Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 10-07-2009
Post: #201
RE: Analizator EU1KY
Tak jest. Tylko 27 MHz - tak o tym pisze autor opracowania.

Bogdan
24-11-2016 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 24-01-2014
Post: #202
RE: Analizator EU1KY
(24-11-2016 21:49)SQ7BCN napisał(a):  Kalibracja częstotliwości dla różnych jest różna odchyłka ustawiamy tylko dla 27 MHz?
Tak, odchyłkę sobie sam potem przelicza.
24-11-2016 22:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9-06-109 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 22-10-2015
Post: #203
RE: Analizator EU1KY
(23-11-2016 17:59)SP4JJH napisał(a):  Obudowa Hammonda 1455N1601, Power Bank Xiaomi 10000mAh(6250mAh/5.1v)-

Super wykonanie, a gdzie i jak takie napisy wykonałeś i obróbkę mechaniczną, z tym mam największy problem niestety.

Pozdrawiam
Wojtek
24-11-2016 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 18-06-2009
Post: #204
RE: Analizator EU1KY
Wszystkie otwory w obudowie wykonałem w ciągu kilku godzin według prostych znanych technologi-wiertarka plus pilniki.Jeżeli nie masz wprawy i doświadczenia w tym zakresie to lepiej poproś kogoś,żeby je wykonał.
Napisy na obudowie wykonasz w zakładzie grawerskim.
Pozdrawiam
25-11-2016 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 14-06-2010
Post: #205
RE: Analizator EU1KY
Pomiar S11 w nowym sofcie V3.0d Rload - 50 om firmy Mini - Circuits oraz nieznanej firmy.Dalcze pomiary: kabel koncentr d-1mm - nawinięty na FT50- 43 - 250uH
kabel koncentr - rosyjski d- 1,2mm na RRH-50-90- 120uH
skrętka komputerowa 1,5 m. Kable zakończone R-50 om
kwarc 25MHz -


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2016 23:51 przez SP9HVW.)
25-11-2016 2:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 04-11-2016
Post: #206
RE: Analizator EU1KY
Robiłes oczywiście kalibrację po wgraniu nowego softu , jezeli sa zmiany w metodzie pomiaru nie tylko w wygladzie to trzeba zrobić.
Waldek,
Super wykonanie , ja chce zrobić takie coś tylko bez power banku (podłaczany przez USB zewnętrzny) nie wiem czy jest tylko obudowa mniejsza żeby zmieścił sie tylko analizator ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2016 8:33 przez SQ7BCN.)
25-11-2016 8:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 10-07-2009
Post: #207
RE: Analizator EU1KY
Ja chyba zdecyduję się na obudowę z laminatu i pod spodem koszyk na 6 akumulatorów mocowany w wycięty otwór. Płytkę będzie zasilał stabilizator Low Drop 5 V. Mam akumulator 3,7V (prezentowałem w poprzednich) postach i płytkę ładowarki z przetwornicą podwyższającą na 5V, ale boję się trochę problemu zakłóceń, które mogą się pojawić podczas jej pracy i ich wpływu na wskazania.
Przy zastosowaniu koszyka wzrasta waga ii gabaryt przyrządu, ale odpadają problemy z zakłóceniami przetwornic. Co ważne - nawet jak nie będą naładowane akumulatory to zawsze można zapakować 6 baterii i iść na dach lub w inny plener.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2016 12:42 przez SP4LVC.)
25-11-2016 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 14-06-2010
Post: #208
RE: Analizator EU1KY
Zdjęcia wersji roboczej - dławik nawinięty koncentrykiem 50 om o średnicy 1,5 mm na FT50-43 do wypełnienia, zworki Work, HWCAL - powinny być pod kątem do PCB - wysuwam moduł - robię kalibracje i zamykam - dławik umieszczony na PCB. Wyprowadzenie z dławika - koncentrykiem bezpośrednio do wyjścia na gniazdo.Obudowa Hammond HM-1455N1601 - AKU NiMH - 2000mAH - wystarczy na 3h - docelowo wskaźnik rozładowania aku.Zasilanie przetwornica DC-DC- jak w DSP Husarek. Soft nowy poprawiony ( nie rwie obrazem) V.3.0d 2016-11-25
https://bitbucket.org/kuchura/eu1ky_aa_v3/downloads


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2016 15:25 przez SP9HVW.)
26-11-2016 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 167
Dołączył: 30-09-2009
Post: #209
RE: Analizator EU1KY
Wczoraj poskładałem sobie płytkę tak na 95%, jeszcze bez baluna i połączenia do audio
i wgrałem najnowszy wsad w wersji DEV(z 25.11).
Trochę się zdziwiłem, bo bez obsadzonej płytki miernika program mi napisał, że wykrył Si5351 pod adresem 02h.
Nawiasem mówiąc jak płytkę włożyłem to napisało to samo. To w takim razie co daje ACK pod tym adresem
skoro czy z płytką, czy bez daje taki komunikat?
27-11-2016 18:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 04-11-2016
Post: #210
RE: Analizator EU1KY
W nowym sofcie jest autodetekcja adresu DATA z SISA ale pewnie jak wisi w powietrzu to jakieś bzdury pokazuje , ale jak podłączyłeś SISA z płytką i masz poprawnie przekrosowane SDA i SCL to już powinien poprawnie wykryć.
Może nie masz poprawnie podłączonych sygnałów ....
02h to chyba zły adres (standardowo C0h lub partia z Farnellu C4h)
27-11-2016 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości