskich f, poniżej 2-3 MHz.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek
02-12-2016 8:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek

Liczba postów: 4
Dołączył: 14-11-2016
Post: #232
RE: Analizator EU1KY
Witajcie!

Kilka obserwacji....wcześniej błędnie podałem, że powyżej 5 MHz wskazania wartości pojemności dla kondensatora o nominalnej wartości 33p nie zmieniają się....otóż faktycznie tak było ale tylko do ok f 20MHz a powyżej już się to rozjeżdżało podobnie jak u Mirka w kierunku wyższych wskazań (wyświetlane też były coraz wyższe wartości składowej rezystancyjnej).
Następnie podłączyłem też kondensator 470p i tutaj już mogłem zejść do 500kHZ i ciągle jeszcze wartość pojemności była wyświetlana przy czym im niższa częstotliwość to coraz bardziej "uciekała" pojemność wyświetlana od oczekiwanej. Prawdopodobnie istnieje jakaś optymalna f do sprawdzenia pojemności

Wczoraj w praniu okazało się, że mój kwarc w niskiej obudowie metalowej do montażu przewlekanego generuje ok 3kHz powyżej 27MHz i będę musiał wprowadzić poprawkę i na wszelki wypadek powtórzę całą kalibrację.

Jeszcze jedna ciekawostka: u siebie zastosowałem SI5351A-B04486GT z Mouser o adresie do zapisu C4h....najnowszy soft już prawidłowo automatycznie wykrywa ten adres.
Muszę przyznać, że na trop tego adresu naprowadził mnie ten wątek za co bardzo dziękuję kolegom...

Pozdrawiam użytkowników i wahających się czy budować to bardzo przydatne urządzonko.

Darek
02-12-2016 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
4X1PD Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 04-12-2016
Post: #233
RE: Analizator EU1KY
Pozdrowienia, drodzy koledzy!
W swojej wspaniałej forum dał mi ten wspaniały projekt poprzez EU1KY AA-V3. Dowiedziałem się wielu ciekawych
rzeczy na temat jego dwóch elemental inverted-V, gdy testowałem to w ten analizator. Z wielkim zainteresowaniem i cierpliwie
przeczytać cały wątek na pomoc tłumacza Google.
Wiem, rosyjskim, angielskim i ukraińskim. z Polskiego na rosyjski używam tylko Google Translator i mam nadzieję, że to nie jest
problemem. Moje dane można zobaczyć na QRZ.COM.
Poniżej kilka foto mojego analizatora (nie jestem sprzedawca - projektant). Zobacz i krytykują.
Jeden obraz zamiast tysiąca słów.
W nadchodzącym 2017 roku, dobrego zdrowia, powodzenia i szczęścia.
4X1PD (dawny 4Z5NU) Dov, 73!
P.S. Niestety nie jest możliwe, aby wstawić zdjęcie, nie wiem jak to zrobić tutaj.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2016 16:46 przez 4X1PD.)
07-12-2016 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #234
RE: Analizator EU1KY
(07-12-2016 16:46)4X1PD napisał(a):  Poniżej kilka foto mojego analizatora (nie jestem sprzedawca - projektant). Zobacz i krytykują.
Jeden obraz zamiast tysiąca słów.
.................................................
4X1PD (dawny 4Z5NU) Dov, 73!
P.S. Niestety nie jest możliwe, aby wstawić zdjęcie, nie wiem jak to zrobić tutaj.
Poniżej fotki analizatora w wykonaniu Kol.4X1PD pobrane ze strony https://bitbucket.org/kuchura/eu1ky_aa_v3/wiki/Gallery


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
08-12-2016 11:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 203
Dołączył: 18-10-2011
Post: #235
RE: Analizator EU1KY
Czy ktoś na szybko może podać wymiary modułu disco, szukam na na próżno..

Oki już mam...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2016 15:47 przez SP9KN.)
08-12-2016 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
4X1PD Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 04-12-2016
Post: #236
RE: Analizator EU1KY
First try. Thanks to mirekfd !
No success.
Second try. Inverted-V 2el. results:
Dov 73!
Inside AA-V3:

Open coax long length:
İmage


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2016 12:50 przez 4X1PD.)
08-12-2016 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #237
RE: Analizator EU1KY
Kolejny miernik wykonany. Wszystko wydaje się działać prawidłowo. Nie wiem niestety i nie mogę dojść, w jaki sposób zmienić zakres skanowania. Obecnie mam 14MHz/plus, minus 400Hz i w żaden sposób nie mogę tego zmienić. Proszę o podpowiedź, bo chyba już oślepłem nieco z wiekiem.
Rysio!
Przydała by się instrukcja obsługi tego cuda, bo ładnie wygląda na ekranie, można by powiedzieć.....bajecznie kolorowo.
.................................
Znalazłem....ale to sprytnie zrobione. Pytanie nieaktualne!
Sugerowana instrukcja obsługi to jednak lekka przesada z mojej strony.
Wystarczy się pobawić, wszystko wynika jedno z drugiego.
Warto było to urządzenie zbudować. Radość jerst przeogromna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2016 23:49 przez SP6IFN.)
14-12-2016 23:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
***

Liczba postów: 203
Dołączył: 18-10-2011
Post: #238
RE: Analizator EU1KY
Domówiłem jeszcze parę płytek kolegom jakby komuś brakło.
15-12-2016 0:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 51
Dołączył: 04-11-2016
Post: #239
RE: Analizator EU1KY
Zmordowałem obudowę do miernika , zrobiłem kieszeń na PowerBank , żeby zasilanie było bardziej uniwersalne i dostęp do zworki aby kalibrację sprzętową robić bez rozbierania (po wgraniu nowego Firmware'u.
İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2016 21:48 przez SQ7BCN.)
15-12-2016 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7PGO Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 29-12-2010
Post: #240
RE: Analizator EU1KY
Wszedłem i ja w posiadanie i użytkowanie tego analizatora. Działa bardzo dobrze. Jestem na etapie dorabiania obudowy. Zasilane jak na dzis z USB laptopa. Nurtuje mnie istotne pytanie: nie upieram sie przy powerbanku bo głównie zamierzam pomiary robic w domu ale.....
jesli pójde pod maszt to chciałbym to zasilać z ładowarki od telefonów android.
Czyli przedłużacz no i zasilacz/ładowarka.
Jak tego dokonać i czy to jest dopuszczalne i bezpieczne?
Proszę o podpowiedź.

Petroniusz/Petros
17-12-2016 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości