Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 895
Dołączył: 28-06-2009
Post: #181
RE: Analizator EU1KY
(12-11-2016 22:18)SP2GNB napisał(a):  Zakupione w Farn... układy Si nie pracują ani w EU1KY, ani w Adafruicie. Natomiast Si przeniesiony z fabrycznego Adafruita pracuje bardzo dobrze... Nie mam pojęcia, dlaczego zakupiony Si generuje jedną częstotliwość nie reagując na I2C - fabrycznie zaprogramowany?

Wypadało by zapytać dostawcę dlaczego handluje układami niezgodnymi z załączoną specyfikacją. Nabywca ma prawo wiedzieć o każdej zmianie uniemożliwiającej aplikację układu. Do tej pory sądziłem, że to cecha charakterystyczna dla chińskich dostawców. Teraz widać, że ten trend rozlał się po całym świecie.
14-11-2016 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 20-05-2015
Post: #182
RE: Analizator EU1KY
Przepraszam, ale chciałbym się upewnić czy układy SI5355 z Farn NIE będą pracować w EU1KY , czy jest to pewne bo przygotowuję zamówienie. Może to tylko jakaś seria , jakie ma oznaczenie ?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

Ryszard 73
14-11-2016 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 895
Dołączył: 28-06-2009
Post: #183
RE: Analizator EU1KY
Ściśle mówiąc, powinny pracować, choć niekoniecznie pod adresem podanym w specyfikacji. Przeczytaj uważanie ostatnie wpisy, (prawie) wszystko na ten temat już powiedziano.
14-11-2016 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #184
RE: Analizator EU1KY
Ryszard,
nie wiem co dostaniesz jak teraz zamówisz?
Składałem dziś reklamację telefoniczną, ale to niewiele dało. Sprawę trzeba opisać i wysłać do nich w mailu. Firma jest gotowa na własny koszt odebrać układy rozpatrzyć reklamację i być może dosłać prawidłowe.
Na pewno to potrwa zanim sprawa się wyjaśni i felerna partia przestanie być rozprowadzana.
Po pracy zamierzam sprawdzić pracę generatora ze zmienionym softem, dającym możliwość zmiany adresu scalaka. Jak zadziała, temat układów Si5351 ze zmienionym adresem dla mnie jest załatwiony na potrzeby projektu analizatora. Zakładam, że innych niespodzianek nie będzie. Zostanę z tym co mam i składam go dalej.
Jak nie zadziała, reklamację będę eskalował. Niestety to wydłuży znacznie wykonanie układu.

Co do reszty układów zobaczę jaka będzie odpowiedź na reklamację.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek
14-11-2016 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 20-05-2015
Post: #185
RE: Analizator EU1KY
Dziękuję za odpowiedzi, poczekam na wynik testów Mirka przy zmienionym adresie SI.
Pozdrawiam

Ryszard 73
14-11-2016 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #186
RE: Analizator EU1KY
Wgrałem software przesłany przez Pawła (jeszcze raz bardzo dziękuję). Adres I2C zmieniony na C4h i zapisany. Generator Si5351 reaguje prawidłowo. Generuje dwa sygnały z różnicą 10KHz. Sprawdzone od 0,5-150 MHz. Dzięki pomocy kolegów problem na teraz jest rozwiązany. Będę musiał jednak postawić to środowisko bo skoro autor nie wspiera opcji zmiany adresu, to w przyszłości, przy nowych wersjach, może być z tym mały problem.
Dziękuje wszystkim za zaangażowanie.

Dla przypomnienia chodziło o kostkę Si5351, która według oznaczeń na układzie "Si5351 BHJO 632"pochodzi z produkcji 2016 rok, tydzień 32.
Opis na opakowaniu dystrybutora: Manf Part No: Si5351A-B04486-GT04486, obudowa 10-MSOP. Dystrybutor znany wszystkim.

Myślę, że teraz wszystko jasne. Zabieram się za dalsze składanie.

Mam już zrobione terminatory. 4 x SMD 1206 (20, 200, 2000 Ohm). Baza to obcięte wtyki do zaciskania, wykonanie z mosiądzu z uwagi na konieczność lutowania, w środku goldpin. Izolator najlepiej teflon ale i bez niego daje się wykonać.


Pozdrawiam wszystkich,
Mirek


Załączone pliki Miniatury
İmage
14-11-2016 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 30-07-2011
Post: #187
RE: Analizator EU1KY
(14-11-2016 22:12)mirekfd napisał(a):  ...Będę musiał jednak postawić to środowisko bo skoro autor nie wspiera opcji zmiany adresu, to w przyszłości, przy nowych wersjach, może być z tym mały problem....

Bez obawy. Autor kilkanaście minut temu w źródłach przywrócił opcję zmiany adresu dla SI5351, jak i dodał dodatkowo adres 0xC4.

Sądzę, że szykuje się również zmiana hardwarowa. W źródłach firmware jest sukcesywnie dodawana/poprawiana obsługa układów ADF4350/51. Stąd też może takie poprawki prowadzące do zmiany opcji/wyglądu w menu konfiguracyjnym.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016 23:02 przez SQ8MVY.)
14-11-2016 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #188
RE: Analizator EU1KY
Udało mi się uruchomić. W sumie bez większych problemów.
Elementy mostka i rezystory przy wzmacniaczu operacyjnym mierzyłem i dobierałem.
Wszystkie układy kupiłem w RS. Operacyjniak to AD8666.
Pozostałe elementy na allegro.
Jednego tylko zapomniałem - 1nF - zamiast tego wlutowałem 10nF z czego być może wynikają niższe niż u innych poziomy.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za płytkę.

İmage
İmage
A tak wygląda pomiar verticala na 80m, który podpięty jest bezpośrednio do koncentryka.

İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2016 18:23 przez SQ6QV.)
15-11-2016 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mirekfd Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 06-08-2010
Post: #189
RE: Analizator EU1KY
Uruchomiłem swój egzemplarz analizatora.

Trzy kłopoty po drodze : jeden to niespodziewana zmiana adresu Si5351 na 0x62 przez producenta, drugi to felerny rezonator (27.200 zamiast 27.000) i błąd montażowy składacza pracującego na nocną zmianę (nie podlutowana noga masy MC4558, efekt - niskie poziomy w oknie DSP) a wydawało mi się, że trzy razy wszystko sprawdzałem, tak każdy element jak i luty.
Błąd montażowy łatwy do wyłapania gdy jest kompletny brak styku i trudniejszy gdy styk jest ale niepewny, noga scalaka tylko się dotyka do pada, raz lepiej raz gorzej.
Recepta prosta , sprawdzać 4 razy zasilania i masy. Napięcie stałe mierzone na wyjściach wzmacniaczy jak i wejściach nieodwracających powinny być równe około połowy napięcia zasilania +5V. Do kontroli wszystkich połączeń przydaje się pomiar oporności starym ale stale używanym V640 na zakresie 10, bo on podaje przy pomiarze tylko 24mV. Prawie zapora dla półprzewodników. Widać różnice w przejściach na poziomie pojedynczych Ohmów.

Dalej poszło gładko. Zgodnie z sugesią autora podłączyłem sygnały pomiaru napięcia do prawego kanału (C106) i prądu do lewego kanału (C107) gniazdo CN11. Procedurę startową ładnie wypunktował Andrzej w post #166.

Moje doświadczenia do tematu zasilanie analizatora.
Do testów używałem zamiennie dwóch Powerbanków, oba 5000mAh z kombinowaną przejściówką USB podając zasilanie na JP2 STM-a. Mimo tego, że Silvercrest (z taniego dyskontu) generuje dużo więcej zakłóceń niż Omega (dostałem w prezencie, nie znam źródła zakupu) wyniki są całkowicie porównywalne i zadowalające! To efekt dobrego filtrowania DSP na 10kHz. Mierzyłem antenę wielopasmową wykonaną na bazie Diamonda W735 z dodanym pasmem 20m, którą latem mierzyłem MAX6. Jak widzę, od czasu wykonania rezonanse się nieco rozjechały, antena do poprawki. Pomiar wygląda całkowicie OK. Taki jak się spodziewałem.

Kilka słów o balunie. Użyłem rdzenia z "przydasiów", materiał typowy jak w rdzeniach "monitorowych CRT", rdzeń nieco krótszy 16x17x8, przekładając teflonowy koncentryk 4 razy przez środek. Rdzenie z demontażu, te o większej długości walca, można przeciąć na połowę i tak wystarczy. Zastosowany rdzeń testowałem w zakresie 1-150MHz. Nawinięty koncentryk jako dławik ma impedancje nie mniejszą niż 500 Ohm w badanym paśmie, więc nie zakłóca pomiaru prądu na rezystorze 5,1 Ohm. Materiał rdzenia ma dużą przenikalność i stosunkowo niską częstotliwość pracy. Powyżej 3-4 MHz dobroć cewek wykonanych na nich jest jednocyfrowa ale tak wykonane dławiki spełniają swoja rolę.

Elektronika uruchomiona i przetestowana wstępnie.Teraz plany montażu mechanicznego. Zastosuję kolejny element z "przydasiów" demobilową obudowę z testera telefonów GSM. Wykonanie pancerne, obudowa jest skręcana, dzielona co ułatwia montaż. W górnej części zamierzam pomieścić STM-a a w dolej będzie kieszeń na wsuwany z boku Powerbank Omega. Ładowanie zasilaczem Powerbanka przez gniazdu USBmikro na jego czołówce. Przy pracy mobilnej, mostek zewnętrzny, spinka USB-> gniazdo zasilania z boku obudowy i dalej przez wyłącznik mechaniczny do JP2 STM-a. Przy pracy stacjonarnej Powerbank może być wyjęty a zasilanie z zewnętrznego zasilacza transformatorowego stabilizowanego typu kostka, doprowadzone przez gniazdo na obudowie . Powerbank ma 4 Ledy pokazujące stan zasilania w % po użyciu przycisku na czołówce.

Reszta na załączonych zdjęciach. Opisy w nazwach plików.
Ruszam z mechaniką.

Pozdrawiam Wszystkich,

Mirek


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
19-11-2016 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 14-06-2010
Post: #190
RE: Analizator EU1KY
Pomiar rezystancji 5,50,500 om. Zasilanie z aku HR-3UTGB( Sanyo eneloop 2000mAh) 12szt- przetwornicy DC/DC 9-18V/ 5V ( taka jak w Husarku DSP). Zasilanie 5V, 3,3V układu pomiarowego z modułu Discovery.Mieści się to w obudowie typu Hammond zdjęcie post #126.Docelowo układ pomiarowy będzie zasilany z oddzielnych stabilizatorów 5V,3,3V . Zdjęcia wykonanego przyrządu w obudowie zamieszczę wkrótce po zakończeniu prac. Pomiar 5 om jest najbardziej miarodajnym i tam widać śmieci które dostają się do układu pomiarowego. FO - 1,6MHz spam 40MHz- w takim ustawieniu były robione pomiary. Dodatkowo pomiar odcinka kabla RG58 około 6m - na końcu 1- otwarty 2- zwarty 3- zakończony rezystancją 500 om


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2016 0:10 przez SP9HVW.)
21-11-2016 0:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości